Annonce
Danmark

Hvor meget skal vi kunne krænke hinandens værdier?

Annonce

Blasfemi: Fremover bliver det straffrit at lave offentlige afbrændinger af hellige skrifter. Det mener et flertal af Folketingets partier, efter at Venstre i denne uge har lavet en kovending på spørgsmålet, og nu støtter en afskaffelse af blasfemiparagraffen. I Socialdemokratiet kan vi ikke se, hvordan det vil gøre vores demokrati og sammenhold stærkere, at kunne krænke hinanden gennem afbrænding af Bibler, Koraner og andre hellige skrifter. Derfor støtter vi ikke en afskaffelse. I forvejen har vi meget vidde rammer for religionsdebat og kritik af guder. Og for blot to år siden kom Straffelovrådet med en juridisk gennemgang af blasfemibestemmelsen. Konklusionen fra de juridiske eksperter er meget klar; blasfemipargraffen er ikke til hinder for skarp kritik af religioner og religiøse dogmer. Den begrænser alene offentlige afbrændinger af hellige bøger.

Altså er det afbrændingerne, der tillades ved at afskaffe blasfemiparagraffen. I Socialdemokratiet er vores holdning klar. Vi skal være et frit samfund, hvor der er plads til kritik af religioner. Også gerne hård kritik. Sådan er det jo også i dag. Religionskritikken lever stærkt og bredt i samfundet. Det så vi ikke mindst med Muhammedtegningerne. Blasfemiparagraffen har da heller ikke været i brug de seneste 70 år. Derimod fungerer den som en rettesnor for, hvad der er ordentlig opførsel - og hvad der ikke er en ordentlig opførsel. Den slags grænser er nyttige at have i vores samfund, hvis vi skal leve side om side og med respekt for hinanden. Blasfemiparagraffen er sammen med racismeparagraffen og injurielovgivningen nedre bundpropper for, hvor meget vi kan krænke hinanden i den offentlige debat.

Man må spørge sig selv, om vi med afskaffelsen af blasfemiparagraffen får en bedre debat? Et stærkere fællesskab eller et styrket demokrati? Svaret er, at det gør vi næppe. Med retten til at ytre sig og lave holdningsmanifestationer følger også en pligt til at tænke sig om, inden man gør det. Det er den pligt, som desværre bliver svagere, når blasfemiparagraffen afskaffes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Dårlige udsigter: Corona-pessimisme breder sig i fynsk erhvervsliv

Annonce