Annonce
Odense

Hvordan kommer vi miljøproblemer til livs?: Idérige elever leverer innovative løsninger

14-årige Oliver Barteling (tv.) har sammen med 15-årige Long Ngo udarbejdet en idé til en legeplads lavet af genanvendelige materialer. Foto: Jeppe Maagaard Holm

Elever fra 10 odenseanske folkeskoler præsenterede tirsdag innovative idéer hos Odense Renovation.I 10 uger har eleverne fulgt valgfaget 'Innovation og Bæredygtighed', hvor de har arbejdet med at finde løsninger på store miljøproblemer.

- Bæredygtighed er vigtigt, for jeg vil gerne have, at mine børn og børnebørn får et godt sted at leve.

Sådan siger 14-årige Oliver Barteling, der går i 8. B på Risingskolen.

I de sidste 10 uger har han arbejdet på at finde nye, innovative løsninger på nogle af vor tids store miljøproblemer. Sammen med 39 andre elever fra 10 odenseanske folkeskoler har han fulgt valgfaget 'Innovation og Bæredygtighed', og tirsdag mundede forløbet ud i en idéfestival hos Odense Renovation. Her præsenterede eleverne deres tanker og planer for en dommerkomité.

- Vi har tænkt, at man kan lave en legeplads af genanvendelige materialer, fortæller Oliver Barteling, mens han viser den model, han og hans makker Long Ngo har udarbejdet.

- Man kunne bruge gamle kabeltromler som bænke. Spånplader eller krydsfiner som vippe. Gamle, knækkede mursten til en klatrevæg. Og måske kunne vi bruge mikroplast til at lave en rutsjebane, forklarer han, mens han flytter fingeren rundt over modellen.

Annonce

Idéfestivalen

40 elever fra ni af Odenses folkeskoler har valgt valgfaget: 'Innovation og Bæredygtighed.Forløbet er koordineret i et samarbejde mellem folkeskolerne, en ungdomsskole og de tre fynske virksomheder: VandCenter Syd, Fjernvarme Fyn og Odense Renovation.

De 40 elever blev inddelt i 12 teams, som gennem forløbet har arbejdet med hver deres innovative løsning på en reel miljøudfordring.

I 10 uger har eleverne mødtes en gang om ugen og arbejdet med deres projekter.

Tirsdag den 20. februar mundede forløbet ud i en idéfestival hos Odense Renovation.

Her præsenterede grupperne deres idéer for en dommerkomite, som udvalgte og kårede de tre bedste projekter.

Ideerne skal bruges

Oliver Barteling og Long Ngo har valgt at arbejde med upcykling, som handler om at bruge nogle af de ting, vi hver dag kasserer, til at lave nye og spændende produkter.

Et emne, de to drenge har valgt blandt en række reelle udfordringer, som de tre fynske forsyningsselskaber VandCenter Syd, Fjernvarme Fyn og Odense Renovation har stillet eleverne.

Og det er ikke bare for at være flinke, virksomhederne stiller sig til rådighed. Faktisk er elevernes idéer tidligere blevet brugt i virkeligheden.

Fjernvarme Fyn har i år spurgt eleverne, hvordan de kan gøre fjernvarme spændende for unge mennesker. Den samme udfordring stillede virksomheden sidste år.

- Dengang var der nogen, der sagde, at hvis vi skal gøre noget, så skulle vi helt klart på Facebook. Så det er vi kommet efterfølgende, fortæller Dorthe Hindsgaul, der er energirådgiver og underviser hos Fjernvarme Fyn.

- Vi skal gerne kunne bruge deres idéer på en eller anden måde, fortsætter hun.

Et sjovt forløb

De tre selskaber har derfor stået til rådighed for eleverne gennem hele forløbet. Og Oliver Barteling og Long Ngo har da også brugt virksomhederne i deres idéudvikling.

- Vi fik idéen, og så ringede vi til Odense Renovation for at høre, hvilke materialer de har liggende, som kunne bruges til genanvendelse, forklarer Oliver Barteling.

Han kigger tilbage på de sidste ti uger med glæde:

- Det har været et sjovt og hyggeligt forløb. Vi har lært om social adfærd i en gruppe, og vi har lært, hvordan man kan bygge forskellige ting, fortæller han.

Og Long Ngo supplerer:

- Jeg var her også sidste år. Der måtte vi selv vælge grupper. I år er vi blevet placeret sammen, og det har vist sig at være rigtig godt, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hold jer væk: Ældre dieselbiler får adgang forbudt i det centrale Odense

Annonce