Annonce
Erhverv

Hvor er talenterne?: Fynske vækstfirmaer tvinges til udlandet

Adm. direktør Jonathan Bornemann er blandt de fynske firmaer, som allerede har etableret udvikling uden for landets grænser. Arkivfoto
  • Højt roste og prisvindende fynske it- og robotvirksomheder er tvunget til at flytte udviklingsjob til udlandet, selv om de helst vil ansætte lokale folk.
  • Men de findes ikke, og uden de rette kompetencer bremses væksten.

De tænker globalt, men de vil gerne udvikle lokalt.

De succesfulde virksomheder i de fynske it- og robotklynger vil gerne sælge globalt, men udvikle deres forretning lokalt i Odense eller på Fyn. Flere ser sig dog nødsaget til at flytte udviklingsarbejdet uden for landets grænser eller er i overvejelser om at gøre det.

- Vi er i gang med at bygge et team op i Kairo (Ægypten, red.), hvor vi har en udvikler og er på udkig efter en mere, siger adm. direktør Jonathan Bornemann fra app-firmaet House of Code, som vokser med store vækstrater, og i løbet af det seneste år har ansat 11 nye medarbejdere.

House of Code har altså en mand i Kairo, hvor en anden af Odenses mest omtalte - og hurtigst voksende it-virksomheder, Ordbogen A/S, også er ved at etablere sig.

- Vi har ventet længe, måske også for længe, men nu er vi tvunget ud for at få de muskler, vi har brug for, så vi åbner i januar en afdeling med fem erfarne udviklere i Kairo, siger adm. direktør Peter Revsbech, som har 100 mand i sin virksomhed i Odense. Med en stribe "gazeller" fra Børsen på væggen har han taget mange hurtige vækstspring.

Både Bornemann og Revsbech ville foretrække, at udviklerne sidder i Odense, men det er ikke muligt at finde de rigtige folk med de rigtige kompetencer, siger de.

- Det er dyrt at outsource og åbne afdelinger i udlandet, og vi ville helst ansætte dem i Odense, men vi kan ikke finde dem herhjemme, siger Peter Revsbech, som også er formand for it-foreningen Technology Denmark.

- Billedet er det samme for mange af vores medlemmer, siger direktøren for Ordbogen A/S.

Jonathan Bornemann i House of Code er netop flyttet i nye, større lokaler med en virksomhed, som blot er tre år gammel. I de år har de præsteret at løfte omsætningen fra 1,1 millioner i først regnskabsår til 4,6 og en omsætning på forventet otte millioner kroner i år.

Næste år sigter virksomheden efter 12 millioner kroner, men udviklingsarbejdet og de medarbejdere, der skal løse opgaverne, er helt afgørende, hvis det skal lykkes at fastholde væksten.

I januar åbner Ordbogen A/S en afdeling i Kairo i Egypten, hvor et team på fem lokale udviklere snart er på plads. Adm. direktør Peter Revsbech har allerede været i Kairo og forventer at tage derned igen, når teamet starter i det nye år. Arkivfoto

Presset på indtjening

En tredje fremadstormende it-virksomhed fra Odense er Chili Security, som i dag har 24 ansatte, er så hårdt presset af manglen på udviklere, at det koster på indtjeningen, siger adm. direktør Martin Larsen.

- Vores vækst er hæmmet af det, når vores udviklingsarbejde ikke kan følge med de opgaver og partnerskaber, der ellers er på plads, siger direktøren i firmaet, som ikke kun vokser hurtigt, men i år også vandt prisen som Danmarks sundeste arbejdsplads.

Firmaet har modsat House of Code og Ordbogen ikke en udviklingsafdeling selv, men har valgt at placere udviklingsarbejdet i hænderne på andre firmaer - lokalt.

- Men de kan ikke følge med heller, når vi siger, at vi skal bruge to mere. Derfor har vi faktisk også - gennem dem - haft udviklere ansat i netop Kairo, siger Martin Larsen, som dog mener, at det går ud over kvaliteten og derfor har valgt at droppe udviklingsarbejdet i Kairo.

- I stedet satser vi på to fynske leverandører, men det koster penge og tager tid, når vi skal hente et nyt udviklingsfirma ind for at få dækket vores behov, siger han.

Chili Security slipper dog ikke for at mærke udviklings-vanskelighederne i årets regnskab.

- Vi når ikke de mål, vi havde sat os, fordi vi ikke kan få udviklet produkterne, selv om vi har kunderne parat, siger han.

Chili Security arbejder bl.a. sammen med Waoo, Eniig, Energi Fyn og andre internet-leverandører, hvor den fynske virksomhed leverer en sikkerhedsdpakke online til net-kunderne.

Annonce

Robotterne er udfordret

I robotklyngen i Odense har virksomheder som Universal Robots og Mobile Industrial Robots mange gange givet udtryk for, at de vil fastholde firmaerne i Odense, men stigende krav til både produktion og udvikling kan tvinge begge firmaer til at tænke i udenlandske løsninger.

I foråret bekræftede UR's direktør Jürgen von Hollen i et interview med Fyens Stiftstidende, at UR kan være nødsaget til at overveje produktion i udlandet. Forleden sagde Mobile Industrial Robots' direktør, Thomas Visti, så i et direkte program hos Radio 24/7, at firmaet bag logistikrobotterne MIR100 og MIR200 overvejer at placere dele af udviklingsarbejdet i udlandet, fordi man ikke kan finde den nødvendige arbejdskraft i Danmark for at sikre væksten. En vækst som de seneste tre år har betydet, at omsætningen er 15-doblet.

Thomas Visti er i disse dage i udlandet, så det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar, men bestyrelsesformand i Odense Robotics advisoryboard, Gibotech-direktør Henrik Anker, anerkender behovet for kvalificeret arbejdskraft kan være en udfordring - også i robotklyngen.- Men vi er ikke ramt af det på samme måde som it-branchen endnu. Det hænger måske sammen med, at vi er en meget profileret og sexet branche, men det helt klart, at det bliver et problem om nogle år, fordi vi får kun brug for flere hænder og udviklere de næste mange år, så det vil være meget dumt at spare på uddannelserne - man burde i stedet øge optaget, siger Gibotech-direktøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Dødsfald

Johannes Møllehave er død

Annonce