Annonce
Odense

I dybt chok: - Det føles som et overgreb, siger direktør om medarbejders millionsvindel mod Realdania By og Byg

Administrerende direktør i Realdania By og Byg, Peter Cederfeld. - Vi er i chok, siger han. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Realdania By- og Byg med hovedkontor i Odense, er blevet bedraget for 15 millioner kroner af en af sine medarbejdere. - Vi er i dybt chok, fortæller administrerende direktør Peter Cederfeld.

Realdania By & Byg, der har hovedkontor i Oluf Bagers Gård i Nørregade i Odense, er blevet ramt af bedrageri og dokumentfalsk for 15 millioner kroner. Det er en af selskabets egne medarbejdere, der har begået bedrageriet.

Real Dania By & Byg, der også har en afdeling i København, fortalte selv offentligheden om bedrageriet på sin hjemmeside torsdag. Og det er en sag, som har sendt chokbølger gennem hele organisationen, fortæller administrerende direktør Peter Cederfeld, der oplyser, at sagen er meldt politiet.

- Vi er i dybt chok. Man føler jo nærmest, at det er et overgreb. Vi skal lige sunde os, det er klart. Men vi arbejder på højtryk på at komme helt til bunds i sagen, siger han.

- Er det en ledende medarbejder, der står bag bedrageriet?

- Der er tale om en betroet medarbejder, som har været her i en årrække. Vi er 30 medarbejdere i organisationen.

- Er det en medarbejder, der arbejder i Odense?

- Det er en medarbejder, der er tilknyttet vores hovedkontor i Odense.

- Hvornår opdagede I bedrageriet?

- Det er ikke ret lang tid siden.

- Er det dage eller uger?

- Det er dage.

Annonce
Realdania By og Byg har blandt andet restaureret Odense Adelige Jomfrukloster. Arkivfoto: Laust Jordal

Stærkere kontrol

Peter Cederfeld forklarer, at det endelige beløb, der er svindlet for, kan vise sig at være både større og mindre. Tallet på 15 millioner kroner er med forbehold for, hvad der måtte komme frem i undersøgelserne.

- Det er vores bedste bud lige nu, siger han.

- Kan du fortælle, hvordan I opdagede svindlen?

- Nej, det kan jeg desværre ikke. Det er en del af den undersøgelse, som vi ikke er færdige med. Men vi syntes, at det var vigtigt, at vi kom hurtigt ud med det, og fortalte, hvad vi har gjort, og hvad omfanget har været, siger han.

- Hvad kommer sagen til at betyde for jer?

- Det kommer til at betyde, at selv om vi har et utroligt stærkt kontrolmiljø i forhold til godkendelser og den slags, så er vi nu i fuld gang med at stramme yderligere op på det, så sådan noget ikke kan ske fremover. Men det er svært at dæmme op for, når der er tale om dokumentfalsk.

- Vi arbejder hårdt på at komme til bunds i sagen, men vi laver selvfølgelig også vores daglige arbejde. Sådan er det jo, tilføjer Peter Cederfeld.

Odense Adelige Jomfrukloster

I Odense har Realdania By- og Byg blandt andet stået bag restaureringen af Odense Adelige Jomfrukloster, der ligger ved siden af den katolske kirke, Sankt Albani Kirke, ved Albani Torv. Samt naturligvis Oluf Bagers Gård, hvor man har hovedsæde.

Det er renoveringer af huse og bygninger, der kan være svære for andre at gennemføre, som er selskabets speciale. Og det er sådan, selskabet tjener penge til nye projekter.

- Vi investerer filantropisk i ejendomme, og de genererer en lejeindtægt, og det er i princippet der, vi får vores penge fra, forklarer Peter Cederfeld, der understreger, at den store svindelsag, der har ramt Realdania By og Byg, hverken får betydning for nye projekter eller for de projekter, som er i fuld gang.

Realdania By- og Byg et et datterselskab til Realdania.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

Sprællevende 100-årig

Det kan ikke have undgået manges opmærksomhed, at det i år er 100 år siden, Genforeningen fandt sted. En begivenhed, som betød, at befolkningen på et landfast stykke Danmark efter at have været tysk siden 1864 igen kunne lade Dannebrog blafre i haven. At de igen kunne vælge, om de ville mødes for at diskutere politik i stedet for at spise kage ved store kaffeborde, som i de mellemliggende år havde udgjort den dansksindede bastion. Men det er nok de færreste, der ved, hvad årene inden Genforeningen førte med sig. Mens mange af os kigger mod andre grænsedragninger for at forstå, hvad fjendtlig magtovertagelse betyder, afslører Genforeningen, at vi er klædt af, når det kommer til vores eget lands historie. Også selv om det kun er få generationer siden, den udspillede sig. Tænk sig, at dansk i knap 50 år var forbudt som undervisningssprog, og at befolkningen søgte at omgå forbuddet ved at oprette skoler nord for den ny grænse, så eleverne alligevel kunne blive undervist i deres modersmål? At disse skoler skulle blive en form for forløber for efterskolerne, der 100 år senere stadig er i høj kurs, når unge skal finde deres identitet? Også selv om identitet i 2020 handler om meget andet end nationalitet. "Hvad kommer Genforeningen da mig ved", spørger den sønderjyskfødte skuespiller Bodil Jørgensen i Grænseforeningens humoristiske jubilæumsvideo, der florerer på internettet, og svaret er kort: Alt. Genforeningen er sprællevende. Hvis vi reelt vil give andet end evnen til at ramme et 12-tal ved eksamensbordet videre til de yngste, kunne vi passende benytte 100-året til at opsøge en af de 650 mindesten, der blev rejst i 1920 for at ære, at Sønderjylland igen blev dansk. Og som Slots- og Kulturstyrelsen har besluttet at frede - et par af dem befinder sig endda på Fyn. Det kunne være starten på en samtale om at høre til et sted, men også om hvad det mon havde betydet, hvis afstemningen i 1920 var blevet et "nej" og et "mojn".

Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Annonce