Annonce
Livsstil

Badehus har været i familiens eje i 99 år: "Bismarcksklumpen" går de aldrig af med

I begyndelsen sad ”kasketten” på taget fast med et beslag, så det kunne skydes til side, og familien kunne nyde solen, selv om de sad inde i badehuset og spiste frokost. Det kan det dog ikke mere. Foto: Michael Printzlau
Badehuset Søly i Ærøskøbing har været i Christian Svarers familie, siden det blev bygget i 1922. Huset har dannet ramme om familiens sommerminder i snart 100 år, og ingen kunne forestille sig en sommer uden det lille hus i Vesterstrand.

Det ligger som et af de første i rækken og kan næste år fejre 100-års fødselsdag. Det bolsjestribede badehus Søly - af nogle kaldet bismarcksklumpen - har været i 76-årige Christian Svarers familie, siden det blev bygget til hans farmors storesøster.

Huset ligger i Vesterstrand ved Ærøskøbing sammen med omkring 70 lignende badehuse, og tilsammen udgør de en lille kulturhistorisk perle, der både er skattet af turister og ærøboerne selv.

I dag tilhører huset Christian Svarer og hans fætter og kusine, men bliver brugt af hele familien, der nyder strandlivet fra det lille sted.

Annonce

- Vi har et glimrende hus i Ærøskøbing ned til vandet, men jeg tror, at både mine børn og børnebørn vil sige, at er der noget, vi ikke må gå af med, så er det vores anpart i badehuset. Der lever hele familien, siger Christian Svarer, der bor i Lyngby nord for København.

Han er gerne på Ærø 10 gange om året og skal altid ud forbi huset. Især om sommeren, hvor den står på badning, badning og mere badning.

- Hvis vi ikke havde sådan et sted, ville vi ikke komme derude ret meget. Det kan godt være, vi ville cykle til stranden og gå i vandet, og så ville vi cykle hjem igen. Men sådan fungerer det ikke. Vi er der gerne hele eftermiddagen, fortæller Christian Svarer.

Nabohuset har også været i samme families eje gennem alle årene, og den mandlige ejer og Christian Svarer er jævnaldrende.

- Vi har løbet dernede og leget i blerøv, og nu er det så vores børnebørns tur. Det næste hus har også været i samme families eje, fortæller han.

Lavet af bølgeblik

Huset var oprindeligt lavet af bølgeblik, for det er bygget af en blikkenslager.

- Min farmors søster var gift med en blikkenslager, og hendes to sønner blev også blikkenslagere. Den ene arbejdede i Odense i 1922, hvor der var en langvarig strejke. Dengang var der ikke understøttelse på samme måde som i dag, så han tog hjem og spiste hos sin mor. Men han måtte ikke hjælpe sin far i forretningen, for han var jo strejkeramt med det samme arbejde, fortæller Christian Svarer.

Blikkenslagersønnen blev i stedet sat til at bygge et af de badehuse, som var begyndt at dukke op ved stranden et par år tidligere.

Billedet stammer formentligt fra omkring 1922, hvor huset stod ude i vandet. Kvinderne på billedet er Christian Svarers farmors to søstre, der besøger en tredje søster i hendes nye badehus, Søly. - Man kan se de finurligheder, der var lavet ved huset fra starten, hvor det nok mere var et lysthus ved stranden end et badehus. Der var billeder på væggene dengang. Min far yndede at fortælle, at det ene var et billede af Napoleon. Hvad han så end lavede i en blikkenslagerfamilie, fortæller Christian Svarer. Privatfoto

Han byggede huset hjemme i gården i Ærøskøbing, fragtede det ud i stranden - det hedder det på Ærø: i stranden - satte det på hestevognshjul og trak det ud i vandet. Derefter blev der sat en bro op ud til huset. Om vinteren blev det taget ind på land igen, for siden at blive sat ud, så det var klar til frokost pinselørdag. I begyndelsen blev det mest brugt som lysthus til frokoster, men senere blev det mere badehuspræget.

- Min far og hans søskende har også badet derfra. Han er født samme år, som huset blev bygget, fortæller Christian Svarer.

Huset skiftede hænder mellem familiens medlemmer i løbet af de kommende år og endte hos Christian Svarers far og onkel og gik siden i arv til deres tre børn.

Annonce

Skiftet ud med sommerhus

Bølgeblikket er skiftet ud med træ, for det rustede væk, men ellers ligner badehuset sig selv, og det er ikke tilladt at ændre på badehusenes udtryk. Derfor er der heller ikke vand, elektricitet eller toilet i husene. Har man brug for sådan et, må man benytte et af de offentlige toiletter, der er i nærheden.

I begyndelsen sad ”kasketten” på taget fast med et beslag, så det kunne skydes til side, og der kunne komme sol ned i huset, men det er der ikke mere.


Vi har et glimrende hus i Ærøskøbing ned til vandet, men jeg tror, at både mine børn og børnebørn vil sige, at er der noget, vi ikke må gå af med, så er det vores anpart i badehuset. Der lever hele familien.

Christian Svarer


Søly er næsten kvadratisk og måler ikke meget mere end 2,2 gange 2,2 meter. Så det er ikke indenfor, familien bruger deres tid.

- Huset er et omklædningsrum. Der er nogle knager og en fast bænk, der oprindeligt er lavet til den ene blikkenslager, så han kunne sove til middag derude, men den bruger vi til at lægge tøj på. Og så har vi alle vores stole og et klapbord til at stille op ude på terrassen, fortæller Christian Svarer.

Christan Svarers yngste datter, Annemette, med sønnen Villads nyder livet i badehuset. Billedet er taget i 2015. Foto: Christian Svarer

I hans mors familie havde de også et badehus, men det skilte de sig af med, da de i stedet byggede et sommerhus tæt på stranden. Søly bliver dog i familien.

- Jeg kan ikke forestille mig andet end at have sådan badehus, for det er jeg vant til, siger Christian Svarer.

Annonce
Tre Spor Nu For abonnenter

Lille rasteplads lukker: Slut med at strække benene mellem Kildebjerg og Lillebælt

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Odense For abonnenter

Krambodens kælder er et mytisk slaraffenland: - Hver eneste genstand fortæller sin egen unikke historie

Assens

Winie går Halloween-amok med skeletter, hekse, edderkopper og græskar: - Jeg er nok lidt barnlig...

Navne For abonnenter

En af Stjernens landsholdsspillere er død

Nyborg

Se alle billederne: Stjerner indtager fynsk gods til filmoptagelse

Erhverv For abonnenter

Ikonisk møbelfabrik "vender hjem" til Odense: - Det har altid været et ønske at åbne butik her

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Odense Bulldogs

Herlev fik bank på den fynske is - Odense Bulldogs tilbage på sporet

Erhverv

Tre kammerater havde drøm om at åbne spisested: Nu har to af dem forladt restauranten

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Kerteminde

Familie vågnede under indbrud: Her er politiets signalement af indbrudstyven

Odense For abonnenter

- Skal jeg stikke dit øje ud? Fire mænd tiltalt for at bortføre, tæve og true offer for gæld

Sport

Viktor Axelsen landet i hjembyen Odense - nu går den vilde jagt på den første Denmark Open-titel

Annonce