Annonce
Sydfyn

I 2040 er hver fjerde dansker over 65 år: Svendborg Kommune lægger planer for fremtidens ældrepleje

Om 20 år er hver fjerde dansker over 65 år. Med en masterplan på ældreområdet har Svendborg Kommune lagt rammerne for, hvilken retning området skal udvikle sig frem til år 2025. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Antallet af ældre vil de kommende år stige markant, og i Svendborg forventes der at være 3000 flere ældre om ti år. Derfor har man allerede nu lagt rammerne, for hvordan ældreområdet skal udvikle sig i kommunen. Det er sund fornuft, siger formand for Social- og Sundhedsudvalget, Hanne Klit (S).

Om 20 år er en fjerdedel af alle danskere over 65 år, og skal ældreområdet følge med den demografiske udvikling, kræver det rettidig omhu.

Det har været bevæggrunden bag den masterplan på ældreområdet, som et enigt byråd vedtog i marts i år, fortæller formand for Social- og Sundhedsudvalget i Svendborg Kommune, Hanne Klit (S).

- Der bliver flere og flere ældre, flere lever længere med sygdomme og med større krav til livskvalitet og boformer. Det er jo noget, som vi politisk skal tage højde for. Derfor var det vigtigt at få lavet nogle rammer for, hvordan vi kan skabe fremtidens ældreliv, så vi sikrer livskvalitet for borgerne, og at vi har de ressourcer, der skal til for at give et godt og værdigt ældreliv.

I Svendborg Kommune forventer man, at der om ti år kommer til at være 3000 flere ældre over 65 år i kommunen, og masterplanen har til formål at stikke en retning for, hvordan man ønsker ældreområdet skal udvikle sig frem mod 2025.

Masterplanen tager derved udgangspunkt i det reelle behov, den demografiske udvikling skaber, men det er borgernes egne ønsker og inputs til "det gode ældreliv", der har skabt grundlaget til de otte temaer, som planen berører. Ud fra en ældrekonference i fjor og efterfølgende workshop har omkring 300 borgere været med til at sætte deres præg på, hvad kommunens fremover skal lægge vægt på.

- Masterplanen er i høj grad blevet til af borgerinvolvering og det er sammen at vi fandt ud af, hvad det er der betyder noget for de ældre borgere, fortæller Hanne Klit.

Planen er opdelt i temaerne samskabelse, rehabilitering, hverdagsteknologi, den professionelle medarbejder og det frie valg indenfor mad og måltider, boformer og at bo i eget hjem, når man er syg eller døende.

Annonce

Den demografiske udvikling

I januar 2018 var der 1,1 millioner mennesker på 65 år eller derover i Danmark. Det er en stigning på 31 procent i forhold til 10 år tidligere.

I 2040 forventes hver fjerde dansker at være 65 år eller derover. Særligt forventes antallet af over 80-årige af stige fra knap fem procent i dag til mere end 10 procent i 2053 svarende til over en halv million personer.

Der er i dag i Svendborg Kommune 13.681 borgere på 65 år eller derover. I 2029 forventes antallet at stige til 16.674 personer.

Den største stigning i kommunen er blandt de 75-89-årige, der regnes med at stige fra 5285 personer i år til 7761 personer i 2029.

Kilder: Ældresagen; Danmarks Statistik; Realdania; Svendborg Kommune.

Allerede implementeret

Hanne Klit forklarer, at mange af planens temaer allerede er implementeret i ældreområdet.

- For eksempel indenfor det, vi skaber sammen, som jo handler om at invitere frivillige og pårørende ind til samarbejde, har vi allerede afsat 150.000 kroner til at styrke og sætte fokus på det frivillige område. De er jo med til at bidrage til den livskvalitet, som vi ønsker at tilbyde vores ældre borgere.

Med flere ældre, der lever længere og længere, er der også brug for nye måder at tænke velfærd på. Siden 2011 har kommunens velfærdsstrategi været rehabilitering, hvilket betyder, at man hjælper og genoptræner flest mulige borgere i at blive selvhjulpne, og det er en strategi, der skal fortsætte, forklarer Hanne Klit.

- Rehabilitering er noget af det, vi har arbejdet rigtig meget med igennem flere år, og det har vist sig at være afgørende for, at et ældre menneske kan klare sig selv og have det gode liv derhjemme.

Man vil også i langt højere grad tage velfærdsteknologi til sig, og første skridt i den retning skal være at ansætte en medarbejder, der kan rådgive og vejlede i de rigtige hjælpemidler.

Sund fornuft

Masterplanen sætter en ramme for, hvordan ældreområdet skal udvikle sig, og et stærkt tema i planen er, at borgere så vidt muligt skal kunne klare sig selv. Hanne Klit afviser dog, at der skulle være tale om nogen form for spareøvelse.

- Det er absolut ikke en spareøvelse, men det er da sund fornuft at tænke fremadrettet, når vi ved, at der kommer flere ældre mennesker. Det er klart, at det også handler om, hvordan vi bedst muligt bruger de midler og ressourcer, vi har til rådighed, og det synes jeg da, vi har en forpligtelse til som kommune, siger hun.

- Hvis du bare hopper fra sten til sten, så får du ikke lagt de rammer.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Brandårsag ukendt: Ild i madras

Odense

Inden ny lov er færdig: V og K i Odense vil aktivere indvandrere på fuld tid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];