Annonce
Kultur

Hvor er det fra? Nationalmuseet beder om hjælp til at få styr på sit fotoarkiv

Flere af billederne er allerede blev stedfæstet som dette af fire saboterede skibe på Svendborg Skibsværft fra 10. juni 1944. Men der er mange flere, der endnu ikke er blevet plottet ind på museets kort.
Nationalmuseet vil gerne have alle til at hjælpe med at få geografisk orden i sin omfattende samling af gamle fotografier, og hvis du sidder inde med viden om de sydfynske gadehjørner og veje, er det lige dig, de har brug for.

Sydfyn: - Hvor FA-.... er det lige, det billede er taget henne? Den tanke har de fleste sikkert gjort sig, når de har siddet med et gammelt fotoalbum og er faldet over en bygning eller et gadehjørne, som det har været svært at stedfæste.

Det er så den samme pine, Nationalmuseet sidder i lige nu bare med et fotoalbum med adskillige tusinde billeder. Og derfor beder det nu alle, der kunne have lyst til det, om at hjælpe til med at finde ud af, hvad det er, billederne egentlig viser.


Annonce

Vi har faktisk ikke selv hverken ressourcerne til at gøre det eller den nødvendige viden, og det er derfor, vi tager det skridt at invitere alle danskere med til at kigge på billederne og vurdere, hvor de er taget.

Jacob Wang, Nationalmuseet


- Vi har en kæmpestor samling af historiske fotografier, vi gerne vil vise frem for alle på internettet, og det vil vi gerne gøre på så interessant en måde som muligt. Derfor har vi villet skabe en ny, geografisk indgang til vores billedarkiv, fortæller projektleder og koordinator for digitale initiativer ved Nationalmuseet Jacob Wang.

- Som det har været i mange år, har man kunnet søge på emneord. Det kan være "stenalder", "besættelsestiden", "kjoler" eller "sporvogne" eller hvad det skal være, men vi tror, vi kan gøre arkivet interessant for mange flere, hvis vi bruger geografien som omdrejningspunkt, fortæller han.

Han understreger, at museet i det store hele har styr på den overordnede placering af fotografierne, men at der lige mangler det sidste, før det kommer helt på plads.

- Vi ved jo godt på områdeniveau, hvor vores billeder er fra. Om det er fra Odense Herred eller Fyns Amt eller hvor det måtte være, men hvad det lige er for et gadehjørne, fotografen har stået på i 1928, da han tog det her billede og i hvilken retning, kameraet pegede, de oplysninger har vi ikke, og vi vil meget gerne have dem knyttet til billederne, forklarer Jacob Wang.

Og det er her, museet gerne vil have hjælp til at kigge sin betragtelige samling igennem.

3700 frivillige

- Vi har faktisk ikke selv hverken ressourcerne til at gøre det eller den nødvendige viden, og det er derfor, vi tager det skridt at invitere alle danskere med til at kigge på billederne og vurdere, hvor de er taget og så placere en nål på vores kort inde på hjemmesiden, lyder opfordringen fra Jacob Wang.

Oplysningerne, som bliver koblet på billederne, bliver så gemt på det interaktive kort til glæde for alle brugere.

Kortet over Sydfyn er allerede godt oversået med billeder, der er fundet placering til. Og vil man ind og hjælpe til, skal man registrere sig som bruger.

Statens Museum for Kunst er i gang med en meget lignende øvelse for at få fastslået, hvor i landet motiverne på de billeder, de har i sine arkiver, findes i den virkelige verden.

- Det er lidt sjovt. For det er ikke noget, vi har koordineret, det er bare begge projekter, der er opstået samtidig. Men det er jo, fordi det med geografien kan noget. Tid og kronologi kan også været principper, man formidler ud fra, men det med geografien er bare meget nemt at formidle viden fra på nettet med, forklarer Jacob Wang.

Projektet har indtil videre været i gang i et halvt års tid, og det har med Jacob Wangs egne ord været en succes.

- Det er gået ret godt. Vi har, siden vi startede i februar, fået 3700 frivillige, der har oprettet sig hos os for at hjælpe, og de har fået stedfæstet omkring 25.000 billeder. Men vi tror, der stadig er mange derude, der endnu ikke har hørt om projektet, men som vil synes, det er spændende, og som gerne vil hjælpe os, lyder det fra Jacob Wang fra Nationalmuseet.

Har man lyst til at deltage i det fotografiske detektivarbejde - og der er nok at tage fat på, for der mangler endnu 174.000 fotografier at stedfæste - kan man gøre det via hjemmesiden www.hvorerdetfra.dk

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Trods klart bevis afviste politiet at finde Bolettes flugtbilist: Nu siger de undskyld og kigger på sagen igen

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Syvårig dreng forbrændt nær børnehave: Teknikere arbejder på at finde årsagen

Navne For abonnenter

Bent og Ingelise sagde farvel til livet samme dag - Bent var i mange år manden bag Blumøllers udvikling

Kultur

Populær kromand i medvind ved festspil: - Jeg har sagt, at selvfølgelig sælger vi da 2000 madbilletter, og jeg har næsten altid ret

Kultur

Rosenfestival: 10 ting du skal vide for at blive klar til årets største begivenhed i Bogense

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Middelfart

Igen i Fjelsted: Kom til Folk Festival fredag

Kerteminde

Fyns Politi om tyvs forsøg på at stjæle bil: - Det tror jeg ikke, vi har set i nyere tid

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Odense

CNN vil finde Danmarks dna i Odense: Vært skal spille med i H.C. Andersen Paraden

Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Faaborg-Midtfyn

Nu må forældre se døende søn i halvanden time ugentligt: Kæmper fortsat for at være tæt på lille Marco

Annonce