Annonce
Udland

Hyldest, tårer og humor præger Washingtons afsked med Bush

Den nuværende præsident, Donald Trump, sidder yderst ved siden af Melania Trump, på første række sammen med de tidligere præsidenter Barack Obama, Bill Clinton og Jimmy Carter. Mellem dem sidder de tidligere førstedamer Michelle Obama, Hillary Clinton og Rosalynn Carter.

Flere tidligere og nuværende præsidenter og ministre er samlet til statsbegravelse i katedralen i Washington.

Hyldest, tårer og masser af humor præger onsdagens statsbegravelse af den tidligere præsident George H.W. Bush i den amerikanske hovedstad, Washington D.C.

Sønnen George W. Bush, som var USA's præsident fra 2001 til 2009, fortalte anekdoter om sin far, der som 90-årig sprang i faldskærm.

Han landede som planlagt ved en kirke.

- Og som vores mor sagde, så valgte han stedet i tilfælde af, at skærmen ikke åbnede, sagde George W. Bush og udløste dermed et af de mange latterudbrud i katedralen.

Tårerne var der også plads til, da en tydeligt rørt Bush junior afsluttede sin tale med at hylde sin far som den kærlige ægtemand, han var, og sige, at familien nu finder trøst i, at han "holder mors hånd igen".

Barbara Bush døde i april i år.

Sammen med de hundredvis af andre i katedralen placerede den nuværende præsident, Donald Trump, og fire tidligere præsidenter - heriblandt George W. Bush - hånden på hjertet og fulgte kisten med øjnene, da den blev båret ind i den store katedral.

Den ældre Bush var "den sidste store soldat-statsmand", sagde historiker Jon Meacham.

Han fortalte en anekdote om Bush, som engang førte valgkamp i et varehus.

I den tætpakkede menneskemængde rakte Bush hånden ud og trykkede en mannequindukke i hånden. Men i stedet for at blive pinligt berørt, lavede han hurtigt sjov med episoden: "Man ved aldrig. Jeg bliver nødt til at prøve".

Historikeren roste Bushs opfordring til amerikanerne om at engagere sig i frivilligt arbejde, hans såkaldte "tusind lyspunkter", som Meacher sammenligner med nogle af Abraham Lincolns udødelige udtalelser.

I sommer gjorde præsident Trump grin med netop de "tusind lyspunkter".

Trump sidder ved begravelsen på første række i venstre side af den store katedral sammen med landets førstedame, Melania Trump.

Ved siden af dem sidder de tidligere præsidenter Barack Obama, Bill Clinton og Jimmy Carter samt deres hustruer.

Forrest i højre side af katedralen sidder Bush-familien, herunder også den 43. præsident, George W. Bush, der er ældste søn af den afdøde præsident Bush.

Den tidligere præsident, som døde fredag i en alder af 94 år, har siden mandag ligget castrum doloris - hvor hans kiste fremvises offentligt inden begravelsen - i kongresbygningen i Washington.

Et militærorkester spillede en hyldest i form af præsidenthymnen "Hail to the Chief", da kisten med USA's 41. præsident blev båret ud af Kongresbygningen i Washington og kørt i en bilkortege mod den nationale katedral.

Foruden de tidligere amerikanske præsidenter deltager blandt andre Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, Jordans kong Abdullah og dronning Rania, Storbritanniens prins Charles og Polens tidligere præsident og frihedshelt Lech Walesa.

Også en række tidligere amerikanske vicepræsidenter og ministre er til stede. Blandt dem er Dick Cheney, Al Gore, Joe Biden, James Baker, Colin Powell og Condoleezza Rice.

Selve jordfæstelsen sker torsdag i Texas.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Lysende græskar på skovstien

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce