Søndersø: Nu har John Harfeld fra Søndersø af gode grunde ikke været med til at fejre 1. maj, siden at Arbejdernes Internationale Kampdag første gang blev holdt i 1890, men han har stort set været med siden, at han meldte sig ind i Socialdemokratiet.
Det gjorde han i sine unge dage. I dag er han 76 år. For nogle år siden blev han spurgt, om han ville være fanebærer på Nordfyn tilsat spørgsmålet "tror du, at du kan"?
På det tidspunkt havde han fået to kunstige knæ.
- Ja, gu' kan jeg så, lød svaret.
Stædighed har altid været et varemærke. I flere år cyklede han eksempelvis troligt hver dag frem og tilbage fra Søndersø til jobbet hos Fyns Politi i Odense.
Lørdag formiddag satte han sig ind på sit kontor. Han tændte computeren, og så var 1. maj festen i gang. Frem på skærmen kom Helle Waagner, spidskandidat for Socialdemokratiet på Nordfyn. Grundet tidens trængsler måtte hun holde sin tale virtuelt.
Vigtig tradition
Hun sluttede med ordene "hav fortsat en rigtig god 1. maj".
- Tak, og i lige måde, replicerede John Harfeld.
Foran ham stod hverken rundstykker eller øl. Det fysiske fællesskab, som sædvanligvis er selve livsnerven i 1. maj, var der heller ikke noget af. En fesen fornemmelse?
Som sådan ikke. For John Harfeld er det vigtigt at holde fast i traditionen. Uanset, om det så ikke kan foregå, som det plejer.
John Harfeld1. maj er vigtig. Den må man ikke lade glide ud. Sker det, sker der også det, at folk begynder at glemme, hvorfor vi fejrer dagen.
- 1. maj er vigtig. Den må man ikke lade glide ud. Sker det, sker der også det, at folk begynder at glemme, hvorfor vi fejrer dagen.
Mineværdig plakat
Ovre på væggen hænger en mindeværdig valgplakat. Udformet som en filmplakat, hvor Anker Jørgensen er en slags James Bond. Anker Jørgensen er statsminister i morgendagens Danmark står der. Plakaten er fra 1970'erne.
Selv sad han 15 år i kommunalbestyrelsen i den tidligere Søndersø Kommune. Han stoppede i 2007. Men én gang socialdemokrat, altid socialdemokrat. Sådan er det i hvert fald for John Harfeld, selv om han mener - hvad denne historie dog ikke skal handle om - at for mange politikere i dag skifter parti, som vi andre skifter....
Hvervet som fanebærer er en ære. Han opbevarer fanen derhjemme. Da avisen kom på besøg, havde han sat den frem foran parcelhuset, han selv byggede i 1975.
Tur på villavejen
Han har en faneholder af læder. Han spænder den på overkroppen, sætter fanen i og så er det ellers bare afsted tilsat håbet om, at vinden lader fanen folde sig ud. Denne gang blev det af naturlige årsager kun til en mindre tur op og ned af villavejen. Genboen havde hejst flaget, så på den måde kom der alligevel gang i fejringen af 1. maj fra mere end en front.
Det har været på tale, at John Harfeld skal have en ny fane, idet navnet Skamby er broderet ind i den nuværende. Rent organisatorisk giver det ikke rigtigt længere nogen mening. Derfor burde den måske udskiftes.
Omvendt kan man sige, at det er en mindre detalje. Det bemærkes nok kun af de færreste, når John Harfeld i selskab med en håndfuld andre fanebærere under normale omstændigheder går rundt i Bogense med start fra rådhuset.
Håbet er selvsagt, at det bliver muligt næste år.