Annonce
Odense

I fare for at blive hård ghetto: Beboere i Solbakken i Odense utrygge ved mørke biler i området

Tryghedskonsulent Jan Sørensen fra Boligsocialt Hus: - Hvis man kigger på Rising som et boligområde, vil man nok fra politiets side sige, at det ser normalt ud, for der er ikke ret mange anmeldelser - men det ved vi godt, ikke er tilfældet. Vi prøver at få beboerne til selv at anmelde, når de ser noget, men de er tit utrygge. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Nogle beboere i Solbakken føler sig utrygge ved mørke biler, der bare holder i området i timevis og tiltrækker utilpassede unge. Men beboerne er bange for at stå frem. Området er i overhængende fare for at ende som en såkaldt hård ghetto.
Annonce

Solbakken, det almene boligområde i Risingkvarteret, er i fare for at ende som en såkaldt hårdt ghetto inden for det næste år. Alligevel føler nogle af beboerne, at de har svært ved at blive taget alvorligt, når de henvender sig med problemer i området.

- Der kommer en masse utilpassede unge, som bruger området, men ikke bor her. De tager ophold i kældrene og ryger hash - alene i min blok er over 10 kælderdøre blevet smadret inden for de sidste par år, fortæller en af de faste beboere i området, som ikke ønsker at stå frem med navn, da han frygter for repressalier.

- Du ser også store mørke biler, der kommer sidst på eftermiddagen med et par folk i, og så bare bliver holdende indtil ved midnatstid, nogen gange længere. Det virker som nogle, der på den måde markerer deres territorium, for de tiltrækker i hvert fald en del folk. Og når politiet så kigger forbi, bliver det opløst, fortæller beboeren.

- Både politiet og kommunen siger, at der skal være nogle episoder, der er skal være indberettet i form af anmeldelser eller et tip, de kan bruge. Men Risingområdet har netop fået lagt et prædikat ned over sig som "ghetto", blandt andet på baggrund af nogle kriminalitetstal, som andre har defineret. Oven i det skal beboerne så dokumentere over for myndighederne, at der er et behov for assistance og for nogle indsatser. Og det kan jeg godt forstå, de er frustreret over.

Tryghedskonsulent Jan Sørensen, Boligsocialt Hus

Annonce

Hash-handel

Og han er ikke alene med sine observationer og bekymringer, fortæller Ole Jensen, leder i Boligsocialt Hus:

- Hvis man kigger på Risingområdet som et boligområde, vil man nok fra politiets side sige, at det ser normalt ud, for der er ikke ret mange anmeldelser - men det ved vi godt, ikke er tilfældet. Vi prøver at få beboerne til selv at anmelde, når de ser noget, men de er tit utrygge. Nogle er nervøse ved, om de får punkteret dækkene eller ridset lakken på deres biler, som står på gaden - det er sket, men mig bekendt ikke noget massivt problem. Så nu har vi i stedet meldt ud, at vi gerne vil gå videre med informationerne til politiet, siger han.

Boligsocialt Hus har også ansat en tryghedskonsulent, som netop skal stå for kontakten til beboerne, samle deres bekymringer og gå videre med dem til politiet og SSP. Hans navn er Jan Sørensen:

- Når beboerne peger på biler, der kører i området - formodentlig i forbindelse med noget bandeagtigt kriminalitet - så drøfter vi det, når vi mødes med gadeplansmedarbejdere fra politiet og SSP. Men når det handler om mere eller mindre åbenlyst salg af hash i området, så anbefaler vi borgerne at anmelde det til politiet. At man ved, at der foregår åbenlys hashhandel fra tre konkrete steder for eksempel, siger han.

Annonce

I klemme

Men Jan Sørensen peger også på, at nogle beboere føler sig klemt over, at de skal dokumentere episoder i området.

- Både politiet og kommunen siger, at der skal være nogle episoder, der skal være indberettet i form af anmeldelser eller et tip, de kan bruge. Men området har netop fået lagt et prædikat ned over sig som "ghetto", blandt andet på baggrund af nogle kriminalitetstal, som andre har defineret. Oven i det skal de så dokumentere over for myndighederne, at der er et behov for assistance og for nogle indsatser. Og det kan jeg godt forstå, de er frustreret over. Og det skisma forsøger vi at rejse i de netværkskredse, vi er med i, siger han.

- Problemet er, at såvel SSP som politi peger på, at der ikke sker noget i området, fordi man ikke har fået nogle konkrete anmeldelser.

Solbakken, som næste år risikerer at ende som en såkaldt hård ghetto, består af Påskeløkken, Risingparken, Smedeløkken og Solbakken. Nogle beboere oplever, at utilpassede unge, som kommer udefra, skaber en del utryghed, blandt andet ved at ryge hash i kælderrummene. Arkivfoto: Kim Rune
Annonce

Tip anonymt

Og den del bekræfter vicepolitiinspektør Richardt Jakobsen fra Fyns Politi:

- Området er et sted, hvor de unge naturligt mødes. Det er tæt på Risingskolen og Syddansk Erhvervsskole, og vores civile forebyggere oplever det ikke som et specielt belastet område. Men derfor skal man endelig tage fat i os, hvis man oplever noget, som skaber utryghed. Og hvis der er en bil involveret, så noter tidspunkt og registreringsnummer, så har vi en mulighed for at få fat på folk.

- Man behøver ikke stå frem med navns nævnelse, man kan også være anonym. Det vigtigste for os er, at vi får noget konkret at gå efter. Det er lidt svært, hvis det bare er noget med en mørk bil, der holder i området. Men altså, vi vil meget gerne i dialog med de borgere, som føler sig utrygge, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Dalum: Næsby misbruger COVID-19-regler

Nyborg

Få nu lavet den støjmur!

Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce