Annonce
Erhverv

Hvor er talenterne?: Fynske vækstfirmaer tvinges til udlandet

Adm. direktør Jonathan Bornemann er blandt de fynske firmaer, som allerede har etableret udvikling uden for landets grænser. Arkivfoto
  • Højt roste og prisvindende fynske it- og robotvirksomheder er tvunget til at flytte udviklingsjob til udlandet, selv om de helst vil ansætte lokale folk.
  • Men de findes ikke, og uden de rette kompetencer bremses væksten.

De tænker globalt, men de vil gerne udvikle lokalt.

De succesfulde virksomheder i de fynske it- og robotklynger vil gerne sælge globalt, men udvikle deres forretning lokalt i Odense eller på Fyn. Flere ser sig dog nødsaget til at flytte udviklingsarbejdet uden for landets grænser eller er i overvejelser om at gøre det.

- Vi er i gang med at bygge et team op i Kairo (Ægypten, red.), hvor vi har en udvikler og er på udkig efter en mere, siger adm. direktør Jonathan Bornemann fra app-firmaet House of Code, som vokser med store vækstrater, og i løbet af det seneste år har ansat 11 nye medarbejdere.

House of Code har altså en mand i Kairo, hvor en anden af Odenses mest omtalte - og hurtigst voksende it-virksomheder, Ordbogen A/S, også er ved at etablere sig.

- Vi har ventet længe, måske også for længe, men nu er vi tvunget ud for at få de muskler, vi har brug for, så vi åbner i januar en afdeling med fem erfarne udviklere i Kairo, siger adm. direktør Peter Revsbech, som har 100 mand i sin virksomhed i Odense. Med en stribe "gazeller" fra Børsen på væggen har han taget mange hurtige vækstspring.

Både Bornemann og Revsbech ville foretrække, at udviklerne sidder i Odense, men det er ikke muligt at finde de rigtige folk med de rigtige kompetencer, siger de.

- Det er dyrt at outsource og åbne afdelinger i udlandet, og vi ville helst ansætte dem i Odense, men vi kan ikke finde dem herhjemme, siger Peter Revsbech, som også er formand for it-foreningen Technology Denmark.

- Billedet er det samme for mange af vores medlemmer, siger direktøren for Ordbogen A/S.

Jonathan Bornemann i House of Code er netop flyttet i nye, større lokaler med en virksomhed, som blot er tre år gammel. I de år har de præsteret at løfte omsætningen fra 1,1 millioner i først regnskabsår til 4,6 og en omsætning på forventet otte millioner kroner i år.

Næste år sigter virksomheden efter 12 millioner kroner, men udviklingsarbejdet og de medarbejdere, der skal løse opgaverne, er helt afgørende, hvis det skal lykkes at fastholde væksten.

Annonce
I januar åbner Ordbogen A/S en afdeling i Kairo i Egypten, hvor et team på fem lokale udviklere snart er på plads. Adm. direktør Peter Revsbech har allerede været i Kairo og forventer at tage derned igen, når teamet starter i det nye år. Arkivfoto

Presset på indtjening

En tredje fremadstormende it-virksomhed fra Odense er Chili Security, som i dag har 24 ansatte, er så hårdt presset af manglen på udviklere, at det koster på indtjeningen, siger adm. direktør Martin Larsen.

- Vores vækst er hæmmet af det, når vores udviklingsarbejde ikke kan følge med de opgaver og partnerskaber, der ellers er på plads, siger direktøren i firmaet, som ikke kun vokser hurtigt, men i år også vandt prisen som Danmarks sundeste arbejdsplads.

Firmaet har modsat House of Code og Ordbogen ikke en udviklingsafdeling selv, men har valgt at placere udviklingsarbejdet i hænderne på andre firmaer - lokalt.

- Men de kan ikke følge med heller, når vi siger, at vi skal bruge to mere. Derfor har vi faktisk også - gennem dem - haft udviklere ansat i netop Kairo, siger Martin Larsen, som dog mener, at det går ud over kvaliteten og derfor har valgt at droppe udviklingsarbejdet i Kairo.

- I stedet satser vi på to fynske leverandører, men det koster penge og tager tid, når vi skal hente et nyt udviklingsfirma ind for at få dækket vores behov, siger han.

Chili Security slipper dog ikke for at mærke udviklings-vanskelighederne i årets regnskab.

- Vi når ikke de mål, vi havde sat os, fordi vi ikke kan få udviklet produkterne, selv om vi har kunderne parat, siger han.

Chili Security arbejder bl.a. sammen med Waoo, Eniig, Energi Fyn og andre internet-leverandører, hvor den fynske virksomhed leverer en sikkerhedsdpakke online til net-kunderne.

Robotterne er udfordret

I robotklyngen i Odense har virksomheder som Universal Robots og Mobile Industrial Robots mange gange givet udtryk for, at de vil fastholde firmaerne i Odense, men stigende krav til både produktion og udvikling kan tvinge begge firmaer til at tænke i udenlandske løsninger.

I foråret bekræftede UR's direktør Jürgen von Hollen i et interview med Fyens Stiftstidende, at UR kan være nødsaget til at overveje produktion i udlandet. Forleden sagde Mobile Industrial Robots' direktør, Thomas Visti, så i et direkte program hos Radio 24/7, at firmaet bag logistikrobotterne MIR100 og MIR200 overvejer at placere dele af udviklingsarbejdet i udlandet, fordi man ikke kan finde den nødvendige arbejdskraft i Danmark for at sikre væksten. En vækst som de seneste tre år har betydet, at omsætningen er 15-doblet.

Thomas Visti er i disse dage i udlandet, så det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar, men bestyrelsesformand i Odense Robotics advisoryboard, Gibotech-direktør Henrik Anker, anerkender behovet for kvalificeret arbejdskraft kan være en udfordring - også i robotklyngen.- Men vi er ikke ramt af det på samme måde som it-branchen endnu. Det hænger måske sammen med, at vi er en meget profileret og sexet branche, men det helt klart, at det bliver et problem om nogle år, fordi vi får kun brug for flere hænder og udviklere de næste mange år, så det vil være meget dumt at spare på uddannelserne - man burde i stedet øge optaget, siger Gibotech-direktøren.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tyve brød gennem mur til Matas

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Fyn For abonnenter

Sørens gård køres over af jernbanen: Gid staten bare ville opkøbe mig

Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Annonce