Annonce
Fyn

Hvornår må vi køre over grænsen og handle igen?

Gangene med billige øl, sodavand, spiritus og slik plejer at være i høj kurs hos danskerne. Det er de tilsyneladende stadigvæk, men siden 16. marts har der været lukket for grænsehandlen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard/Ritzau Scanpix
Hvornår må vi køre over grænsen og købe slik, øl og sodavand? Det spørgsmål er blandt andet en Fyens Stiftstidende læser interesseret i. Svaret lyder, at det kan man igen fra den 15. juni.
Annonce

Siden den 16. marts har danskerne ikke kunnet handle i grænsebutikkerne ved den dansk-tyske grænse. Men alt tyder på, at det fra den 15. juni atter bliver muligt.

De seneste måneder har det været sådan, at man skal isolere sig i 14 dage, når man vender hjem til Danmark efter at have besøgt et hvilket som helst andet land.

Men den 29. maj meddelte statsminister Mette Frederiksen, at rejserestriktionerne lempes fra den 15. juni for landene Tyskland, Norge og Island. Man skal dog holde sig fra de store byer i de tre lande – rejser man til byer med et indbyggertal på over 750.000 personer, opfordres man til at isolere sig i 14 dage, når man vender hjem.

Mens det for danskerne bliver muligt at rejse ind i Tyskland fra den 15. juni, har den tyske forbundsregering efter aftale med regeringen i Slesvig-Holstein valgt at ophæve indrejsekontrollen ved den dansk-tyske grænsen – også fra den 15. juni.

Grænsebyen Padborg, hvor langt det meste grænsehandel foregår, har et indbyggertal på lige godt 4000 indbyggere, og det betyder, at danskerne med al sandsynlighed igen kan købe billige varer ved den dansk-tyske grænse den 15. juni. Som med alt andet er det dog en forudsætning, at den nuværende positive udvikling fortsætter.

Den dominerende danske grænsehandelskoncern Fleggaard A/S, der også ejer Calle-kæden, oplyser på deres hjemmeside, at de åbner alle deres butikker igen den 15. juni. Fleggaard ejer i alt 17 grænsebutikker i Nordtyskland.

Der er både restriktioner for, hvordan vi må rejse ud af Danmark og hvem, der må rejse ind. For danskere, der rejser til Norge, Island eller Tyskland gælder det, at man skal holde sig fra de store byer – eller isolere sig i 14 dage, når man kommer hjem. Personer, der gerne vil til Danmark, skal have et såkaldt anerkendelsesværdigt formål. Turister fra Tyskland, Norge og Island skal kunne dokumentere, at de har booket seks overnatninger på hotel, campingplads eller lignende. Overnatningerne må ikke være i København eller på Frederiksberg, hvor der er flest coronasmittede i Danmark.

Danskerne frarådes fortsat alle ikke-nødvendige rejser til resten af verden. Først efter sommeren forventes regeringen at se på at åbne for yderligere lande.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Smitten stiger i Fyns corona-hotspot - nu kommer det mobile testcenter: Se de tre steder, hvor du kan blive testet

Odense

Kampen mod fjernvarmesalg fortsætter: Ny forening gør klar til at tage sagen i retten

Annonce