Annonce
Debat

Hvorfor skulle jeg overhovedet stemme?

Annonce

Læserbrev: 23.-24. november 2020 var der valg på Syddansk Universitet. Det er kun skønt, at de studerende har noget at skulle have sagt, men jeg må indrømme, at der ikke er meget fidus ved at stemme. For hvilke valgmuligheder havde jeg egentligt?

Vi skal først lige starte et andet sted. Stemmeprocenten på landets universiteter er lav. Skræmmende lav. Det tror jeg, at der er flere årsager til. Bl.a. at universitetsvalgene ikke har det store fokus. Og når fokus er der, handler det mere om, at man skal huske at stemme samt datoerne.

Jeg stemte ikke ved det seneste univalg, hvor jeg havde stemmeret. Dels forstod jeg ikke helt, hvordan jeg skulle stemme, dels anede jeg ikke, hvad jeg kunne stemme på, eller stemme til?


Man kun kan stemme på to lister, som ligner hinanden så meget, at det svarer til, at man til et folketingsvalg kunne vælge mellem to socialdemokratiske kaffeklubber.


Efter en smule research er jeg blevet en del klogere på, hvordan jeg stemmer, en smule på hvad jeg skal stemme til, men kun en my klogere på, hvem jeg skal stemme på.

Der er et problem på SDU. For den demokratiske proces er god nok. Det er dog et problem, at man kun kan stemme på to lister, som ligner hinanden så meget, at det svarer til, at man til et folketingsvalg kunne vælge mellem to socialdemokratiske kaffeklubber.

I bund og grund er det fuldstændig ligegyldigt.

I 2018 stifter en flok studerende “Agora-listen” med det formål at give Syddanske Studerende konkurrence. Agora-listen har imidlertid valgt at forære sejren til SDS på alt, der ikke er akademiske råd, da listen gerne vil kunne se hurtige resultater.

Jeg forstår ikke, hvordan man på to år kan gå fra at ville give den ene liste konkurrence til at forære den sejren i både bestyrelsen, universitetsrådet og studienævnet.

Værre endnu er det, at ingen af de to lister reelt kan svare på, hvorfor deres lister egentlig stiller op. SDS spidskandidat svarer i SDU's universitetsavis “Rust” på spørgsmålet om mærkesager: “Det varierer efter hvilken kandidat, man spørger. Det, der er vores hovedsag, er at sørge for, at der er medbestemmelse og inklusion af de studerende (...).

Her støder vi på  grund igen, for jeg aner ikke, hvor jeg kan læse om den enkelte kandidat.

Agora-listen er mindst lige så uduelig. Ud over det useriøse, og uambitiøse i kun at stille op til akademisk råd for at “kunne se hurtige resultater”, så er der heller ikke meget hjælp at hente her. Listens tre mærkesager er først og fremmest “hjælp til ordblinde”. Skøn mærkesag, men alt andet lige er det virkelig en minoritet af de studerende, der er ordblinde.

Mere konkret bliver det, at man gerne vil påskønne den fysiske undervisning, men samtidig vil man optage online-undervisningen. Dejligt, men hvorfor kan jeg så kun stemme på agora-listen til akademisk råd? Det forekommer mig frygtelig populistisk, når man vælger kun at stille op et sted. Desuden er der noget uansvarligt i, at man vil prioritere øget fysisk undervisning under covid 19.

Jeg håber, mange stemte til årets univalg. Dog håber jeg også, at lige så mange stemte blankt. For de to grene af dødssyg studenterpolitik fortjener en opsang uden lige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Snørklet vej til livreddende stik: 99-årige Gerda og Asta på 102 har meget svært ved at få bestilt tid til Covid-19 vaccine

Sport

Kaninerne skal have slikket såret

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Erhverv For abonnenter

Daniel satsede alt på it-drøm: Fynsk it-firma solgt for stort trecifret millionbeløb

Annonce