Annonce
Sydfyn

I kamp for en mere klimabevidst hverdag: Mød de fire klimafamilier

Fire familier vil henover de kommende måneder forsøge at gøre deres hverdag endnu grønnere og vil undervejs dele erfaringer med offentligheden. Foto: Katrine Becher Damkjær & Hans-Henrik Dyssel.
Fire sydfynske familier har indvilget i at omlægge deres hverdag i en grønnere retning de næste 12 uger. Mød de fire klimafamilier og hør, hvorfor de har valgt være med i projektet, hvad de i forvejen gør for at leve grønt, og hvad de håber at få ud af klimaforsøget.

Brødtekst

Familien Oldenburg/Stæhr

Klimafamilie 1 består af Mikkel Oldenburg, 36 år og skolelærer, Karoline Rasch Stæhr, 36 år og arbejder i psykiatrien og børnene Albert på ni, Ludvig på seks og Karla på tre år. Foto: Katrine Becher Damkjær

Mikkel Oldenburg fortæller:

- Til at begynde med var det Karoline, der havde en tanke om, at hun gerne ville leve mere hensigtsmæssigt i forhold til klimaet, og det har vi gjort i snart et års tid. Siden begyndte vi at tale om, at det kunne være spændende at være first-movere og være med til at inspirere og måske få andre med på vognen. Men uden at folk skal skræmmes til det, som vi nogle oplever, at det bliver gjort med skræmmekampagner.

- Vi lever omkring 80 procent vegansk, og Karoline har været god til at komme ud med budskabet på de sociale medier og har lagt opskrifter på Instagram og skrevet blogindlæg en gang i mellem. Så da vi læste om "Klimafamilierne", gik det hele op i en højere enhed for os, for det kunne alt det, som vi gerne ville. Her kunne vi nå ud til en bredere skare og ud til andre end dem fra vores eget netværk. Så vi er taknemmelige over at blive valgt.

- Vi lever grønt på den måde, at vi har købt os en elcykel, som vi er rigtig glade for og bruger den så meget, det kan lade sig gøre. Vi gør os generelt mange overvejelser i de valg, vi træffer. For eksempel tager vi ikke fly, når vi skal på skiferie. Og hvis vi skal ud at flyve, vil vi gerne prøve at spare op til den klimamæssigt.

- Målet er selvfølgelig, at vi selv bliver klogere gennem snakke med de involverede og de andre klimafamilier og sparre med dem. Men det er også at komme ud og inspirere bredt.

Familien Andersen/Sejersen

Klimafamilie 2 består af Marie Stenbak Andersen, 45 år og sygeplejerske, Kristian Sejersen, 45 år og uddannelsesleder, og børnene Bodil på tre, Anker på syv og Hannah på 15 år. Foto: Hans-Henrik Dyssel

Marie Stenbak Andersen fortæller:

- Vi har mest af alt meldt os, fordi vi tænkte, at vi kunne få mere viden ud af det. Vi går i forvejen meget op i klima og miljø og tænkte, at vi kunne få gode råd og vejledning til at gøre endnu mere. Så det handler meget om at søge inspiration og blive motiveret til at gøre nogle ting, som man før har sprunget over.

- På nuværende tidspunkt lever vi stort set økologisk, cykler på arbejde i hverdagen, affaldssorterer og køber meget genbrug. Derudover har vi allerede lavet nogle ændringer, efter en dialog med Kåre (Press-Kristensen, klimarådgiver på projektet, red.), inden projektet gik i gang og har skåret meget ned på streaming, ligesom min mand har fået sig en elcykel.

- Så vi håber, at projektet her kan være med til, at vi bliver inspireret. For eksempel hvordan vores fødevarer kan blive endnu mere klimavenlige. At vi bliver bedre til at købe endnu mere i genbrug, og at vi får gode tips fra nogle af de andre familier og klimarådgiveren.

