Annonce
Nordfyn

Hvor der er vilje, er der 1. maj: 76-årige John valgte at svinge fanen hjemme på villavejen

De sædvanlige fysiske 1. maj arrangementer var aflyst, og så var der ikke langt fra tanke til handling. John Harfeld valgte at lufte fanen hjemme på villavejen i Søndersø. Foto: Henrik Larsen
Sædvanligvis er John Harfeld fra Søndersø fanebærer, når Socialdemokratiet på Nordfyn fejrer 1. maj. I år var de store, fysiske møder aflyst, men John Harfeld var hurtig til at finde andre måder at fejre dagen på.

Søndersø: Nu har John Harfeld fra Søndersø af gode grunde ikke været med til at fejre 1. maj, siden at Arbejdernes Internationale Kampdag første gang blev holdt i 1890, men han har stort set været med siden, at han meldte sig ind i Socialdemokratiet.

Det gjorde han i sine unge dage. I dag er han 76 år. For nogle år siden blev han spurgt, om han ville være fanebærer på Nordfyn tilsat spørgsmålet "tror du, at du kan"?

På det tidspunkt havde han fået to kunstige knæ.

Annonce

- Ja, gu' kan jeg så, lød svaret.

Stædighed har altid været et varemærke. I flere år cyklede han eksempelvis troligt hver dag frem og tilbage fra Søndersø til jobbet hos Fyns Politi i Odense.

Lørdag formiddag satte han sig ind på sit kontor. Han tændte computeren, og så var 1. maj festen i gang. Frem på skærmen kom Helle Waagner, spidskandidat for Socialdemokratiet på Nordfyn. Grundet tidens trængsler måtte hun holde sin tale virtuelt.

Vigtig tradition

Hun sluttede med ordene "hav fortsat en rigtig god 1. maj".

- Tak, og i lige måde, replicerede John Harfeld.

Foran ham stod hverken rundstykker eller øl. Det fysiske fællesskab, som sædvanligvis er selve livsnerven i 1. maj, var der heller ikke noget af. En fesen fornemmelse?

Som sådan ikke. For John Harfeld er det vigtigt at holde fast i traditionen. Uanset, om det så ikke kan foregå, som det plejer.


1. maj er vigtig. Den må man ikke lade glide ud. Sker det, sker der også det, at folk begynder at glemme, hvorfor vi fejrer dagen.

John Harfeld


- 1. maj er vigtig. Den må man ikke lade glide ud. Sker det, sker der også det, at folk begynder at glemme, hvorfor vi fejrer dagen.

Annonce

Mineværdig plakat

Ovre på væggen hænger en mindeværdig valgplakat. Udformet som en filmplakat, hvor Anker Jørgensen er en slags James Bond. Anker Jørgensen er statsminister i morgendagens Danmark står der. Plakaten er fra 1970'erne.

Selv sad han 15 år i kommunalbestyrelsen i den tidligere Søndersø Kommune. Han stoppede i 2007. Men én gang socialdemokrat, altid socialdemokrat. Sådan er det i hvert fald for John Harfeld, selv om han mener - hvad denne historie dog ikke skal handle om - at for mange politikere i dag skifter parti, som vi andre skifter....

Et klik på et link, så kom Helle Waagner, spidskandidat for Socialdemokratiet på Nordfyn frem på skærmen, og 1. maj festen var i gang hjemme hos John Harfeld i Søndersø. Hvilket også gav ham anledning til at dvæle ved valgplakaten med Anker Jørgensen fra 1970'erne. Foto: Henrik Larsen

Hvervet som fanebærer er en ære. Han opbevarer fanen derhjemme. Da avisen kom på besøg, havde han sat den frem foran parcelhuset, han selv byggede i 1975.

Annonce

Tur på villavejen

Han har en faneholder af læder. Han spænder den på overkroppen, sætter fanen i og så er det ellers bare afsted tilsat håbet om, at vinden lader fanen folde sig ud. Denne gang blev det af naturlige årsager kun til en mindre tur op og ned af villavejen. Genboen havde hejst flaget, så på den måde kom der alligevel gang i fejringen af 1. maj fra mere end en front.

Det har været på tale, at John Harfeld skal have en ny fane, idet navnet Skamby er broderet ind i den nuværende. Rent organisatorisk giver det ikke rigtigt længere nogen mening. Derfor burde den måske udskiftes.

Omvendt kan man sige, at det er en mindre detalje. Det bemærkes nok kun af de færreste, når John Harfeld i selskab med en håndfuld andre fanebærere under normale omstændigheder går rundt i Bogense med start fra rådhuset.

Håbet er selvsagt, at det bliver muligt næste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Trods glohedt ejendomsmarked: Ingeborg kan ikke sælge sin historiske ejendom

Annonce