Annonce
Indland

Hvor skal din kommune spare?

Fire milliarder skal skrabes ud af kommunekasserne, og det vækker bestemt ikke glæde hos kommunerne.

Fire milliarder. Så meget skal kommunerne skrabe sammen i forbindelse med regeringens spareplan. Men hvor skal pengene komme fra?

Der skal tilsyneladende hakkes en stor bid hæl og klippes adskillige tæer, hvis kommunerne skal kunne passe den nye spare-sko, der er lagt op til fra regeringens side.

De 10 milliarder, der i alt skal frigøres over de næste tre år, skal gå til sundhedsområdet, især sygehusene, har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) understreget.

Kommunerne skal finde fire milliarder ved at skære staben af ansatte ned med 8000 stillinger.

Socialdemokraterne har beregnet, at besparelserne alene på Fyn vil koste 701 kommunale ansatte jobbet.

Det betyder, at de fleste fynske kommuner nu skæver til den tomme kistebund og river sig i håret for at finde ud af, hvordan budgettet fremover skal hænge sammen. Andre håber på at klare skærene ved en naturlig afgang i medarbejderstaben.

Men er man virkelig nødt til at gøre borgerne nervøse ved at skære ned på kerneområder som børnepasning og ældrepleje? Eller kan man løse penge-problemet på en anden måde?

Det har en chefkonsulent og en lektor forsøgt at svare på her.

Har du et forslag, så send det til webred@fyens.dk. Vi bringer så mange som muligt af læsernes spørgsmål og forslag videre til de fagkyndige.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce