Annonce
Middelfart

Hyldet: Frederik reddede sin fars liv

Christian Just Petersen fra Middelfart blev reddet af sin søn, Frederik Just Melson. Sammen var de på scenen, da Hjerteforeningen fredag hyldede personer, der har reddet liv ved hjælp af hjertemassage. Foto: Heidi Maxmiling

Ung middelfarter på scenen, da Hjerteforeningen fredag hyldede alle dem, der i løbet af det seneste år er trådt til og har reddet liv. Frederik Just Melson gav hjertemassage til sin far, Christian Just Petersen, da hans hjerte holdt op med at slå.

Middelfart/København: Det kunne have gået helt galt for Christian Just Petersen en maj-nat i 2018. For ved halvtretiden stoppede hans hjerte med at slå.

Heldigvis registrerede hans hustru, at der var noget galt, og sammen med parrets søn, Frederik Just Melson, fik de via hjertemassage og kunstigt åndedræt holdt Christian i live, til ambulancefolk kunne tage over med hjertestarter.

I dag har Christian Just Petersen det godt igen. Og historien om dramaet i Middelfart var blot én blandt mange, der blev fortalt, da Hjerteforeningen og Østifterne fredag hyldede alle dem, der har reddet liv ved at give hjertemassage i det forgangne år.

I alt blev hovedpersonerne fra 27 hjerteredninger interviewet, og de cirka 140 deltagere (hjerteredderne, de reddede og deres pårørende) var udsat for følelsesmæssige rutsjeture mellem grin og gråd, store krammere og stemmer, der knækkede.

Tre redninger er nomineret til "Årets hjertestarter 2019".

Her er Frederik Just Melson dog ikke iblandt.

Annonce

Handlede instinktivt

I alt har Hjerteforeningen modtaget 54 indstillinger til prisen som Årets hjerteredder 2019.

- Det er vigtigt for Hjerteforeningen, at vi kan hylde jer. I er forbilleder for os alle sammen. I havde modet og viljen til at træde til, da det gjaldt livet for et andet menneske. En af jeres kære eller en vildt fremmed. Selv om vi i sidste ende kun kan kåre én "Årets hjerteredder 2019", har I alle fortjent den samme anerkendelse, sagde Hjerteforeningens administrerende direktør, Anne Kaltoft.

- Klokken er tre om natten, så jeg tænker ikke noget, men handler bare og bliver nødt til at gøre noget. Der var ikke tid til panik. Jeg handlede instinktivt, sagde Frederik Just Melson fra scenen

Hvert år bliver cirka 4.000 danskere ramt af hjertestop uden for hospitalet. I hjemmet, på gaden, på boldbanen, i en forretning ... det svarer til næsten 11 om dagen. Af dem overlever i gennemsnit kun et menneske.

Hvis en person får hjertestop, og der ikke ydes genoplivning, før ambulancen når frem, overlever 1 ud af 30. Hvis vidner træder til og yder genoplivning, overlever 1 ud af 8.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom nu, Mette F.: Hold dit løfte

Det er godt, at regeringen og Kommunernes Landsforening i sidste måned blev enige om en ny økonomisk aftale, der tilfører 2,2 milliarder kroner ekstra til kommunerne i 2020. Det er også fint, at den socialdemokratiske regering i begyndelsen af denne uge sendte millioner af kroner ud til en række af landets vanskeligt stillede kommuner. Og dejligt, at man desforuden har besluttet at sløjfe det rigide omprioriteringsbidrag. De mange skattemillioner, som regeringen har drysset ud med mild hånd i den seneste tid, ændrer imidlertid ikke på, at der er noget rivravruskende galt i Danmark, som Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager, formulerede det på et byrådsmøde tidligere på ugen. For der er stadig uhyre store forskelle på den service, som landets rige og fattige kommuner tilbyder deres borgere. Derfor er det påtrængende, at regeringen får gennemført en ny udligningsreform. Den nuværende socialdemokratiske regering har varslet, at det vil ske, men det gjorde den foregående Venstre-ledede regering såmænd også – uden at det skete. Derfor er det tilsyneladende nødvendigt at holde statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nikolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og alle andre ansvarlige ministre fast på, at der skal ske ændringer i udligningen mellem kommunerne. For det dur ikke, at eksempelvis rige kommuner i Nordsjælland kan hente ekstra millioner i hjem til pengetankene på grund af teknikaliteter i lovgivningen, mens fattige landkommuner skal skære i budgetterne. Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Odense, Kerteminde ... budgetforligene er faldet på plads de seneste dage; nogle steder med smalle forlig, andre steder med bred opbakning eller endog i fuld enighed. Alle steder har budgetlægningen dog krævet benhårde prioriteringer og fravalg, blandt andet fordi udligningsordningen stadig ikke er ændret. Derfor er det ikke nok, at regeringen har varslet en ny udligningsreform. Den skal også holde løftet.

Annonce