Annonce
Debat

Hvorfor nedlægge Filharmonisk Kor Odense?

Synspunkt: Odense Symfoniorkesters (OS) musikchef Finn Schumacher informerede 7. april 2021 Filharmonisk kors dirigent Morten Heide om, at koret er nedlagt med udgangen af april 2021 og at fejring af korets forestående 30-års jubilæum derfor er aflyst. Filharmonisk Kors sangere og dirigent er chokerede og uforstående over nedlæggelsen af koret og måden det sker på.

Finn Schumacher begrunder nedlæggelsen med, at koret i de senere år har haft svært ved at løfte opgaverne og rekruttere sangere. Dette er ikke korrekt!

Filharmonisk kors og OS’ fælles koncerter har længe trukket fulde huse og fået fine anmeldelser, ligesom Leonard Bernsteins ’Mass’ blev kåret som Årets klassiske opførelse af P2 i 2019. Der er løbende kommet nye sangere til, og efter seneste koncert med gymnasiekorene optog koret en håndfuld helt unge sangere.

Annonce

De 170.000 kr., der årligt anvendes på koret, skal bruges til udvikling af et ’Sangkraftcenter Odense’, som man håber, at Kulturministeriet vil støtte. Odense Symfoniorkesters årlige budget er på 54 mio. kr.


Men det forekommer amatøragtigt at nedlægge det fynske fyrtårn for symfonisk kormusik, inden man har fået bevilliget eller lavet fundamentet til et sangkraftcenter i Odense.


Der er på nuværende tidspunkt 12 sangkraftcentre i Danmark – heraf de to på Fyn (Assens og Fåborg-Midtfyn). Sangkraftcentre er især målrettet børn og unge og har til formål at understøtte og videreudvikle sangen i Danmark, både den folkelige sang, skolesang, fællessang og sang på eliteniveau.

Filharmonisk Kor består af 60 rutinerede amatørsangere på højt niveau, der øver ugentligt med professionel dirigent og pianist. Koncertgængere vil blandt andet kende koret fra de årlige opførelser med OS af Messias og Julieoratoriet i Nyborg, Odense og Svendborg.

I samarbejde med internationalt anerkendte dirigenter har kor og orkester opført værker som Mozarts og Verdis Requiem; Dvoraks Stabat Mater, Tjajkovskijs Jolanthe, men også musik fra computerspil og Fynsk Forår med børne- og gymnasiekor. Dertil kommer flere koncertrejser og fælles koncerter med tyske og svenske kor. Koret har løbende fungeret som øvekor for vordende kordirigenter ved Syddansk Musikkonservatorium ligesom musikstuderende har sunget med i koret.

Musikchefen ønsker at udnytte den brede interesse for fællessang, som er opstået under corona pandemien, så flere fynboer bliver en del af et sang- og kormiljø. Absolut prisværdigt.

Men det forekommer amatøragtigt at nedlægge det fynske fyrtårn for symfonisk kormusik, inden man har fået bevilliget eller lavet fundamentet til et sangkraftcenter i Odense. Et sådant center har brug for en bred folkelig base, et stort vækstlag men også en elitær top med et højt musikalsk niveau.

Det kræver mange års systematisk arbejde at skabe et kor som Filharmonisk Kor med en dynamisk og smuk korklang, hvis sangere har nodekendskab, sangteknik og musikforståelse.

Det vil det også gøre i et ’Sangkraftcenter Odense’ – hvis det da bliver til noget.

Vi har svært ved at forstå beslutningen eller finde den skjulte dagsorden.

Hvad mener OS’s nye bestyrelse og bestyrelsesformand Lisbeth Knudsen? Den nye chefdirigent Pierre Bleuse, som i 2019 dirigerede koret til en vellykket opførelse af Poulencs Gloria? Hvad mener kulturrådmanden? Musikerne i OS? Rektor for Syddansk Musikkonservatorium?

Hvis andre i det fynske musikmiljø også synes, at det er en meget dårlig ide at nedlægge Filharmonisk Kor, er det nu, vi skal høre jeres stemme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce