Annonce
Spørg os om corona

Hvornår må man handle ved den dansk-tyske grænse igen? Se alle svar på læsernes spørgsmål om corona i denne uge

Et af denne uges spørgsmål går på, hvornår man må handle ved den dansk-tyske grænse igen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard/Ritzau Scanpix
Udbruddet af corona-virus, restriktionerne for at standse den smitsomme virus og den gradvise genåbning rejser mange spørgsmål. Er der noget, du er i tvivl om eller gerne vil vide, kan du spørge os her. Så vil vi forsøge at give så mange læsere svar som muligt.

Fyens.dk hjælper dig med at svare på de spørgsmål, som du brænder inde med i forhold til den nye corona-virus.

Du kan stille dit spørgsmål her.

Vi er journalister og ikke læger, så vi kan ikke nødvendigvis gøre dig klogere på dit og din nabos helbred. Kun henvise til myndighedernes udmeldinger. Til gengæld kan vi undersøge, hvad udbruddet af sygdommen betyder for os her på Fyn.

Vi svarer løbende på jeres spørgsmål, men de danske myndigheders strategi omkring corona-virussen ændrer sig konstant. Det kan derfor ske, at nogle af vores tidligere svar ikke længere er gældende.

Se alle svar på læserspørgsmål om corona i sidste uge her.

Se alle vores tidligere svar på læserspørgsmål her.

Maja Larsen: Må man efter den 15 juni tage til Tyskland og handle ved grænsen, eller er det kun åbnet for den, der har et feriemål?

 • Regeringen har ændret rejsevejledningerne for Island, Norge og Tyskland fra 15. juni. Det betyder, at danskerne må rejse til disse lande, også for at handle. Men Udenrigsministeriet anbefaler dog, at man holder sig fra at besøge byer med mere end 750.000 indbyggere.
 • Husk som altid passet. Og husk stadig at følge anbefalingerne om god hygiejne og afstand.
 • PS: En læser har siden svarene kom på fyens.dk gjort opmærksom på, at der i hele Tyskland er påbud om, man skal bære maske eller mundbind i samtlige butikker, storcentre og generelt hvor mange mennesker færdes. Så det skal man lige være opmærksom på ved rejser til Tyskland også. (besvaret af Martin Kloster 4. juni 2020)

Birgit Nielsen: Jeg skal til Berlin tre dage sidst i juli. Skal jeg i 14 dages karantæne, når jeg kommer hjem? Mvh. Birgit Nielsen

 • Den danske regering ændrer rejsevejledningerne for Island, Norge og Tyskland fra den 15. juni. Det betyder, at danskerne må rejse disse steder hen, men udenrigsministeriet anbefaler, at man holder sig fra at besøge byer med mere end 750.000 indbyggere. Berlin har 3,7 millioner indbyggere.
 • Der er dog ikke nogen, der kan forhindre dig i at tage af sted. Blot opfordres der på det kraftigste til, at man holder sig fra store byer.
 • Hvis du alligevel vælger at tage af sted, anbefaler myndighederne, at du isolerer dig i 14 dage, når du kommer hjem til Danmark.

Sisa: Hej, må men godt holde festlokaler med 34-40 personer?

 • Hvis du spørger, om du må leje et festlokale eller være 34-40 personer i et, så er svaret, at der i øjeblikket er forbud mod forsamlinger på over ti personer. Men vær opmærksom på, at forsamlingsforbuddet hæves til 30-50 fra 8. juni 2020. Dog er eksempelvis private boliger og haver ikke omfattet af forsamlingsforbuddet. Det er altså ikke ulovligt at være flere end 10 der. Gårde og lignende, som er fælles og kan bruges af et større antal beboere, er dog fortsat omfattet.
 • Selvom forbuddet ikke gælder private haver, opfordrer politiet til, at man aflyser private sammenkomster med flere end 10 personer. Og i det hele taget, at man følger anbefalingerne om god hygiejne og afstand.
 • Forbuddet mod arrangementer eller begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor der er flere end 500 personer til stede, fastholdes til minimum 31. august. (besvaret af Martin Kloster 4. juni 2020).

Lars Frees Horneman: Hvorfor må forsamlingshuse ikke modtage f.eks. 50-60 personer - flere restauranter har dette antal?

 • Fra 18. maj har caféer og restauranter igen måttet servere mad og drikke for deres kunder. Men virksomhederne skal følge en række retningslinjer fra myndighederne for at mindske risikoen for at sprede coronavirus. Der er bl.a. krav om en afstand mellem gæsterne på to kvadratmeter plads per person. Står man op, er kravet fire kvadratmeter gulvareal per person, ifølge Fødevarestyrelsen.
 • Forsamlingsforbuddet, som også gælder forsamlingshuse, hæves til 30-50 fra 8. juni 2020. Men det sker kun, hvis antallet af indlagte og smittede ikke stiger mere end ventet. I øjeblikket er der forbud mod forsamlinger på over ti personer. Dog er eksempelvis private boliger og haver ikke omfattet af forsamlingsforbuddet. Det er altså ikke ulovligt at være flere end 10 der. Gårde og lignende, som er fælles og kan bruges af et større antal beboere, er dog fortsat omfattet.
 • Selvom forbuddet ikke gælder private haver, opfordrer politiet til, at man aflyser private sammenkomster med flere end 10 personer. Og i det hele taget, at man følger anbefalingerne om god hygiejne og afstand.
 • Forbuddet mod arrangementer eller begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor der er flere end 500 personer til stede, fastholdes til minimum 31. august. (besvaret af Martin Kloster 4. juni 2020).

Flemming From: Må mine indbudte gæster fra Tyskland komme til min konfirmation den 13. juni?

 • Den 15. juni ændrer både Danmark og Tyskland sine rejsevejledninger. Den tyske regering annoncerede den 3. juni, at de åbner grænserne til blandt andet EU-landene, inklusive Danmark den 15. juni. Den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, understregede dog, at de ændrede rejsevejledninger kan ændres, hvis udbredelsen af coronasmitte tager til.
 • Hvad angår indrejse indtil den 15. juni skal man forholde sig til listen over de anerkendelsesværdige formål. Personer med fast bopæl i Tyskland, der er enten ægtefæller, faste samlevere, forlovede, kærester, forældre, bedsteforældre, børn eller børnebørn til en dansker, kan indrejse i Danmark.
 • Hvis dine gæster ikke falder ind under denne kategori, må svaret blive nej.

John Arnshof: Det er annonceret, at forsamlingsforbuddet hæves fra og med den 8. juni til et sted mellem 30 og 50. Er der kommet præcist tal for, hvor mange vi må forsamles fra på mandag den 8. juni?

 • Der er endnu ikke kommet afklaring på det magiske tal, og vi ved på nuværende tidspunkt altså ikke, om forsamlingsforbuddet bliver hævet til 30, 50 eller et sted midt imellem. Statsminister Mette Frederiksen kommer dog til at indkalde til pressemøde inden på mandag, og der vil vi blive meget klogere.
 • Både Radikale, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil hæve forsamlingsforbuddet til 50 personer. Nye Borgerlige mener, at forsamlingsforbuddet skal ophæves helt, mens afstandsrestriktioner fortsat skal gælde, og Venstre ønsker at hæve forsamlingsforbuddet så meget, som det er sundhedsmæssigt forsvarligt – de har dog ikke sat et tal på. SF og Enhedslisten er endnu ikke afklarede.

Jens Chr. Jensen: Jeg skal til møde i Tyskland – må jeg køre ind og handle i grænsebutikkerne på vej hjem?

 • Det kommer an på, hvornår du skal til møde. Hvis det er inden den 15. juni, er det korte svar nej.
 • Den 15. juni ændrer både Danmark og Tyskland sine rejsevejledninger. Danskere må fra den 15. juni rejse til blandt andet Tyskland, hvis de ellers er forsigtige og holder sig fra store byer, hvilket i dette tilfælde betyder byer med flere end 750.000 indbyggere.
 • Den tyske regering annoncerede den 3. juni, at de åbner grænserne til blandt andet EU-landene, inklusive Danmark den 15. juni. Den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, understreger dog, at de ændrede rejsevejledninger kan ændres, hvis udbredelsen af coronasmitte tager til.
 • Dermed tyder alt altså på, at man som dansker gerne må rejse til Tyskland, uanset årsagen, fra den 15. juni.

Claus Rasmussen: Hvorfor må man holde demonstrationer? Det virker helt ulogisk! Folk bliver vel ikke mindre smittede af at stå/sidde ved hinanden til en demonstration end til et fest et eller andet sted?

 • Statsminister Mette Frederiksen har gjort det klart, at retten til at forsamle sig ”fordi man har et fælles politisk budskab, man ønsker at demonstrere eller på anden vis gøre sin holdning gældende” er undtaget fra forsamlingsrestriktionerne. Det er altså en politisk prioritering, at man fortsat må afholde demonstrationer.

Lars Klindt: Når man på værtshuse, restauranter og caféer må sidde op til 10 personer ved et bord, så har jeg et spørgsmål: Gælder det også i forsamlingshuse, hvor der arrangeres bankospil?

 • Forsamlingsforbuddet hæves til 30-50 fra 8. juni 2020. Men det sker kun, hvis antallet af indlagte og smittede ikke stiger mere end ventet. I øjeblikket er der forbud mod forsamlinger på over ti personer.

 • Dog er eksempelvis private boliger og haver ikke omfattet af forsamlingsforbuddet. Det er altså ikke ulovligt at være flere end 10 der. Gårde og lignende, som er fælles og kan bruges af et større antal beboere, er dog fortsat omfattet. Selvom forbuddet ikke gælder private haver, opfordrer politiet til, at man aflyser private sammenkomster med flere end 10 personer. Og i det hele taget, at man følger anbefalingerne om god hygiejne og afstand.

 • Forbuddet mod arrangementer eller begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor der er flere end 500 personer til stede, fastholdes til minimum 31. august. (besvaret af Martin Kloster 4. juni 2020).

Karen Marie Olsen: Mange dansksindede sydslesvigere har levet og virket – og er bisat – i Tyskland. Pårørende bor forskellige steder i Danmark. Er det anerkendelsesværdigt formål at krydse grænsen for at tilse gravsted?

 • Danskere må fra den 15. juni rejse til blandt andet Tyskland, hvis de ellers er forsigtige og holder sig fra store byer, hvilket i dette tilfælde betyder byer med flere end 750.000 indbyggere.
 • Den tyske regering har i dag, den 3. juni, annonceret, at de åbner grænserne til blandt andet EU-landene, inklusive Danmark den 15. juni.
 • Dermed tyder alt altså på, at man som dansker gerne må rejse til Tyskland, uanset årsagen, fra den 15. juni.
 • Den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, understreger dog, at de ændrede rejsevejledninger kan ændres, hvis udbredelsen af coronasmitte tager til.

Flemming: Er det tilladt at rejse til ens eget feriehus i Portugal? Venlig hilsen Flemming

 • Al unødig rejseaktivitet til hele verden frarådes – foreløbigt til og med den 31. august. Ferier hører næppe ind under kategorien nødvendig rejseaktivitet.
 • Den 29. maj udmeldte den danske regering, at rejsevejledningerne til Tyskland, Island og Norge lempes fra den 15. juni. Konkret betyder det, at disse lande i rejsevejledningsregi ændrer farve fra rød til gul. Fra denne dato kan danskere altså rejse til de pågældende lande, forudsat, at de holder sig fra store byer.
 • Hvis du alligevel vælger at tage til Portugal, anbefales det på det kraftigste, at du isolerer dig i 14 dage, når du kommer hjem til Danmark.
 • Endeligt oplyser politiet, at man som rejsende uforvarende kan risikere at sprede smitte under sin rejse, og at man skal være opmærksom på, at andre lande med kort varsel kan indføre restriktioner såsom karantæne, aflysning af flyafgange og lignende.

Lene Schnoor: Hvorfor er det farligt at åbne indendørs badelande? Man er jo i vand og klor, så hvorfor er der stor smittefare her?

 • Sundhedsmyndighederne oplyser, at svømmehallernes varme og fugtige miljø ikke har nogen betydning for virussmitte, og man har ikke større risiko for at blive smittet i vand end på land. WHO skriver på deres hjemmeside, at hvis man overholder det gængse regelsæt for klor på et milligram per liter vand, er risikoen for smitte gennem vand lav.
 • Som det ser ud nu, åbner de indendørs svømmehaller i genåbningens fase fire, der finder sted i starten af august. Det gælder også blandt andet fitnesscentre, legelande, spillesteder og diskoteker. Som med alt andet er det en forudsætning, at den nuværende positive udvikling fortsætter. De udendørs svømmehaller, havnebade og lignende var en del af genåbningens fase to.
 • I midten af maj bad statsminister Mette Frederiksen imidlertid Statens Serum Institut om at lave beregninger på flere nedlukkede områder med henblik på at åbne dem tidligere end planlagt.

Poul Martin Pedersen: Jeg bor i en andelsboligforening og vi har planlagt en arbejdsdag på mandag 8. juni med efterfølgende frokost for dem, der hjælper. Vi bliver i alt 12 personer Mit spørgsmål er så - om vi må samles udendørs?

 • Dog er eksempelvis private boliger og haver ikke omfattet af forsamlingsforbuddet. Det er altså ikke ulovligt at være flere end 10 der. Gårde og lignende, som er fælles og kan bruges af et større antal beboere, er dog fortsat omfattet.
 • Selvom forbuddet ikke gælder private haver, opfordrer politiet til, at man aflyser private sammenkomster med flere end 10 personer. Og i det hele taget, at man følger anbefalingerne om god hygiejne og afstand.
 • Forbuddet mod arrangementer eller begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor der er flere end 500 personer til stede, fastholdes til minimum 31. august. (besvaret af Martin Kloster 3. juni 2020)

Niels Larsen: 27. maj besvarede I et spørgsmål om, hvorvidt en finsk gallerist måtte hente en udstilling til Finland fra Danmark. Er det ikke omfattet af regler om varer ind og ud af landet?

 • Ifølge politiets retningslinjer, skal ikke-danske statsborgere have et såkaldt "anerkendelsesværdigt formål", hvis de skal rejse ind i Danmark. Det kunne f.eks. være personer, ”der skal levere varer eller tjenesteydelser til/i Danmark eller varer ud af Danmark, herunder også personer, der i erhvervsøjemed skal fragte varer ud af Danmark i personbil”, står der i politiets retningslinjer. Om en udstilling med kunst kan karakteriseres specifikt som en "vare" eller en "tjenesteydelse", må være op til politiet at vurdere. Du kan finde specifikke oplysninger om, hvad et "anerkendelsesværdigt formål" dækker over gennem Udenrigsministeriets og Rigspolitiets vejledninger for ind- og udrejse på enten Udenrigsministeriets hjemmeside eller via Politiets hotline på telefon 70 20 60 44.
 • Såkaldt "erhvervsrejsende", "der som led i deres arbejde, indrejser i Danmark med henblik på deltagelse i møder o.l., betragtes som havende et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen, såfremt disse ikke kan udsættes eller afvikles uden fysisk tilstedeværelse", står der også. (besvaret af Martin Kloster 3. juni 2020)

Erik Hansen: Jeg har en akut tid hos min tyske tandlæge i denne uge. Må min kone køre bilen, da jeg tager smertestillende? Efter behandling, må vi så handle i Tyskland?