Familien Larsen

Klimafamilie 3 består af Hanne Kjærgaard Larsen, 45 år og skolelærer, Sten Kaj Larsen, 44 år og arbejder med idrætstalentudvikling, og børnene Axel på 13 år og Ida Marie på 12 år. Foto: Katrine Becher Damkjær

Hanne Kjærgaard Larsen fortæller:

- Overordnet mener vi, at vi også skal være ansvarlige i hele den her problematik i det for store CO2-udslip. Det vil vi agere ansvarlige i og samtidigt vise vores børn en vej i det. Jeg er ret "hooked" på det hele her, mens min familie kan være lidt mere skeptiske og hører måske til den kategori, hvor det kan være en irriterende ting at skulle lægge alt muligt om. Vi er jo også vanemennesker, som synes, at det, vi er vant til, er rart, mens det er træls, hvis vi skal ændre noget. Derfor har vi som familiemål at se på, hvordan vi får gjort det til en fed udfordring.

- Sten og jeg har et stort fokus på det (at leve grønt, red.), og vi har høns i haven, som får vores madrester og producerer æg til os. Det er en fed ordning. Vi affaldssorterer og er orienteret i forhold til kødløse dage og økologi. Og vi spiser i det hele taget ikke særligt meget kød.

- Vi har et ønske og mål om at finde ud af, hvad det er for nogle små parametre, vi nu kan rykke på. Man kender til mange af de store ting, man kan gøre, men hvis vi vil være endnu mere klimavenlige hjemme, hvad er det så for nogle små ting, vi kan rykke rundt på, som batter og har en betydning. Det er ikke altid nemt og gennemsigtigt for os, da vi i det øjeblik kan høre om et noget og senere læse noget modstridende om det i medierne. Det gør det svært at vide, hvad der er det bedste at gøre.

- Derfor synes jeg også, at det er interessant, at det er Go2green og Det Økologiske Råd, som er med, fordi de ikke står her i et salgsøjemed eller lignende, men kan være neutrale og reelle og give os svar på nogle spørgsmål.

Familien Hjortenberg/Reynolds

Klimafamilie 4 består af Anne Hjortenberg, 44 år og projektleder, Greg Reynolds, 47 år og parkchef, og børnene Louie på ni og Alba på 14 år. Foto: Hans-Henrik Dyssel

Anne Hjortenberg fortæller:

- Vi vil rigtigt gerne hjælpe med at nedsætte CO2-udslippet, men vi føler, at man nogle gange kan famle lidt i blinde. At man tror, at det at slukke vandhanen giver en stor effekt, men at man egentlig ikke ved det med sikkerhed. Vi vil derfor gerne lære, hvor det er, vi kan ændre nogle vaner, som batter noget. Der virker det her som et godt oplysningsprojekt, der kan lære os, hvad det er for nogle ting, vi konkret kan gøre for at bidrage til omstillingen.

- Vi har i lang tid haft en elcykel. Jeg mener, jeg har haft en i otte år, og mine kolleger på mit gamle arbejde plejede at grine af mig, når jeg kom cyklende, fordi jeg jo var alt for ung til en elcykel. Så gik der et par år, og så havde alle mine kolleger en, da de så, hvor smart det var, fordi man jo kan minimere vores bilkørsel. Og så har vi, synes jeg, en sund kost og har de sidste to år, hvor jeg har været leder af Byens Gårdbutik, næsten kun spist mad fra Fyn. Desuden tager vi tit på cykelferie eller tager toget til for eksempel Frankrig i stedet for at flyve.

- Jeg kunne godt tænke mig at mærke på egen krop, hvad det vil sige at leve op til den her aftale indgået i Paris (klimaftalen fra COP21, red.), hvor vi hver især skal ned på at udlede højst 2500 kilo CO2 om året. Hvad betyder det for en hverdag at leve op til det? At vi ser, hvad det er for nogle ting, man kan gøre uden at føle, man går på kompromis med særlig mange komfortvaner.

- Og så gør vi det jo også, fordi vi bor i Danmark og derfor kan gøre det. Vi har så meget, at vi faktisk kan sige, at vi giver os selv den her "vilde" udfordring og spare på tingene. Vi lever i et land med så højt et forbrug, at vi har mulighed for at skære ned. Det er ikke alle steder i verden, de har den mulighed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Grundejere i Odense kan nedlægge veto: Forbehold for mindesmærke over nazismens ofre vækker vrede

Danmark

Danmark genåbner grænsen: Tyske, islandske og norske turister er nu velkomne

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce