Annonce
Debat

Hvor længe vil vi egentlig finde os i at være provins?

På kant: Provinsen.

Hvordan er det forfærdelige ord overhovedet kommet ind i det danske sprog?

Det kommer fra latin, Provincia. Romerriget var - udenfor Italien, syd for floden Rubincon - inddelt i provinser. Og provinser var i al sin enkelthed, især i republikkens tid, opfattet som områder med ligegyldige, dumme, fremmedartede borgere, der blot skulle indordne sig. Og hvert år, når de to konsuler var færdige med deres embedsperiode som en slags statsministre i Rom, fik de hver tildelt en provins, som de frit kunne udplyndre for at fylde deres pengetanke op igen, efter de havde tømt dem for at give hovedstadens borgere brød og skuespil. Bestikkelse af hovedstadens borgere var nemlig nødvendigt for at blive valgt til de vigtigste stillinger i landet.

Tja, ved nærmere eftertanke er det måske meget logisk, at Slotsholmens elite kalder resten af Danmark for provinsen. Er det ikke stort set det samme, der sker i Danmark, som skete i Rom dengang? Bortset fra, at det i dag ikke er to årlige statsministre, der hvert år udplyndrer en provins, men hele hovedstadsområdet, der permanent sikrer sig en alt for stor del af danskernes fælles skattepenge.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem, Kaare Dybvad, dokumenterede i sin bog Udkantsmyten, at det drejer sig om ca. 30 milliarder kroner om året, og organisationen Balance Danmark har siden da udbygget de beregninger med analyser af for eksempel byfornyelsesmidler og statslige kulturpenge, hvor hovedstadsområdets tredjedel af befolkningen får mellem tro tredjedele og tre fjerdele af vores fælles penge. Og udligningen, der skal sikre relativt ens sociale vilkår for danskerne, er brudt sammen. Vestdanmark får kun 14 af de 30-50 milliarder kroner tilbage i udligning.

Provins, ja, hvor længe vil de to tredjedele finde sig i det?

Annonce
Kim Ruberg
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Hvornår sker der noget?

Annonce