Annonce
Livsstil

I kælderen: Hubert kan lide merlot

Hubert Weber foretrækker merlot med alder til lammekød.

Hubert Weber hørte Smetana i sin mors mave - nu blender han vin til musikken for Cavas de Weinert i Argentina. Merlot med alder er hans yndlingsvin.

Med Hubert i kælderen

- Her har vi et rigtig godt år - og et dejligt volumen.

Hubert Weber har hentet en magnum- flaske årgang 1997 - vinmagerens første år hos Cavas de Weinert. Han trækker korkproppen op og skænker i glassene.

Hubert Weber har kvast druer, siden han var 16 år. Han rejste til Mendoza i Argentina for at lære om vin hos Bodegas y Cavas de Weinert, men afløste hurtigt sin chef og blev gift med en argentiner.

Opvæksten i Schweiz fornægter sig ikke. Hverken i accent eller tilgangen til vin. Bodegas y Cavas de Weinert er en oase i Sydamerika, og stilmæssigt ligger vinene et kontinent væk fra de buldrende bøfvine på druen malbec, som de fleste i Mendoza fremstiller.

Nul ståltanke

Vi er ankommet midt under høsten, og arbejderne på rampen læsser røde kasser med druer over på transportbåndet. Ejendommen fra 1890 ligger i forstaden Chacras de Coria lidt uden for millionbyen Mendoza.

Hubert Weber standser arbejdet for at tage os gennem vineriet og ned ad trappen til den enorme kælder. Jeg mister pusten og må kigge en ekstra gang på de lange rækker af 6000 liter store fade i den kølige kælder: Her er ikke en ståltank, ikke et fad af nyt egetræ, for Hubert Weber bruger kun gamle fade, og nye fade til kælderen bliver bygget op af genbrugstræ fra ældre fade for at sikre den kølige europæiske stil. De yngste fade er 60 år gamle, nogle har rundet et århundrede, og de ældste er 120 år eller ældre.

Tid er et andet særkende for Cavas de Weinert, og tid er i særdeleshed også penge i vinbranchen, hvor det handler om at få skovlet den seneste høst ud til forbrugerne for at skabe cash flow.

Men ikke hos Weinert.

Hubert Weber har for eksempel ladet sin rene merlot ligge to år på fade, og derefter har den fået hvile på betonfade, inden den er blevet flasket. Hubert Weber har ikke som hovedpersonen Miles i filmen "Sideways" skoddet den frugtige merlot til fordel for Bourgogne-druen pinot noir - merlot med alder er hans yndling, når den bliver behandlet korrekt.

- Merlot bliver ofte drukket for ung og har ofte en del grønt i smagen. Det tager mellem fem og otte år at få det grønne væk og frugten frem. I den moderne stil trækker man de grønne tanniner ud og får jammy (marmeladeagtig, red.) merlot, som er død efter fire år, konstaterer Hubert Weber.

- Ældet merlot er en fantastisk vin til lam. Tanninerne balancerer med fedtet, så kødet bliver mere smagfuldt samtidig med, at vinen bliver mere smagfuld. Det er det perfekte match for mig, udbryder vinmageren.

Hubert Weber knurrer, da "Sideways" og bølgen mod merlot bliver nævnt:

- Den er på vej retur, og der er en masse snak om merlot. Men jeg ville aldrig drikke malbec med lam - den er for pushy, siger Hubert Weber.

Annonce

De filosofiske vine

Malbec er nu den næste vin i smagningen, og 2006 klukker, da han hælder vinen i glassene. Vinmageren kommer i godt humør.

- Det ser ud til, at høsten går fint uden mig. Ingen råber om hjælp, griner Hubert Weber og fortsætter:

- Malbec har blomme, kanel og sorte kirsebær. Den er nemt tilgængelig. Tanninerne fylder munden, de er runde, bløde og søde. Da jeg kom hertil for 17 år siden, lå malbec på fad i fire-fem år, og vi er endt på tre år. Med denne får han mere sødme. Cabernet sauvignon lå tre til tre et halvt år på fade, og jeg er endt med fire år, konstaterer Hubert Weber selvsikkert.

Vi har brugt en times tid på at smage os gennem Weinerts billigere linje Pedro del Castillo og er nået frem til de vine, som Hubert Weber betegner som de filosofiske vine.

Han minder med sit hvide hår og de stålindfattede briller om en krydsning mellem en godmodig teddybjørn og en komponist. Hvis den grønne sweatshirt blev skiftet ud med kjole og hvidt, kunne han stå foran Berlinerfilharmonikerne, og klassisk musik spiller en afgørende rolle, når han blender de røde druer cabernet sauvignon, malbec og merlot til hver årgang i serien Cavas de Weinert.

- Det var den filosofiske vin, som fik mig hertil. Jeg rejste efter noget interessant, men jeg havde aldrig troet, at jeg skulle komme til at lave den selv, forklarer han.

Hubert Weber tog over efter vinmageren Raul de la Mota, som skabte Weinerts renommé med årgangen 1977, og han har fortsat traditionen med at give vinen tid. Cavas de Weinert Gran Vino 2004 har ligget tre år på fade, halvandet år på beton og er cabernet sauvignon, malbec og merlot i blandingen 40,40 og 20 procent. Hubert Weber fandt en bedre vinmark til merlot og satte andelen af merlot op fra 15 procent for at skabe en mere tilgængelig vin, som stadig har et langt liv foran sig.

- Ideen er at du ikke kan dufte de tre druer enkeltvis, men at de spiller sammen i vinen. Jeg vil altid gerne have sandeltræ i denne vin - ellers vil jeg ikke have den, siger Hubert Weber.

Annonce

"De Fire Årstider" til Carrascal

Hubert Weber lukker altid døren og sætter musik på, når han blender de tre druer til den færdige vin. Tjajkovskijs 4. symfoni til cabernet sauvignon - the heavy one, som Weber formulerer det - Vivaldi til merlot, men ikke "De Fire Årstider", for den bruger han til serien Carrascal. Malbec bliver lavet til tonerne af Dvoráks symfoni "Fra den nye verden".

- Er det altid den samme musik?

- Ja, det hjælper mig med at koncentrere. Jeg fandt musikken til nogle vine hurtigt, mens jeg måtte bruge lidt tid for at finde musikken til merlot og malbec, husker Hubert Weber.

Han holder især meget af Smetanas "Moldau".

- Jeg skruede som teenager altid højt op for musikken, så mine forældre klagede. Men med Smetana på fuld kraft smilede min mor bare: Hun hørte nemlig musikken, da jeg lå i hendes mave. Er det ikke en sjov historie, siger Hubert Weber.

Vi står nu med årgang 1997 fra magnum i glasset.

- 16 år gammel, 1997, siger Hubert Weber.

- Dette er øjeblikket, hvor du er i slutningen af modningen. Det grønne fra tanninerne i merlot er væk, og livskurven er sådan her, siger han.

Vinmageren tegner en kurve på en serviet. Den stiger og flader ud, dykker en smule og stiger igen for dø ud.

Weinerts vine dykker ifølge deres skaber en smule efter nogle år, men de er ikke døde af den grund. De kommer tilbage.

- Vi har en perfekt balance mellem cabernet, merlot og malbec. Tanninerne fra merlot bliver oxiderede, så vinen bliver brun og ser gammel ud. Men så kommer malbec, og vinen kommer langsomt tilbage. Denne er en smule merlot-domineret i næsen, men det er typisk.

- Han er mere åben nu, siger Hubert Weber.

- Du siger altid "han" om en vin - han kommer til at ældes fint - opfatter du vin som hankøn?

- Det er sjovt - et godt spørgsmål, siger vinmageren.

- På engelsk bruger jeg han. Også på tysk. Og i spansk? El Vino - også der. Men for druerne bruger jeg et miks: La Syrah - altså hunkøn. Bonarda er også hunkøn, mens chardonnay, cabernet og malbec er hankøn. La Syrah, El Merlot, El Cabernet. Det er sjovt, funderer Hubert Weber.

Vi skal til at stige op fra kælderen til en let improviseret aftensmad med brød, ost og skinke i boligen ved siden af vineriet. Det er et spansk palæ, som ejeren fik renoveret i 1970'erne. En ældre mand med bar isse og fjerlet hvidt hår hilser. Det viser sig at være Bernardo Carlos Weinert - brasilianeren med de tyske rødder, som har tjent en formue i transportindustrien og investeret den i vin. Manden har rundet de otte årtier, og hans søn Andres, som er midt i trediverne, er her også for at spise med.

- Jeg har ikke baggrund i vin. Men jeg havde et stort firma og forærede en kunde en argentinsk vin til jul gennem nogle år. Jeg begyndte at importere vin til Brasilien og ville lave noget, der var bedre end det, jeg kunne købe i Argentina, forklarer Bernardo Carlos Weinert om den spæde begyndelse.

Vin er hans passion, fluefiskeri en anden, og Bernardo Carlos Weinert fortæller om en tur til British Columbia. Han og nogle venner lejede et fly og fløj ud i vildmarken for at fiske laks. Patagonien - den sydligste spids af Sydamerika - er en anden af hans favoritter. Så både vinen hos Cavas de Weinert og ejeren selv ældes med masser af liv.

- Jeg har fem børn, seks børnebørn og to oldebørn, fortæller Bernardo Carlos Weinert - ikke uden en vis stolthed.

Fynske Medier var inviteret af Wine Source Chile - i næste uge ser vi nærmere på vinene fra Cavas de Weinert, blandt andet en merlot med 33 år på bagen. Weinerts vine bliver i Danmark forhandlet af www.vinslottet.nu.

Annonce
Odense For abonnenter

Fyresedler og nul tiltro til letbanen på konkursramt butiksplads: - Jeg har ikke råd til at vente længere

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gammelt Odense-firma solgt: Ny ejer har allerede ansat flere folk

Fyn For abonnenter

En anderledes bisættelse: Tak til præsten, der sagde nej - nu blev det helt rigtigt

OB

Han insisterer på ikke at sige noget om sin situation nu: Bashkim Kadrii lover udmelding, når sæsonen er slut

Nordfyn For abonnenter

Lene frygter, at hendes søn skal starte i skole for tidligt: - Jeg mener, han har godt af at være barn et år endnu i børnehaven

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Faaborg-Midtfyn

Bent er bekymret: Nu har vi kun den her brandhane - og hvad hvis der kommer en storbrand?

Nyborg For abonnenter

Tog narko, terroriserede ekskæresten og kørte fra politiet: Mand idømt tre måneders fængsel

Alle skriger på arbejdskraft, men her drukner man i ansøgninger: - Det har vi aldrig prøvet før

Odense

- Sådan én har jeg sgu aldrig set før: Vaks zoo-gæst fik øje på noget, der hang fra tigeren - nu er dyrepasserne ham 'evigt taknemlig'

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Erhverv

Jesper snedkererer millionresultat sammen: Har fordoblet overskuddet på et enkelt år

Navne For abonnenter

Ny instruktør på Nordfynspillene er en mand med mange roller: Spiller volleyball og underviser i matematik

Middelfart

Fortiden kigger frem under kommende boligkvarter: Her finder arkæologerne en manglende brik

Annonce