Annonce
Bagsiden

I dag for 59 år siden: Odenses største hjemmebrænderi afsløret

Historien om hjemmebrænderiet ryddede Fyens Stiftstidendes forside på en dag, hvor den store historie på bagsiden (som dengang hed Siden sidst) var om den 25-årige amerikanske husmoder, Jane Baldasare, som gjorde sig klar til at svømme fra England til Frankrig ... under vandet. Den meget fotogene fru Baldasare forsøgte to gange, men første gang måtte hun opgive, da følgebåden kom til at sænke en tom iltbeholder ned til hende og anden gang var vejret så dårligt, at hjælpedykkerne ikke kunne komme ned med ilt og mad. Hendes mand, Fred Baldasare, kom i så god form ved at træne med hende, at han selv senere gjorde forsøget og blev den første svømmer, der krydsede Kanalen under vandet. Det tog 32 timer. Nå, men det var en helt anden historie.

I dag: ... er det 59 år siden, avisen på forsiden kunne bringe billeder af det største hjemmebrænderi, der nogensinde var afsløret i Odense.

Da kriminalpolitiet og toldvæsenets eftersøgningstjeneste ransagde tre kolonihavehuse i havekolonien Enghaven i Odense, fandt man ikke mindre end 1000 liter hjemmelavet snaps i flasker og syreballoner. Hertil kom 120.000 stykker cigaretpapir, 50 cigartændere, 3000 styk udenlandske cigaretter samt 130 flasker ubanderoleret udenlandsk spiritus.

Hjemmebrænderiet tilhørte en 52-årig mand, der også var indblandet i en omfattende jysk-fynsk smugleraffære og som også smuglede på egen hånd. De ulovlige varer blev konfiskeret og ført til Havnetoldboden i Odense. /SP

Gammelheder er evigt uaktuelle nyheder fra vores avisarkiv. Som abonnent har du gratis adgang til alle fynske nyheder tilbage til 3. januar 1772. Søg via e-avisen på Fyens.dk.

Annonce
Dykkeren Jane Baldasare som Bagsidens ... undskyld ,,, Siden sidsts læsere så hende i 1960.
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce