Annonce
Livsstil

Her gror ny og gammel historie side om side

Historien om Johan Bülow er allestedsnærværende i Den Romantiske Have ved Sanderumgaard. Han er grundlægger af haven, men i dag skriver godsejerparret Susanne og Erik Vind videre på den historie. Ud fra gamle dagbøger har de genskabt haven, som var Johan Bülows livsværk. I år er det 10 år siden, at haven blev indviet og åben for gæster. Den er stadig et livsværk - evigt foranderlig og i forandring fra sæson til sæson.

For 200 år siden påbegyndte Johan Bülow et arbejde, der måske aldrig bliver helt færdigt. Han ankom til Sanderumgaard i 1793 efter mange år som hofchef for kronprins Frederik, hvor han blandt andet havde været rådgiver ved anlæggelsen af Frederiksberg Have. Men i en tid, hvor man gjorde op med barokkens snorlige og geometriske former, der mest af alt var et udtryk for menneskets kontrol over naturen, ønskede Johan Bülow at skabe en have i pagt med naturen. En såkaldt engelsk have eller romantisk have, som de også kaldtes.

Da Johan Bülow døde i 1828 var haven endnu ikke komplet færdig, men han havde skabt grundlaget for den have, der i dag pryder Sanderumgaard. Og som det ofte er med haver - de bliver aldrig helt færdige. Der er altid et eller andet at forbedre eller ændre. Sådan er det også i dag, afslører Susanne Vind.

- Vi åbnede haven for 10 år siden og har arbejdet meget på genskabelsen. Nu er tiden kommet til optimering, fortæller hun.

Hun viser os rundt i haven, som ikke kun er for gæster, men som også er en personlig have for familien Vind, der både plukker urter, frugt og blomster derfra.

- Jeg elsker den her have lige så meget, som alle andre elsker deres have. Men den er også blevet et arbejde for mig, så jeg skal huske at nyde den, fortæller hun.

Annonce

Den Romantiske Have

Sanderumgaardvej 150, 5220 Odense SØ.

15 hektar bestående af søer, vandløb, skov, statuer, frugt- og rosenhave. Der er desuden petanque-bane og mange bænke, som man kan slå sig ned på.

Ved haven finder man også en lille butik, der er åben efter aftale. Den er indrettet i den gamle herskabsstald ved hovedbygningen med udgang lige ved rosen- og frugthaven.

I butikken finder man lokale specialiteter og nøje udvalgte produkter fra England som porcelæn, sæber, kimonoer og andre sager i den velkendt engelske stil.

Haven er åben fra klokken 11 til 17.

Læs mere på www.sanderumgaard.dk.

Naturens spejl

Turen rundt i haven begynder ved den officielle indgang. Allerede her kan man fornemme, hvor stor en rolle vandet spiller for haven. Det er både med til at skabe ro, vise vej og ikke mindst genspejle naturen på fineste vis. Men de mange små vandløb har først og fremmest en praktisk funktion.

- Da Johan Bülow kom hertil, var haven et sumpet morads. Ved håndkraft fik han gravet kanaler og søer, så jorden kunne drænes, fortæller Susanne Vind.

I mange år stod haven og forfaldt, og Susanne og Erik Vind havde ganske enkelt ikke tiden til at starte på det store arbejde, som den efterhånden krævede. Derfor måtte de genoptage det hårde arbejde med at genskabe havens vandspejl. Dog ikke ved håndkraft denne gang.

En have til deling

I haven er der en helt særlig ro. Som om man lukker verden ude, idet man træder ind på grusstien. Pulsen slår langsommere, og følelsen af en fredfyldt stund indfinder sig. Det er gammel viden, at natur er godt for sjælen, og måske er det lige præcis det, der lokker så mange mennesker til haven i denne tid.

- Vi plejer at have mange besøgende, der kommer langvejsfra, fordi det er deres hobby. Men i den seneste tid har vi også haft rigtig mange lokale - folk fra Odense og børnefamilier. Det er så skønt, synes Susanne Vind.

Hun fornemmer, at flere har fået øjnene op for haven, og det er hun kun glad for, for hun elsker at dele den med andre.

- Jeg er opvokset på Egeskov Slot, hvor turisme var en naturlig del af hverdagen. Sådan er det også her, og jeg elsker at møde de besøgende og snakke med dem. Ofte har folk en tilknytning til stedet på den ene eller anden måde, og det er så hyggeligt at høre, fortæller hun.

Erik Vind overtog Sanderumgaard fra sine forældre. Det er altså hans barndomshjem, og i alle de år var haven helt privat. Men ikke desto mindre har parret vidst fra første færd, at den skulle åbnes, sådan som den er i dag.

Det er tydeligt, at mange har et særligt forhold til Den Romantiske Have. Gennem tiden har flere personer doneret både planter, blomster, statuer og beløb til haven.

- Er det ikke rørende, at de har tænkt på os? Det er også med til at skrive havens historie, mener Susanne Vind.

I gamle dag var området et sumpet morads. Men Johan Bülow gravede kanaler og vandløb og skabte i stedet havens spejl. Foto: Christian Nordholt

De fire gudinder

På Johan Bülows tid var der 13 pavilloner i haven. I dag er der fire, hvoraf to af dem er originale fra hans tid. En af dem står lige i starten af haven med udsigt over søen. Et af det mest idylliske spot i haven. En gynge er sat op til legesyge sjæle, og på vandet flyder en hvid træbåd, der leder tankerne hen på et maleri af Monet.

Haven er 15 hektar i alt. En del af den består af vandløb og søer og skovområde med gamle træer. Men her og der er finder man grønne områder og blomsterbede, hvor de første forårsblomster allerede er på vej videre for at give plads til de næste. Der er nøje tænkt over sammensætningen af blomster og planter, og uanset hvornår på årer man kommer, vil det være en ny oplevelse.

- Sølvlys og hjortetrøst ser ikke ud af meget nu, men til september er de over en meter høje og dufter utroligt, fortæller Susanne Vind.

På en grøn lysning tæt på en hjerteformet sø er anlagt petanque-bane. I lysningen står fire statuer med en særlig historie. De er nemlig fra Den Franske Ambassade i København. Der har de stået siden 1750, men under en stor renovering blev de genstøbt, så de fremstod pænere. De gamle statuer endte på lageret hos Nationalmuseet. Det hørte Erik og Susanne Vind om, og efter en god samtale frem og tilbage endte det med, at statuerne blev foræret til haven.

- De spurgte selvfølgelig, hvorfor de skulle stå lige netop her, og det var der en rigtig god grund til. For under sit virke som hofchef kendte Johan Bülow statuerne fra sine mange besøg i det Thottske Palæ, der i dag huser Den Franske Ambassade. Der er altså en tilknytning mellem statuerne og Johan Bülow, fortæller Susanne Vind.

På den måde er en ring sluttet, og de fire statuer, der forestiller gudinderne Afrodite, Vesta, Fortitudo og Minerva, bringer endnu en gang fortid og nutid sammen i den gamle have.

I haven skifter blomsterne hinanden ud, efterhånden som forår bliver til sommer. Foto: Christian Nordholt

I sæsonens forandring

Den sidste del af turen går gennem skoven, langs med rislende vandløb, forbi en ni meter dyb kilde og ikke mindst Tankefuld - pavillonen, der opfordrer til fordybelse over liv og død. I en have som denne, hvor man med alle sanser fornemmer, at vinteren har sluppet sit tag, og foråret er på sit højeste med fugle, der synger overvældende, er det en dyster afstikker at besøge Tankefuld.

Johan Bülow var frimurer, og pavillonen med det filosofiske tema et levn fra dengang.

Sidste del af haven byder på en frugthave og en rosenhave. Lige nu er frugttræerne endnu klædt i hvidt, men til sommer bugner de af gamle, danske æblesorter. I skærende kontrast er jorden under hvert træ dækket af blå perlehyacinter.

- De frivillige i Havens Venner og vores førstemand, Sten Grarup, gør et enestående arbejde for haven, fortæller Susanne Vind.

Overalt i haven er der lavet små oaser og steder med borde og bænke, hvor man kan slå sig ned. Det samme gælder ved frugthaven, hvor middagssolen skaber en indbydende oase under et gigantisk blomstrende kirsebærtræ. Her er også indgang til havens lille butik, hvor man finder et udvalg af værtindegaver og ting til boligen, som er nøje udvalgt af Susanne Vind, der ofte kigger mod England og deres sans for mønster og print.

- Rosenhaven er flottest i juni, så her skal man unde sig selv et besøg, afslører hun.

Men Den Romantiske Have er mere end et enkelt besøg værd, for det er svært at nå at se det hele på én gang. Heldigvis er den en oplevelse på alle tider af året. Om foråret, når alt springer ud, sommer i fuldt flor, efterår med sine gyldne farver og vinter, når alt er tyst.

Alle steder er der bænke, man kan slå sig ned på, få et lille hvil og nyde havens skønhed. Foto: Christian Nordholt
Den romantiske have ved Sanderumgaard er præcis så romantisk, som navnet antyder. Det er dog historisk set et navn, man gav de vilde haver, der skilte sig ud fra barokkens snorlige haver med velklippede buske og bede. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold

Liga og studenterfester kolliderer

Odense

Jørgen har haft en blodprop i hjernen og kan kun sige 'for satan!': Kæmper imod ulovlige parkeringer

Annonce