 • Din kone må gerne føre bilen, hvis hun har et gyldigt kørekort. Nu angiver du ikke præcist, hvilken smertestillende medicin, det drejer sig om. Men skulle du selv køre, skal du være opmærksom på, at kører man på f.eks. stærk smertestillende medicin, vil det kunne påvirke ens hjerne, så det kan svare til en alkoholpromille over det tilladte. Sundhedsstyrelsen anbefaler generelt ikke, der føres et køretøj, hvis man tager stærk smertestillende medicin.
 • Danske statsborgere kan altid komme ind i Danmark, oplyser politiet via deres retningslinjer. Dog skal du være opmærksom på, at rejser du ind i Danmark efter et privat besøg i udlandet, hvad et tandlægebesøg vel kan siges at være, opfordres du "kraftigt til at holde dig hjemme i 14 dage efter hjemkomst". Sådan lyder det på Udenrigsministeriets hjemmeside. Den "kraftige opfordring" gælder både danskere og udlændinge, som rejser ind i Danmark. Du kan læse om Udenrigsministeriets og Rigspolitiets vejledninger for ind- og udrejse på enten Udenringsministeriets hjemmeside eller via Politiets hotline på telefon 70 20 60 44. Nu er det ikke til at vide, præcis hvilken behandling, du skal have, og hvor udsat du eventuelt er eller kunne være ved smitte, men det er ikke forbudt at handle i udlandet. Men hold afstand og følg myndighedernes vejledninger, er gode råd.
 • Bemærk, at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser frem til foreløbig 31. August. Det gælder for alle lande på nær lige Island, Norge og Tyskland fra 15. juni. Den dag åbner Udenrigsministeriet op for rejser til de tre lande – dog er opfordringen, at man rejser til områder, der ikke er tætbefolkede. Det vil sige, man opfordres til at undgå byområder med over 750.000 indbyggere.
 • Man gør også klogt i at undersøge præcis, hvad ens forsikring dækker, hvis man rejser ud. Tager man ud og vil hjem igen, så er det på eget ansvar. Hvis du har den mindste tvivl, så kontakt dit forsikringsselskab eller forhør dig hos Udenrigsministeriet. Og husk som altid passet.
 • PS: En læser har siden svarene kom på fyens.dk gjort opmærksom på, at der i hele Tyskland er påbud om, man skal bære maske eller mundbind i samtlige butikker, storcentre og generelt hvor mange mennesker færdes. Så det skal man lige være opmærksom på ved rejser til Tyskland også. (besvaret af Martin Kloster 3. juni 2020)

Allan Jørgensen: Hvornår kan man begynde at komme på aktion igen, hvor der kommer ca. 100-150 mennesker?

 • Forsamlingsforbuddet hæves til 30-50 fra 8. juni 2020, der er den datoen for den såkaldte fase 3 af den kontrollerede genåbning af Danmark. Men det sker kun, hvis antallet af indlagte og smittede ikke stiger mere end ventet. I øjeblikket er der forbud mod forsamlinger på over ti personer.
 • Forbuddet mod arrangementer eller begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor der er flere end 500 personer til stede, fastholdes til minimum 31. august. Så det umiddelbare svar må være, at du skal vente til tidligst 31. august. (besvaret af Martin Kloster 3. juni 2020).

Simon Voetmann: Jeg har billet til en koncert i Parken 12. september i år. Hvor stor sandsynlighed er der for, at den type arrangement må gennemføres til den tid? Der kommer vel godt 30.000 mennesker.

 • Den 6. april meddelte statsminister Mette Frederiksen, at sommerens store begivenheder, herunder festivaler, koncerter og markeder, måtte aflyses, fordi forbuddet mod store forsamlinger fastholdes til og med august.
 • Siden da er der ikke kommet opdateringer på store forsamlinger, da der foretages en løbende vurdering af den danske situation. Umiddelbart er det nok svært at forestille sig, at der kan forsamles 30.000 personer i Parken i midten af september, men arrangørerne afventer svar fra regeringen, før de kan udmelde eventuelle aflysninger. Det var også det, der gjorde sig gældende for blandt andet Roskilde Festival, der aflyste dette års festival umiddelbart efter pressemødet den 6. april. Så på nuværende tidspunkt må du væbne dig med tålmodighed.

Maibritt Damgaard: Jeg skal holde mindehøjtidelighed. Vi har ventet med dato til 27.6.2020, da vi troede at grænsen til Sverige ville være åben. Problemet er, at min mands søskende vil deltage. Hvad skal de gøre ved grænsen?

 • Nu er det svært at vide ud fra dit spørgsmål, hvor præcist mindehøjtideligheden skal holdes henne - eller om der er tale om danske eller udenlandske statsborgere. Men rejser du ind i Danmark efter et privat besøg i udlandet, skal du være opmærksom på, at du opfordres "kraftigt til at holde dig hjemme i 14 dage efter hjemkomst". Sådan lyder det på Udenrigsministeriets hjemmeside. Den "kraftige opfordring" gælder både danskere og udlændinge, som rejser ind i Danmark. Og bemærk, at personer, der ikke er danske statsborgere, kun kan rejse ind i Danmark, hvis de har et såkaldt "anerkendelsværdigt formål". Du kan finde specifikke oplysninger om, hvad et "anerkendelsesværdigt formål" dækker over gennem Udenrigsministeriets og Rigspolitiets vejledninger for ind- og udrejse på enten Udenringsministeriets hjemmeside eller via Politiets hotline på telefon 70 20 60 44.
 • Det er også værd at bemærke, at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser frem til foreløbig 31. August. Det gælder for alle lande på nær lige Island, Norge og Tyskland fra 15. juni. Den dag åbner Udenrigsministeriet op for rejser til de tre lande – dog er opfordringen, at man rejser til områder, der ikke er tætbefolkede. Det vil sige, man opfordres til at undgå byområder med over 750.000 indbyggere.
 • Sverige er dog et særligt tilfælde, da arbejdstagere i Sverige gerne må krydse grænsen, eller hvis man skal til Bornholm direkte uden stop mellem Øresundsbroen og (via færgehavnen i Ystad) Bornholm.
 • Man gør klogt i at undersøge præcis, hvad ens forsikring dækker, hvis man rejser ud. Tager man ud og vil hjem igen, så er det på eget ansvar. Hvis du har den mindste tvivl, så kontakt dit forsikringsselskab eller forhør dig hos Udenrigsministeriet. I visse tilfælde kan du blive bedt om at dokumentere, at du har ret til at komme ind i Danmark med det såkaldte "anerkendelsværdige formål".
 • Danske statsborgere kan altid indrejse i Danmark, ifølge politiets retningslinjer. (besvaret af Martin Kloster 2. juni 2020).

Iris Jensen: Kan jeg rejse til Norge og besøge sønnen uden at stille med bevis på hotelbooking eller lignende. Skal bo hos ham, og han bor i sydvestnorge i en lille by.

 • Den 15. juni bliver det muligt for danske turister at rejse til Norge. Samme dag ophæves også kravet om 10 dages karantæne ved ankomst til Norge. Man skal fortsat holde sig fra byer med mere end 750.000 indbyggere. Norges største by, Oslo, har 695.000 indbyggere og holder sig dermed under kravet.
 • Norges statsminister Erna Solberg sagde den 29. maj i en tale til det norske folk, at der ikke vil blive lagt særlige restriktioner på danske turister, der rejser ind i landet. Altså skal man som dansk turist i Norge ikke kunne fremvise dokumentation på for eksempel hotelbooking, som turister, der skal til Danmark, er pålagt.
 • Visit Norway anbefaler imidlertid, at man skal undgå nærkontakt, offentlig transport, hvis man kan og undgå at være steder, hvor mange mennesker er samlet. Desuden skal man holde én meters afstand. Hvis man har symptomer på Covid-19 anbefales det, at man isolerer sig og bliver testet.
 • Udenrigsministeriets rejsevejledning for Norge vil blive opdateret den 15. juni. Den bør du holde øje med, ligesom du bør opdatere dig på de norske myndigheders anvisninger.

Lisa Justesen: Hvornår må pårørende/ægtefæller igen komme ind i lejligheder på plejehjem?

 • Besøg på plejehjem og ældrecentre er tilladt igen. Besøgene foregår fortsat udendørs og kun efter aftale. Det er fortsat kun ved kritiske situationer, at lederen af plejehjemmet eller ældrecentret kan godkende indendørs besøg. På nuværende tidspunkt vides det ikke, hvornår man som pårørende kan komme ind i lejlighederne.
 • Det er det enkelte plejecenter, der under hensyntagen til sundhedsmyndighedernes retningslinjer fastsætter rammerne for besøget. Det er blandt andet derfor, at en forudgående aftale er nødvendig.

Tina Andersen: Er karantæne frivillig efter ferie i udlandet, som flere skriver i diverse campinggrupper på FB?

 • Hvis du kommer hjem fra en privat rejse i udlandet, "opfordres du kraftigt til at holde dig hjemme i 14 dage efter hjemkomst". Sådan lyder det på Udenrigsministeriets hjemmeside. Den "kraftige opfordring" gælder både danskere og udlændinge, som rejser ind i Danmark. Danske statsborgere kan altid indrejse i Danmark, ifølge politiets retningslinjer.
 • Det er værd at bemærke, at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser frem til foreløbig 31. August. Det gælder for alle lande på nær lige Island, Norge og Tyskland fra 15. juni. Den dag åbner Udenrigsministeriet op for rejser til de tre lande – dog er opfordringen, at man rejser til områder, der ikke er tætbefolkede. Det vil sige, man opfordres til at undgå byområder med over 750.000 indbyggere.
 • Sverige er dog et særligt tilfælde, da arbejdstagere i Sverige gerne må krydse grænsen, eller hvis man skal til Bornholm direkte uden stop.
 • Man gør klogt i at undersøge præcis, hvad ens forsikring dækker. Tager man ud og vil hjem igen, så er det på eget ansvar. Hvis du har den mindste tvivl, så kontakt dit forsikringsselskab eller forhør dig hos Udenrigsministeriet. I visse tilfælde kan du blive bedt om at dokumentere, at du har ret til at komme ind i Danmark. (besvaret af Martin Kloster 2. juni 2020).

Steen Roed Thoustrup: Hvad med sankthans i år. Er alle bål aflyst eller kan man holde små sankthansbål rundt omkring? De steder, hvor jeg har været, er små steder, hvor der ikke var overfyldt og god plads?

 • Om alle bål er aflyst, er ikke til at svare på, da avisen ikke har overblik over, hvor og hvor mange bål, der er. Det er sankthansaften onsdag 24. juni. Den såkaldte kontrollerede genåbning af Danmark er delt op i fire faser. Fase 3 starter 8. juni. Her hæves forbuddet mod forsamlinger til 30-50 personer, ifølge politiets retningslinjer. Forbuddet mod arrangementer eller begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor der er flere end 500 personer til stede, fastholdes til minimum 31. august.
 • Dog er eksempelvis private boliger og haver ikke omfattet af forsamlingsforbuddet. Det er altså ikke ulovligt at være flere end 10 der. Gårde og lignende, som er fælles og kan bruges af et større antal beboere, er dog fortsat omfattet.
 • Selvom forbuddet ikke gælder private haver, opfordrer politiet til, at man aflyser private sammenkomster med flere end 10 personer. Og i det hele taget følger anbefalingerne om god hygiejne og afstand. (besvaret af Martin Kloster 2. juni 2020 - opdateret 3. juni 2020)

Linda Jensen: Må man planlægge sankthans i foreninger, hvor alle må komme?

 • Der er intet, der forhindrer dig i at planlægge en sankthansaften i en forening som sådan. Men der er hensyn at tage alt efter, hvor mange mennesker, der skal samles sankthansaften onsdag 24. juni. Den såkaldte kontrollerede genåbning af Danmark er delt op i fire faser. Fase 3 starter 8. juni. Her hæves forbuddet mod forsamlinger til 30-50 personer, ifølge politiets retningslinjer. Forbuddet mod arrangementer eller begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor der er flere end 500 personer til stede, fastholdes til minimum 31. august.
 • Dog er eksempelvis private boliger og haver ikke omfattet af forsamlingsforbuddet. Det er altså ikke ulovligt at være flere end 10 der. Gårde og lignende, som er fælles og kan bruges af et større antal beboere, er dog fortsat omfattet.
 • Selvom forbuddet ikke gælder private haver, opfordrer politiet til, at man aflyser private sammenkomster med flere end 10 personer. Og i det hele taget følger anbefalingerne om god hygiejne og afstand. (besvaret af Martin Kloster 2. juni 2020 - opdateret 3. juni 2020)

Michael: Hvornår er det muligt at grænsehandle igen?

 • Mandag den 15. juni ophæves rejserestriktionerne til Tyskland, Norge og Island. Indtil nu og frem til den 15. juni er det sådan, at man skal isolere sig i 14 dage, når man vender hjem til Danmark fra hvilket som helst andet land. Fra den 15. juni gælder det altså ikke længere for blandt andet Tyskland. Man skal dog helst holde sig fra de store byer i Tyskland, Norge og Island. Rejser man til byer med et indbyggertal på over 750.000 personer, opfordres man til at isolere sig i 14 dage, når man vender hjem.
 • Grænsebyen Padborg, hvor langt det meste grænsehandel foregår, har et indbyggertal på lige godt 4000 indbyggere. Hvis den nuværende positive udvikling fortsætter tyder alt på, at danskerne igen kan købe billigere varer ved den dansk-tyske grænse fra den 15. juni.
 • Blandt andet butikken Fleggaard meddeler, at de er klar til at byde de danske kunder inden for den 15. juni. Det anbefales dog fortsat, at man er ekstra opmærksom på hygiejne og afstand.

Hanne Andersen: Hvorfor er det lige, at små fitnesscentre ikke må åbne (under 400 medlemmer). Man kunne vælge at sige kun i personale-åbningstiden, så der blev holdt øje med ordentlig afspritning?

 • Aftalen om en plan for genåbningen af Danmark - mellem Regeringen (Socialdemokratiet) og Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet - indebærer, at fitnesscentre indtil videre først kan åbne "primo august". Der er her tale om fase 4 i genåbningen, hvilket er den foreløbige, sidste fase, der er meldt ud. Dog vil der gælde retningslinjer vedrørende bl.a. afstand og hygiejne.
 • Aftalen gælder for alle centre uanset størrelse, hvorfor det også gælder centre under 400 medlemmer uanset opsyn og afspritning. Det er for at minimere spredningen af Covid-19, at centrene skal holde lukket, da bl.a. fitnesscentre er vurderet til at være et sted, hvor smitte i højere grad kan sprede sig via brug af maskinerne.
 • I Viborg er der et eksempel på, at et træningscenter, Fitness 8800, flyttede træningsfaciliteterne udendørs. Det fik de myndighedernes accept på, kunne TV Midt/Vest fortælle 28. april. Men kun så længe, der maksimalt var 10 personer med mindst fire kvadratmeter af plads til hver person. (besvaret af Martin Kloster 2. juni 2020)

Jan Andersen: Hvornår åbner fitnesscentrene igen?

 • Aftalen om en plan for genåbningen af Danmark - mellem Regeringen (Socialdemokratiet) og Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet - indebærer, at fitnesscentre indtil videre først kan åbne "primo august". Der er her tale om fase 4 i genåbningen, hvilket er den foreløbige, sidste fase, der er meldt ud. Dog vil der gælde retningslinjer vedrørende bl.a. afstand og hygiejne.
 • I Viborg er der et eksempel på, at et træningscenter, Fitness 8800, flyttede træningsfaciliteterne udendørs. Det fik de myndighedernes accept på, kunne TV Midt/Vest fortælle 28. april. Men kun så længe, der maksimalt var 10 personer med mindst fire kvadratmeter af plads til hver person. (besvaret af Martin Kloster 2. juni 2020)

Annonce
Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se billederne: Folk kom langvejs fra til indvielsen af Fyns største bikepark - skal sætte nye standarder

Erhverv For abonnenter

Bitcoin-pioner i Schweiz køber Sarahs drøm om at støvsuge verdenshavene for mikroplast

Faaborg-Midtfyn

Anitas græskar var 20 kilo tungere end forventet: Måtte alligevel nøjes med ottendepladsen

Odense

Ældgammel ro-tradition genopstod på Odense Kanal: - Det handler om fællesskab og forpligtelse

Assens

Andreas kan cykle mere sikkert i skole på ny dobbeltrettet cykelsti forbi fynsk slot: - Det var et væmmeligt sted

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold skal ramme topform i Champions League - storholdet Györ og Anne Mette Hansen venter i Gudme

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med søstrene Iversen, Kasper Schmeichels smuttur og GOG som vært

Erhverv

Populær kro lander solidt overskud trods flere måneders nedlukning: - Vi har eddermame knoklet for det

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Kerteminde

Christina blev træt af lang transport og udfordrende arbejdstider: Nu åbner hun sin egen frisørsalon

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Aggressiv vildkat jagter kvarterets andre katte: Har brugt over 10.000 kroner på operationer til sin 11 år gamle kat

Assens

To eksplosionsbrag på kort tid: - Det er klart, man bliver forskrækket

Annonce