Annonce
Odense

I Odense er man mere bekymret for klimaet end i resten af landet: - Klimaforandringerne er et problem big time

Trafikken er ofte tæt på Fynske Motorvej ved Odense, og transport er en af de største CO2-syndere i Odense. Biler, lastbiler og andre køretøjer udleder årligt 150.000 ton CO2 i Odense. Foto: Michael Bager
Klimaforandringerne er et dybt alvorligt problem, og vi har et stort ansvar over for de kommende generationer, mener odenseanerne. Og holdningen er mere markant i Odense end i resten af landet, viser ny måling.

Odense: Odenseanerne er stærkt bekymrede for klimaets tilstand. Faktisk er odenseanerne blandt de mest bekymrede i Danmark.

Knap 70 procent af odenseanerne mener, at de globale klimaforandringer i høj grad er et alvorligt problem. Til sammenligning ser omkring 60 procent af indbyggerne i andre store bykommuner det som et alvorligt problem, mens det gælder for 50 procent i landkommunerne og 40 procent i yderkommunerne.

Det viser en helt ny undersøgelse fra Epinion foretaget for tænketanken Kraka og konsulenthuset Deloitte blandt 2023 respondenter.

Annonce

Undersøgelsen blev præsenteret fredag på Syddansk Universitet, hvor Kraka og Deloitte havde trommet fremtrædende personer sammen til en debat om, hvordan Odense er gearet til en mere grøn fremtid.

- Udgør klimaforandringerne et alvorligt problem? Big time, mener odenseanerne. Odensearnerne er interesserede i at lave en grøn forandring, sagde Peter Mogensen, direktør for Kraka, i universitetets store auditorium.

Flere markante personer fra Odense var på plads i SDU's auditorium fredag for at drøfte Odenses indsats i klimakampen. Fra venstre er det klimaprofessor Sebastian Mernild, borgmester Peter Rahbæk Juel (S), SDU-rektor Jens Ringsmose og erhvervsmand Niels Thorborg. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Danmark har fyret den af

Bedømt på undersøgelsen mener indbyggerne i Odense, at fremtiden skal være langt mere bæredygtig end nu.

Sammenlignet med indbyggerne i de øvrige kommuner er odenseanerne de varmeste fortalere for mindre kødproduktion i landbruget, og at landbruget skal skære ned på sin CO2-udledning.

Og ikke mindst mener omkring 90 procent af odenseanerne, at ansvaret over for kommende generationer er den væsentligste grund til at bremse klimaforandringerne - det er cirka seks procentpoint højere end gennemsnittet for resten af landet.

- Allerede i 2008 havde vi i Danmark brugt så meget energi, at vores CO2-budget blev brændt af. Vi har fyret den af i mange år, så hvordan kompenserer vi nu?, spurgte Peter Mogensen.

Universitetets profilerede klimaprofessor Sebastian Mernild, som er leder af SDU's klimacenter, fastslog behovet for handling.

- Vi har lige nu de varmeste år, vi har målt på kloden, vi har rigtig travlt med at skabe forandringer, og vi har tiden imod os. Det er utvetydigt os mennesker, der har påvirket klimaet, og jo mere CO2 vi udleder, desto værre bliver det. CO2 lever i atmosfæren i ekstremt lang tid og vil påvirke klimaet i flere generationer ud i fremtiden.

Annonce

Enhver dråbe tæller

Og selv en by som Odense, som i international skala blot er en lille prik, kan gøre en forskel, pointerede Sebastian Mernild.

- De små detaljerede planer som Odenses klimahandleplan spiller ind i de store planer. Selv en dråbe i det store hav har sin berettigelse, og nogen tage det første skridt, sagde han og tilføjede:

- Og ja, letbanen kan også komme til at gøre en forskel i CO2-regnskabet, hvis man kan trække folk ud af bilerne og over i letbanen.

Odense Byråd har vedtaget, at Odense skal være klimaneutral senest i 2030, og borgmester Peter Rahbæk Juel (S) agter at leve op til målet, sagde han på SDU.

- Vores drøm er at vise Danmark og verden, at en lille storby som Odense kan indrettes til at være klimaneutral allerede i 2030. Jeg ved godt, at Odense udgør en forsvindende lille del i det samlede CO2-regnskab, men vi vil gerne gå foran, så andre forhåbentlig kan tage komponenter fra vores erfaringer.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Erhvervschef siger op seks uger før Tour de France: - Der er truffet en række beslutninger, som gør, at jeg ikke længere kan se mig selv som en del af Nyborg Kommune

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Hård kritik af plejehjem: - Når personalet ikke har styr på det helt basale, er det meget farligt for alle, der bor der

Erhverv For abonnenter

Lensbaronens datter i tårevædet tale: Valdemars Slot er færdig som museum - der er intet at vise frem

Faaborg-Midtfyn

Noget var galt i lille Matheos barnevogn: - Det er simpelthen så bizart, og det gør mig utryg

Assens For abonnenter

Entreprenør beskyldt for at sælge 'giftig' kokain til rockere: Blev passet op i sin gravemaskine og snittet i ansigtet

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

Odense

Våbenlager på værtshus: 93 års fængsel til fynske narko- og våbenhandlere

Kultur For abonnenter

Kunstner bruger sin nøgne krop til at fortælle kontroversiel historie: - Det skete ofte, at danske mænd gjorde en grønlandsk kvinde gravid

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Middelfart

Kendt bagermester forudser vulkanudbrud: Er blevet officiel leverandør af romkugler til Tour de France

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Navne For abonnenter

Dødsfald: Det er slut med "Hej Schmidt'er. Hvordan går det?" Arne har gået sin sidste tur med Frieda Maria og rollatoren

Odense Håndbold For abonnenter

Før gyseren i DM-semifinalen i Ikast - Odense Håndbold holder kortene tæt ind til de orange trøjer

Odense

Se før- og nu billederne: Sådan har letbanen forandret Odense

Annonce