Annonce
Odense

- Hvorfor pisser I ikke af til jeres eget land?: Hibba fra Odense har oplevet det samme som familie i massivt omtalt video

Hibba Yousef Kilane på 26 år læser statskundskab på Syddansk Universitet, hvor hun er i gang med sit speciale. Foto: Privat.
Folketingspolitikere på stribe tager skarp afstand fra en episode, hvor en familie med tunesiske rødder blev overfaldet verbalt uden for København i weekenden. Men den slags episoder sker hele tiden, også i Odense, fortæller Hibba Yousef Kilane, der læser statskundskab på SDU.

Odense: En video optaget på Kastrup Havn i lørdags har bredt sig som en steppebrand på både sociale medier og i de landsdækkende medier.

28-årige Kodes Hamdi, som er matematiklærer, bærer tørklæde og har tunesiske rødder, var på havnen med sin mand og to små sønner og tændte kameraet på sin mobiltelefon, da en mand begyndte at råbe til dem på afstand.

- I er gæster i det her land. Hvad laver I her? Fuck dog af, råbte manden blandt andet.

Annonce

Kort efter rejste han sig og gik hen til familien, helt op i ansigtet på Kodes Hamdis mand, mens han fortsatte med at råbe højt og aggressivt. De to små drenge stod helt stille ved kajkanten i baggrunden.

- Hvorfor pisser I ikke af til jeres eget land? Det her er ikke jeres land, prøv at kigge på jeres hudfarve. I er gule, mand. I hører ikke til her, råbte han i rækken af ukvemsord, han sendte mod familien.

Videoen, som kan ses her, er i skrivende stund vist flere end 250.000 gange og har fået flere end 4600 kommentarer på Kodes Hamdis Facebook-side, og Kodes Hamdi har anmeldt sagen til Københavns Politi

- Jeg er stadig rystet. Det er ikke første gang, at noget lignende sker. Jeg har trukket mig rigtig mange gange. Mine forældre har lært mig at sige ’pyt’ og vende den anden kind til. Men jeg havde brug for at sige til ham, at jeg forstår godt, hvad du siger, og jeg kan svare igen, sagde Kodes Hamdi mandag til TV2.

De her ting sker

En stribe folketingspolitikere og organisationer har taget skarp afstand fra mandens ageren, og Radikale Venstre vil nedsætte en ekspertgruppe, som skal granske lovgivningen om hadforbrydelser og sætte spot på, hvordan racismen udvikler sig i Danmark. Og statsminister Mette Frederiksen (S) skrev tirsdag på sociale medier:

- Vi har alle et ansvar for at sige fra - over for racisme, had og diskrimination. Det hører ikke hjemme i Danmark.

For Hibba Yousef Kilane er der dog ikke noget overraskende ved videoen. Hun er 26 år og i gang med sit speciale i statskundskab på Syddansk Universitet. I sommeren 2018 blev hun selv overfuset i Magasins parkeringskælder midt i Odense, hvor en kvinde blandt andet kaldte hendes tørklæde en "møgklud", og at hun skulle "skamme sig" over at gå med tørklæde.

- Jeg blev overhovedet ikke overrasket over videoen. Jeg er mere overrasket over, at politikerne reagerer så forarget. For der er råbt højt om de her problemer længe, og politikerne ved, at de her ting sker. Der bliver bare ikke taget hånd om det.

- Mange af os med muslimsk baggrund, specielt kvinder som bærer tørklæde, taler altid om de her episoder: "Ej, nu skal I høre, hvad der skete den anden dag." Det er blevet normalen, siger Hibba Yousef Kilane.

- Det her er ikke jeres land, prøv at kigge på jeres hudfarve. I er gule, mand, råbte en vred mand uopfordret til Kodes Hamdi og hendes familie i lørdags ved Kastrup Havn. Lignende episoder forekommer i Odense, lyder det. Foto: Skærmbillede fra Kodes Hamdis Facebook-opslag.


Politikernes retorik spiller en kæmpe rolle. Det er blevet normalt, at de fra Folketingets talestol siger ting, der grænser til racisme.

Hibba Yousef Kilane, studerende


I weekenden fortalte en veninde hende, hvordan en mand havde sagt til veninden og hendes mor, at de skulle "opføre sig som man gør i Danmark", mens de ventede i kø til et corona-testcenter. Og da Hibba Yousef Kilane en formiddag var i Bilka med en veninde, kom en kvinde pludselig hen til dem.

- Hvad laver I her om formiddagen? I har ikke et arbejde, I nasser, sagde hun til os. Det kommer altid uopfordret, fortæller Hibba Yousef Kilane.

Annonce

Politikere skal gå forrest

I kølvandet på episoden fra Kastrup Havn lavede hun i mandags en rundspørge om racisme i sit netværk på det sociale medie Instagram. Omkring 200 svarede, og over halvdelen havde oplevet at blive overfuset - men kun hver tiende havde anmeldt det.

- Det er et stort problem, for når politikere taler om racisme, kigger de på statistikker. Og så spiller politikernes egen retorik en kæmpe rolle. Det er blevet normalt, at de fra Folketingets talestol siger ting, der grænser til racisme. Når helt almindelige borgere ser og hører, at politikerne taler sådan, hvad fører det så ikke til?

Overraskelse var der heller ikke hos Lene Junker, da hun så videoen fra Kastrup. Hun er talsperson for Racismefri By – Odense for Mangfoldighed og hører jævnligt lignende historier.

- Det er desværre blevet en almindelig ting. Episoden fra Kastrup er bare en, der er filmet, men det sker mange gange i stort og småt. Langt de fleste, som er udsat for det, forsøger at glemme det, komme videre og holde sig under radaren for at undgå rampelyset.

Lene Junker har også en opfordring til politikerne:

- Vi høre hele tiden alle de negative historier, og mange politikere vælger at tale om "de rigtige" danskere og så alle de andre. Politikerne skal gå foran med et andet eksempel.

Annonce

Den glemte kampagne

I Odense tog borgmester Peter Rahbæk Juel (S) affære efter Hibba Yousef Kilanes oplevelse i parkeringskælderen. Hun var til møde på rådhuset, og i Odense Kommunes budget for 2019 blev der afsat en million kroner til en "Tal ordentligt"-kampagne, som senere blev til "Ord smitter". Men siden et kreativt event på Tinderbox i 2019 har der været stille om kampagnen.

Peter Rahbæk Juel, hvad er der kommet ud af kampagnen?

- Den ene halvdel af pengene blev brugt til at skabe "Ord smitter", som blev kickstartet på Tinderbox, og jeg ser stadig folk rende rundt med "Ord smitter"-badgets. Det har været med til at sætte fokus på problemet ud fra tanken, at man skulle dele de gode ord og ikke hælde en skidtspand i hovedet på hinanden.

- Den anden halvdel af pengene går til konkrete projekter, hvor forskellige foreninger vil sætte aktiviteter i gang, men ligesom så meget andet er det blevet bremset af corona.

Er der kommet nok ud af den million, som blev afsat?

- Det er for tidligt at sige. Vi agerede på baggrund af nogle episoder i byen, og jeg synes, det var passende, at vi reagerede.

Oplever du, at der i dag er problemer med racisme i Odense?

- Ja, jeg hører desværre eksempler på det, og mange sidder med oplevelsen af, at de har svært ved at være den, de er. Og det gør jo ondt helt ind i hjertekulen, at børn skal opleve sådan noget som på videoen.

Bør du og byrådet gøre mere for at komme de her problemer til livs?

- Vi har alle et ansvar for at behandle hinanden med respekt og passe på hinanden. Og vi, der har adgang til medierne, har et ekstra ansvar, fordi vores mikrofon alt andet lige er større.

Annonce
OB For abonnenter

Den største af dem alle er gået bort: Tak for alt, Lars Høgh

Annonce
Annonce
Annonce
OB

Sorg ude og hjemme: Det internationale fodboldforbund FIFA hædrer Lars Høgh - det samme gør mange andre, og Odense Kommunes bygninger flager på halv

Assens For abonnenter

Tilhørere fulgte spændt med: Løsgænger har været centrum i flere stridigheder - onsdag gav han borgmesteren kæden på

Kerteminde

Bolchepigen flytter ud - restauratør overtager lokalerne: 'Jeg kan skabe noget mere liv - også til byen'

Erhverv For abonnenter

Tiden er løbet fra den gamle fabrik: Lukker efter 120 år med landbrugsmaskiner

Lyt: Lars Høgh er død - Hør det sidste interview læst op her

Erhverv For abonnenter

Krog Iversen-formue vokser kraftigt: Fynsk erhvervskvinde får kæmpe-overskud

Sport

Se billeder fra en enestående karriere: Mirakelmager i Madrid og så meget mere

Assens For abonnenter

Christian og Marie vil udstykke alternative byggegrunde på marken - et af kravene er græs på taget: 'Det kan godt være, det er modigt'

Demonstranter smadrer en baglygte på statsministerens bil

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Dropper tilslutningsafgift og lover lave priser: FFV ruller grøn varme ud til hundredvis af faaborgensere

Odense For abonnenter

185.000 solceller på vej ved landsbyer: - Det er jo et gammelt herregårdslandskab

Nyborg For abonnenter

Hemmelige planer: Penge fra sundhedshus går til Tour de France

Annonce