Annonce
Fyn

Hvis myndighederne ændrer strategi om corona-podning: Professor kan bygge robot på tre-fire uger

Tre til fire uger. Så længe til det tage et bygge en robot, der kan pode patienter for coronavirus.
Hvis myndighederne skulle ændre strategi, kan robotprofessor på SDU bygge en robot på tre-fire uger, der kan foretage podninger af borgere for coronavirus.

Den talende robot, der kører rundt i forhallen på OUH og opfordrer folk til at bruge håndsprit og holde afstand for at undgå corona-smitte, kan hurtigt få en makker, hvis det skal være.

De to mænd bag robotten - der for nylig er blevet omtalt i Fyens Stiftstidende - er også klar til at lave en robot til at teste et stort antal borgere for coronasmitte, hvis det skulle blive nødvendigt.

Thiusius Rajeeth Savarimuthu, professor på SDU Robotics, har samarbejdet med el-tekniker Esben Hansen, OUH, i flere år, og derfor kunne de lave den første robot meget hurtigt. Og de kan gøre noget tilsvarende igen.

- Man kunne lave en robot til at pode borgere. Hvis vi skal pode mange, skal personalet afsættes til det, og man skal hele tiden være steril og skifte handsker og tøj. Det kan være enormt kostbart, og derfor vil man kunne lave en robot, der kan pode borgerne og rengøre sig selv.

- Hvor lang tid tager det at lave sådan en robot?

- Det afhænger af de ressourcer og antal ingeniører, jeg får til rådighed. Men en tre-fire uger. Så vil man have en robot klar, og hvis den virker, kan man kopiere originalen meget hurtigt, siger Thiusius Rajeeth Savarimuthu.

Annonce

Forstår godt prioriteringen

Thiusius Rajeeth Savarimuthu forstår godt, at man prioriterer anderledes lige nu, og ikke starter projektet med at bygge robotten.

- Jeg kan godt forstå den korte tidshorisont. Man vil umiddelbart vurdere, at tre-fire uger er en lang proces, hvor der går lang tid, før man kan se, om robotten kan bruges.

Lige nu er der heller ikke berettigelse til en podningsrobot, så længe myndighederne ikke tester flere borgere for coronavirus, mener professoren.

- Det giver god mening ikke at kaste alt, vi har i hænderne. For strategien er ikke til sådan en robot. Det er ikke vores intention at italesætte det for at presse på. Vi har fuld forståelse for, at det er en vanskelig situation.

Thiusius Rajeeth Savarimuthu er dog klar, hvis der bliver brug for det.

- Hvis det ændrer sig, og man vil til at teste mange borgere, så er vi klar med vores viden og ekspertise. Robotten er ikke nem at lave, men den kan laves, og vi kan frigøre ressourcer til ting, der under normale omstændigheder ikke kan frigøres.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: 161 er nu døde med coronavirus i Danmark

Annonce