Annonce
Faaborg-Midtfyn

I mål efter at have svømmet Danmark rundt: - Det var ligesom at have champagne i blodet

Lars Simonsen tvang sig selv til at nyde de sidste måneder af svømmeturen. - Og det hjalp mig faktisk til at genvinde glæden. Der var på et tidspunkt undervejs, hvor jeg tænkte "aldrig mere". Men svømning er fantastisk. Jeg har svømmet med folk med angst, PTSD, folk, der vejer 150 kilo og folk, der vejen 50 kilo. Og de har ofte kunnet svømme fra mig. Svømning udglatter linjerne, siger han. Foto: Maria Retoft Pedersen
Lars Simonsen er atter hjemme på Sydfyn, efter han i søndags kom i mål og fuldførte sit eventyr: At svømme Danmark rundt. Nu glæder han sig til, at hverdagen indtræder.

Svanninge/Faaborg: I juni 2018 begav eventyreren fra Svanninge, Lars Simonsen, sig ud på dybt vandt fra Vidå-slusen i det sydvestlige Jylland med en mission. Han ville være den første til at svømme hele vejen rundt om Danmark.

I søndags nåede han så sit mål, da han kunne gå i land ved Flensborg Fjord, hvor over 100 mennesker stod klar til at modtage ham.

- Det var fuldstændig vildt. Jeg bruger den metafor, at det var ligesom at have champagne i blodet. Jeg grinede og græd på samme tid, fortæller han, mens han sidder i sin hjemmevante våddragt på kanten af Havnebadet i Faaborg.

I første omgang havde Lars Simonsen, som undervejs havde sin mor og far med på bredden eller ved sin side i kajakken, regnet med, at han kunne gennemføre på tre måneder. Men vejret langs vestkysten af Jylland gjorde, at kilometrene tog længere tid, og i oktober måtte han sætte sit eventyr på pause. Midt i kongeetapen - krydsningen af Kattegat fra næsen af Jylland til Sjællands Odde - måtte han erkende, at det var for koldt. Resten af turen tog han hul på i juni 2019.

- Jeg var jo superoptimist fra start af. Jeg blev overrasket over, hvor meget vejret betød. Vesterhavet var én ting, men alle krydsene over vandet kostede mig mange dage, forklarer Lars Simonsen, der dog aldrig tvivlede på, at han skulle gennemføre.

Annonce
Det var fuldstændig vildt. Jeg bruger den metafor, at det var ligesom at have champagne i blodet. Jeg grinede og græd på samme tid.

Lars Simonsen - efter han havde svømmet hele vejen rundt om Danmark, bortset fra Bornholm.

Indre styrke

- Jeg er utrolig glad og stolt over, at vi gennemførte, og at vi gjorde det sammen, min mor, far og jeg. Jeg kunne ikke have klaret det uden dem, siger Lars Simonsen, der har fået masser af naturoplevelser med hjem i bagagen.

Blandt andet svømmede han i flere minutter med i en makrelstime langs vestkysten og dansede en lille undervandsdans med en sæl.

- Det har været fantastisk at opleve at svømme i de største bølger og stadig føle, at man var i kontrol. Når vandet så er blikstille, og det hele kører af sig selv, er det nærmest meditativt, siger Lars Simonsen.

Selv mener han, at svømmeeventyret har givet ham en indre styrke, der blandt andet er kommet til udtryk, når nedturene har ramt.

- Jeg har udfordret mig selv på en helt anden måde, end jeg har gjort før. Det var op til mig, hvor mange kilometer, jeg skulle svømme, og hvor lang tid, jeg var om det.

- Da jeg rundede Grenen, var det fuldstændig fantastisk. Mange havde sagt, at det var umuligt. Og det var den første milepæl. Når jeg kunne komme derop, så kunne jeg også komme resten af vejen rundt.

Nu bliver det hverdag

Det største afsavn i løbet af svømmeeventyret har været afstanden til familien hjemme i Svanninge: Hustruen Suzi Oud, og børnene Tiuri og Liva.

- Vi har heldigvis også haft mange timer sammen i den periode, og de har besøgt mig mange gange, hvor jeg har kunnet vise dem nogle af de steder, jeg har været. Og på den måde kunne de også blive en del af eventyret, siger Lars Simonsen, der allerede har forberedt sig mentalt på, at der kommer et tomrum, nu hvor målet er nået.

- Men jeg har set rigtig meget frem til at være mere sammen med min familie, og det vil jeg nyde nu. Jeg glæder mig til at vare far igen i en hverdag med skole, foredrag, floorball og hockey med vennerne. Og jeg skal ud at klatre sammen med min datter og kitesurfe sammen med min søn. Nogle små hverdagseventyr, siger han.

Familien har tidligere været på adskillige eventyr rundt omkring i verden. I 2017 sejlede de 2000 kilometer i kano på Yukonfloden gennem ødemarken, de har sejlet i kajak fra København til Istanbul og meget mere.

Hvad det næste store eventyr bliver, ligger endnu ikke fast.

- Men det bliver helt sikkert ét, hvor hele familien skal være med, siger Lars Simonsen.

Svømmeturen i tal

Lars Simonsen er den første, der har svømmet hele vejen rundt om Danmark.

Svømmeturen var på 1370 kilometer.

Turen tog syv måneder og 10 dage fordelt over et år og nogle måneder.

Lars Simonsen har gennemsnitligt svømmet 9,4 kilometer på de dage, hvor vejret har gjort det muligt at svømme.

Længste svømmedag var turen fra Ærø til Als, hvor han svømmede i otte timer og 16 minutter.

Længste strækning var 24,7 kilometer i Kattegat.

Undervejs på turen har Lars Simonsen holdt foredrag og samlet ind til to velgørende formål: Julemærkefonden og Depressionsforeningen. Gennem hjemmesiden www.livetergodtfolgos.dk samt ved foredrag rundt omkring i landet, er det lykkedes at samle over 50.000 kroner ind under projektet.

Ilse Simonsen, Lars Simonsens mor, har været med under eventyret, og det samme har Lars Simonsens far. - Vi har lært hinanden rigtig godt at kende undervejs. Vi har givet hinanden masser af både knus og highfives. Min mor har været den, der sørgede for, at jeg fik alle mine ting med, og at jeg huskede at spise min vitaminpille. Min far var den, der lige gav mig et spark og fik mig til at tage tre kilometer mere, siger Lars Simonsen. Privatfoto
- Fantastisk oplevelse at svømme i de store bølger og stadig føle, at man har fuldstændig kontrol, siger Lars Simonsen, hvis overarme vokset en del, siden han startede sit svømmeprojekt. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce