Annonce
Odense

I hælene på Tinka: Gå på opdagelse i julekalenderens jernalderlandsby

Jernalderlandsbyen i Odense dannede i 2017 rammen om julekalenderen "Tinkas Juleeventyr", der i år har fået en opfølger. Nu kan man gå på opdagelde i landsbyen, hvor Tinka i skikkelse af Josephine Højbjerg var med til at indspille den første julekalender. Arkivfoto: Jens Wognsen
Jernalderlandsbyen i Odense, der var ramme for en del af julekalenderen "Tinkas Juleeventyr", markerer julen i weekenden.

Der bliver lidt mere plads til nisserne og lidt mindre plads til jernalderfolkene, når Jernalderlandsbyen ved Stavids Å på Store Klaus i Næsby i Odense lørdag og søndag holder juleåbent. For selv om landsbyen egentlig lever og ånder for at formidle levende jernalderhistorie året rundt, så kan en rolle som kulisse til julekalenderen "Tinkas Juleeventyr", jo godt bruges til at skaffe omsætning til landsbyen og ikke mindst foreningen Odins Odense, der de senere år alene har skullet løfte opgaven med at formidle historien. For det er foreningen der driver landsbyen som et levende museum.

Både lørdag og søndag kan man gå på opdagelse i landsbyen, hvor der både er plads til en hyggelig stund i varmen fra bålet, og hvor børnene kan lave juleaktiviteter som at dyppe lys, flette læderhjerter og læse gamle fortællinger. Nisserne fortæller spændende historier og eventyr og så kan man også blive lidt klogere på julekalenderen, hvor landsbyen blev brugt som en stor del af kulissen. For det var her nissepigen Tinka boede sammen med sin mor.

Julekalenderen med Tinka blev sendt i 2017, og i år er det opfølgeren "Tinka og Kongespillet", der sendes på TV 2. Den er også optaget flere forskellige steder på Fyn. Blandt andet på Boltingaard Gods i Ringe, og en gammel dyrlægegård mellem Vester Aaby og Nørresø.

Der er åbent i landsbyen både lørdag og søndag fra 10-16. Se mere på odinsodense.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce