Annonce
Nordfyn

Hvor er der en voksen? Nordfyn tæt på anbefaling om normeringer

I løbet af foråret har børn, forældre og bedsteforældre demonstreret over hele landet med krav om minimumsnormeringer i daginstitutioner. Nordfyns Kommune er tæt på at leve op til BUPL's anbefaling af, hvor mange børn, der må være pr. voksen i vuggestuer og børnehaver. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
BUPL har undersøgt, hvordan kommunerne klarer sig i forhold til fagforeningens anbefaling om minimumsnormering i daginstitutioner. Nordfyns Kommune klarer sig fint med hensyn til antallet af ansatte, men ligger langt fra anbefalingen om uddannet personale.

Nordfyn: Et af de mest brugte ord i den netop overståede valgkamp var minimumsnormeringer. Altså en grænse for hvor meget personale, der mindst skal være pr. barn i henholdsvis vuggestue og børnehave.

Kravet om minimumsnormeringer sendte tusindvis af forældre på gaden i demonstrationer, og de kunne blandt andet hente skyts i en undersøgelse lavet af BUPL, Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund med udgangspunkt i Danmarks Statistiks tal fra 2017.

BUPL anbefaler, at der skal være én ansat til tre vuggestuebørn, én ansat til seks børnehavebørn og at mindst 80 procent af de ansatte skal have en pædagogisk uddannelse.

Undersøgelsen viser, at ingen kommuner lever op til alle tre anbefalinger, og kun få kommuner opfylder et af dem.

Nordfyns Kommune er dog meget tæt på at opfylde de to anbefalinger om antallet af ansatte pr. barn i institutionerne, og kommunen er dermed en af normerings-duksene på Fyn.

Men Nordfyns Kommune passer dog ikke præcist ind i BUPL's normerings-rammer, fordi de nordfynske børn flyttes fra vuggestue til børnehave, når de runder to år og 10 måneder.

Men med det forbehold viser statistikken, at der i nordfynske institutioner for børn fra 0-2 år er 2,9 børn pr. ansat, og i institutioner for børn fra 3-5 år er der 5,8 børn pr. ansat.

Til gengæld halter kommunen noget bagefter BUPL's anbefalinger, når det gælder andelen af pædagogisk uddannet personale. Her anbefaler fagforeningen 80 procent, mens der på Nordfyn kun er 56 procent af de ansatte, der har en pædagogisk uddannelse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom nu, Mette F.: Hold dit løfte

Det er godt, at regeringen og Kommunernes Landsforening i sidste måned blev enige om en ny økonomisk aftale, der tilfører 2,2 milliarder kroner ekstra til kommunerne i 2020. Det er også fint, at den socialdemokratiske regering i begyndelsen af denne uge sendte millioner af kroner ud til en række af landets vanskeligt stillede kommuner. Og dejligt, at man desforuden har besluttet at sløjfe det rigide omprioriteringsbidrag. De mange skattemillioner, som regeringen har drysset ud med mild hånd i den seneste tid, ændrer imidlertid ikke på, at der er noget rivravruskende galt i Danmark, som Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager, formulerede det på et byrådsmøde tidligere på ugen. For der er stadig uhyre store forskelle på den service, som landets rige og fattige kommuner tilbyder deres borgere. Derfor er det påtrængende, at regeringen får gennemført en ny udligningsreform. Den nuværende socialdemokratiske regering har varslet, at det vil ske, men det gjorde den foregående Venstre-ledede regering såmænd også – uden at det skete. Derfor er det tilsyneladende nødvendigt at holde statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nikolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og alle andre ansvarlige ministre fast på, at der skal ske ændringer i udligningen mellem kommunerne. For det dur ikke, at eksempelvis rige kommuner i Nordsjælland kan hente ekstra millioner i hjem til pengetankene på grund af teknikaliteter i lovgivningen, mens fattige landkommuner skal skære i budgetterne. Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Odense, Kerteminde ... budgetforligene er faldet på plads de seneste dage; nogle steder med smalle forlig, andre steder med bred opbakning eller endog i fuld enighed. Alle steder har budgetlægningen dog krævet benhårde prioriteringer og fravalg, blandt andet fordi udligningsordningen stadig ikke er ændret. Derfor er det ikke nok, at regeringen har varslet en ny udligningsreform. Den skal også holde løftet.

Annonce