Annonce
Odense

I Kuntakt med Einar

Einar Enemark har haft et lettere anstrengt forhold til sit alterego MC Einar. Nu er han på vej til at finde det foum, hvor han kan være sig selv. Foto: Scanpix

Einar Enemark har levet det meste af livet i skyggen af sit alter-ego, MC Einar. Nu er han på vej til at bryde fri sammen med jazzgruppen Kuntakt

Han er hiphoppens fader herhjemme, men er først nu ved at finde sin musikalske familie.

Han er stemmen bag alletiders største danske julehit, men han har ikke rigtigt tjent penge på det.

Han har levet størstedelen af sit liv i skyggen af sit alterego. Og han gør det egentlig stadig. Men han prøver at bryde ud.

Han er Einar Enemark, men du kender ham formentlig blot som MC Einar, der i slutningen af firserne blev kendt for at provokere, onanere, ryge masser af hash. Drikke køkkensprit og sumpe, sniffe lightergas.

I dag reciterer han linjer som "Du er min kildne sommerfugl. Din mund er rød som kirsebær. Du er mit øjes skalkeskjul. Du, et tyttebær, du er. Du er ballet, morgenblomst og sol", og de hårdtpumpede beats er skiftet ud med voksenakkorder og jazzprogressioner.

Han bruger stadig navnet MC Einar - mest af nød - men musikken, han laver nu med de musikalske legekammerater i jazzgruppen Kuntakt, er så langt væk fra hip hop, som han næsten kunne komme. Og ganske som tilfældet var det i slutfirserne, er dette samarbejde også et resultat af tilfældigheder.

- Jeg gik i mange år og havde lyst til at lave noget nyt musik. Det var bare ikke rigtigt blevet til noget. Men en dag møder jeg Mark Hebsgaard på Christiania. Han viser mig et kærlighedsdigt, han har skrevet til en eller anden rødhåret pige, han er helt vild med. Det digt kan jeg enormt godt lide, men jeg har ingen idé om, hvordan jeg skal lave musik til det, forklarer Einar Enemark.

Det fandt han ud af, da han i radioen hørte jazztrioen Kuntakt. Der var noget i musikken, der trak så meget, at Einar Enemark ringede til oplysningen for at få nummeret på trioens saxofonist Anders Bast, der ikke var sen til at tage imod Enemarks tilbud om et samarbejde.

- Det var ikke sket uden musen, siger Einar Enemark i dag om vejene, der krydses for at forene sig i det musikalske grundspor.

Annonce

MC Einar & Kuntakt

Dexter, Vindegade 6516. februar klokken 20.

Forsalg: 140 kroner

MC Einar havde i tidernes morgen et ikke helt godt forhold til den anden store danske rap-gruppe Rockers By Choice. . Einar Enemark har tidligere fortalt at linjen "Lille Øyvind på fem år er blevet væk fra sin mor, han kan afhentes i kundeservice" fra sangen "Det jul, det cool" er skrevet for at drille Øyvind Traberg fra Rockers By Choice. Foto: Scanpix

Nyt tøj

For han havde brug for at bryde fri. Einar Enemark spiller ganske vist stadig rollen som MC Einar - især i juletiden er der rift om stemmen bag "Det jul, det cool" - for noget skal han jo leve af, som han siger. Men egentlig var han helst fri.

- Jeg har altid haft det lidt spøjst med at lave nogle af de gamle ting - ikke mindst nu hvor jeg er blevet ældre. Nogle af de gamle numre forudsætter næsten, at man er ung for at kunne levere dem. Nu er blevet 50, og så giver det ikke så meget mening at lave de gamle ting, selv om jeg stadig gør det, og også synes det er sjovt at skabe sin egen mening i det i øjeblikket. Men hvis du ser på teksterne, og det de er ude på, så føler jeg mig nogle gange lidt som en pillet høne, eller hvad man nu kan sige. Med de nye ord er det lidt som om, jeg har fået noget tøj på igen, og det passer ovenikøbet bedre, forklarer han og fortsætter:

- MC Einar det er jo røget ind under "dansktopppen" for mig. Det er blevet en slags suppe steg og is for mig. Det er måske unfair over for materialet, for der står selvfølgelig også nogle ting på spil i det gamle MC Einar. Det er jo ikke bare det rene lal. Men jeg føler, at jeg kan vokse, når jeg tager det nye tøj på, og jeg kan i meget høj grad bruge mig selv og af og til være mig selv. I det gamle er det som om, jeg rækker hånden ind i klædeskabet og tager en grimasse på, der ligesom passer til lejligheden. Det er ikke rigtigt mig, det er mere et kækt lille skuespil, jeg opfører en gang imellem.

I den optik virker det sært, at navnet MC Einar stadig er at finde på samarbejdet med Kuntakt, men det måske også kun et tid, før Einar for alvor bryder ud.

- I en ideel verden ville jeg smide "MC" ud, så der bare er Einar tilbage. Men det har vi ikke kunnet, inden vi skabt noget præcedens og noget hype. Det har vi nu. Vi har vist over for os selv og andre, at det er et ret levedygtigt projekt. Men da vi startede, var vi nødt til at bruge alle de midler, vi havde, for at få værtshusholderne til overhovedet at engagere os.

Det gør værtshuse og spillesteder nu. MC Einar og Kuntakt har udgivet to - vidt forskellige - albummer. Det seneste med en Dan Turéllsk stemning over sig, hvilket tilsyneladende er her, Einar Enemark for alvor har fundet hjem.

- Personligt har det været en meget større revolution at møde gutterne i Kuntakt og lave alt det dejlige nye musik end at udgive en eller anden public service bog, hvor man griner lidt og græder lidt (Einar Enemark udgav for et par år siden selvbiografien "Manden der var MC Einar, red.) . Så jeg er rigtig glad for de fine anmeldelser, for det har fået folk til at lægge mærke til os. Jeg har fundet en eller anden form for forum, hvor jeg kan være mig selv, siger manden, der er Einar Enemark.

MC Einar (Einar Enemark) udgiver en biografi. Han er fotograferet på Christianshavn.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce