Annonce
Odense

Hvor meget CO2 udledte en familie på fire i 1874: Det skal nyt forskningsprojekt svare på

For at kunne forholde os til nutidens klimaforandringer skal vi forstå, hvad de er kommet af, og hvordan vi levede tidligere, mener Jens Toftgaard, kulturarvchef for Odense Bys Museer. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Går du rundt og tænker over, at din bil og varmen i dit hus er skabt af den såkaldte sorte omstilling? Sikkert ikke, men det var, hvad der skete i midten af 1800-tallet. Et nyt stort forskningsprojekt skal klarlægge, hvordan vores CO2-aftryk har ændret sig over de seneste 200 år.
Annonce

Grøn er det nye sort. Odense Kommune har netop besluttet, at Fynsværket skal være kulfrit tre år tidligere end ellers planlagt, og at byen i øvrigt skal være CO2-neutral.

Men hvordan blev vi egentlig afhængige af de ting, vi nu prøver at minimere – kul, olie og gas? Det skal Odense Bys Museer, Danmarks Jernbanemuseum i Odense, Den Gamle By i Aarhus og Energimuseet i Midtjylland undersøge. Til formålet har Velux Fonden netop bevilliget knap fem millioner kroner.

De tre museer skal sammen med en række universitetsforskere dykke ned i den såkaldte sorte omstilling, der begyndte i midten af 1800-tallet og fortsatte indtil 1980’erne.

Her ses nafta på Rugårdsvej i 1930erne. Foto: Odense Bys Museer
Annonce

Første gasværk i 1853

Hele pointen er at blive klogere på, hvordan vi er nået hertil, forklarer Jens Toftgaard, kulturarvschef ved Odense Bys Museer.

- Hvordan fik vi skabt et samfund, hvor hele vores liv og hverdag er så indfiltret i det fossile forbrug, spørger han.

Han bemærker, at der måske er nogle af os, der sidder i dag og er lidt smågnavne på tidligere generationer over den klimamæssige suppedas, vi i dag sidder i. Men det er vigtigt at holde for øje, at den viden, vi i dag sidder med, faktisk ikke er særlig gammel.

- Med til historien om det øgede forbrug hører jo, at man løste et problem. Med Odenses første gasværk i 1853 begyndte folk at få smag for nogle bekvemmeligheder. Og det er jo helt utroligt svært at forestille sig en verden uden de ting, vi tager fuldstændig for givet. At vi i dag kan have t-shirt på inde i vores hus, selvom det er vinter, er jo på grund af fossile brændstoffer.

Annonce

Klimaforandringer i øjenhøjde

Jens Toftgaard forsikrer, at han ikke forsøger at få os tilbage i bindingsværkshusene. Til gengæld håber han, at museerne med forskningsprojektet dels kan gøre klimaforandringerne konkrete for museumsgæsterne, og dernæst at gæsterne får øjnene op for, hvordan de selv påvirker og kan påvirke klimaet.

Når man taler om omstilling af energisystemer, nationale planer, EU-målsætninger og udledning per indbygger er der en risiko for, at man mister folk, mener Jens Toftgaard.

- Med det vi som museum er gode til, indsigt i både fortiden og nutiden, prøver vi at gøre noget meget abstrakt mere håndgribeligt for folk. Og der har vi som museer en dyb indsigt i, hvordan hverdagslivet var i midten af 1800-tallet, i midten af 1900-tallet, og hvordan den er nu, forklarer han.

Samarbejdet mellem museerne og forskerne gør, at de vil kunne fortælle ganske detaljeret om både livsstile og enkeltpersoner. For eksempel vil man som museumsgæst kunne se, hvordan et personligt forbrug så ud i 1850 og 1974, blandt andet i forhold til transport og bolig.

- Vi prøver at gøre det meget konkret ved at kortlægge specifikke forbrugsmønstre. Man vil kunne se, hvor stort et CO2-aftryk de forskellige livsstile og personer har efterladt. Og det næste i det er så, at man som gæst vil kunne kigge på eget CO2-aftryk og sammenligne det med tidligere tider. Hvor er aftrykket steget, og hvor er det måske faldet, forklarer Jens Toftgaard.

Forskningsprojektet går i gang næste år og varer til 2023. I første omgang skal museerne og forskerne i gang med en større dataindsamling, dernæst bliver der formidlingsarrangementer med gæster på de fire museer. På sigt er planen, at forskningsprojektets resultater bliver en del af de permanente udstillinger på de respektive museer.

Sådan så trafikken ud i Odense i 1965. Blandt andet vores transportvaner bliver undersøgt i det nye forskningsprojekt. Foto: Odense Bys Museer
Jens Toftgaard. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce