Annonce
forside

Hvorfor må Per Stig pjække, når Lene E. ikke må?

Mediehetz, ensidig personforfølgelse. Hårde ord svinger med lemmingependulet tilbage efter en sommer med skarpt fokus på politisk moral og arbejdsiver. Men lemmingeeffekter er ikke kønnere, bare fordi de skifter retning.

Ugebrevet Mandag Morgen vakte i går behørig opsigt med en kortlægning af, at tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) meldte mange afbud til møder i EU-systemet. Angiveligt er den i offentligheden tidligere så populære udenrigsminister udeblevet fra 30 procent af rådsmøderne i EU i perioden 2003 til februar i år, hvor han blev sat fra bestillingen af sin partiformand Lene Espersen, der selv ville have jobbet og flyttede Per Stig Møller til Kulturministeriet.
Når Mandag Morgens oplysninger vækker opsigt er det dog ikke primært i en bedømmelse af Per Stig Møllers arbejdsindsats. Det fremgår således ikke af kortlægningen, hvad årsagen til de mange afbud har været, men Per Stig Møller siger selv, at man må prioritere i jobbet, og at han deltog i de EU-møder, der var relevante. (Interessant oplysning, at hvert tredje EU-rådsmøde åbenbart er irrelevant for den danske udenrigsminister...)
I stedet er oplysningerne oplagte til at give en trængt Lene Espersen lidt luft i sagen om hendes afbud til internationale møder på grund af familieferier.
Samtidig synes meningsmager-pendulet at svinge, således at flere eksperter og lederskribenter nu forsøger at fastslå, at Lene Espersen (og S-formand Helle Thorning-Schmidt for den sags skyld) er udsat for en mediehetz og karaktermordforsøg, sådan som De Konservative også selv har argumenteret for.

I en ledsagende artikel i Mandag Morgen skriver ugebrevets direktør under overskriften ”Drejebog til et dronningemord” således, at de forsamlede danske medier har leveret en ensidig og spinkelt underbygget kampagnejournalistik, der undergraver såvel mediernes troværdighed som deres berettigelse.
Men er det nu også så galt?
Det er en vigtig debat, som skal tages. Men reelt er der helt andre årsager end mediehetz og mødeafbud til Lene Espersens store krise. Afbuddene er så at sige alene symptomer på det problem, at Lene Espersen ifølge flere målinger af mange i dag opleves som dels utroværdig og dels mindre kompetent på posten, end den forgænger, som hun aktivt fjernede.
Per Stig Møller var i offentligheden meget populær som udenrigsminister, og når Lene Espersen i februar valgte at degradere ham til kulturminister, sagde hun jo samtidig meget tydeligt, at hun ville kunne gøre arbejdet bedre. Hvorfor ellers et skifte? Her var ikke tale om en minister, der sagde op som eksempelvis daværende forsvarsminister Søren Gade (V), eller skulle flyttes fordi han ikke evnede at arbejde for regeringens politik – ingen nævnt ingen glemt. Tværtimod hyldede Lene Espersen i et brev til de konservative medlemmer Per Stig Møller og gjorde ham nærmest eneansvarlig for samlingen af Europa med indlemmelsen af mange østeuropæiske lande i EU.

Så hvorfor skulle denne stjerne flyttes? Det skulle han, fordi han stod i vejen for Lene Espersen, og det er den personlige ærgerrighed, som Lene Espersen formentlig primært betaler prisen for. At hun valgte ferie med familien frem for internationale møder betyder nok mindre, men valgene symboliserer, at her kom en minister og partiformand med en så-så-man-lige-mig-attitude og ville høste forventet billige udenrigsministerpoint.
Og det forhold, at det konservative bagland til stadighed - og på trods af Espersens nærmeste støtter som Henriette Kjærs og Naser Khaders forsøg på at afvise al kritik – rumler i utilfredshed, gør sagen umulig at dysse ned endsige ignorere for medier, der opsøger og taler med kilderne.

At journalistisk dækning er ensidig, er ikke et selvstændigt argument for, at der er tale om en mediehetz eller et karaktermord. Ved dagens afslutning vil Lene Espersens problemer med at slå igennem som udenrigsminister være skabt af Lene Espersen. Og at Per Stig Møller synes at have nedprioriteret EU-arbejdet betydeligt i sin embedsperiode, gør i udgangspunktet ikke Lene Espersens problemer hverken større eller mindre. Hvis de nye oplysninger gør noget, er det at kradse i Per Stig Møllers ellers fine lak.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Voldsomt forurenet fabriksgrund uden ejere undrer René: - Jeg tænker, at det ikke kan passe, at det skal overses det her

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Efter lang forsinkelse: Fynsk fibernet bliver langsomt åbnet for konkurrenter

Odense For abonnenter

Undgik konkurs med fiktive flytninger: Entreprenør-ægtepar mødt med stort millionkrav

Erhverv

266 rækkehuse på vej ved eventyrdigters store skov: - Det går rimelig tjept

Erhverv

Hos Aktiedysten kan du risikofrit satse på den næste aktieraket: Nu går virksomheden efter at blive en international platform

Fyn

Skoledag uden skideballer: Fyn kan muligvis også få skoler uden skældud til eleverne

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Nyborg

Debat: Der skal findes løsninger

Hvem skal passe farmor

Plejehjem fik nok af konflikter med pårørende: Nu smitter det gode samarbejde af på alt andet - også sygefraværet

Tyskland

Live: Tysk valgresultat skaber glæde hos både S og V i Danmark

Faaborg-Midtfyn

Vilde katte har frit spil til at avle løs - og det fortsætter: Vil ikke bruge penge på at indfange dyrene

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Erhverv

Virksomheder skal gå foran i grøn omstilling: Sæt solceller op på vores flade tag, foreslår direktør

Annonce