Annonce
Danmark

- Hvis min historie hjælper bare en, er det det hele værd

26-årige Liselotte Lykkemark fortæller sin historie til The Human Aspect for at hjælpe andre. Hun er desuden også aktiv i Det Sociale Netværk i Odense, hvor hun i dag studerer jura på SDU. Foto: Michael Bager
26-årige Liselotte Lykkemark har kæmpet med angst, selvskade og selvmordstanker i store dele af sit liv - i mange år troede hun, at hun var alene i verden med sine psykiske problemer, men i dag ved hun, at det hjælper at åbne op, så derfor har hun fortalt sin historie til The Human Aspect.

Åbenhed: - Det var en stor ting for mig, da jeg fandt ud af, at jeg bare er helt almindelig kedelig som de fleste af os.

26-årige Liselotte Lykkemark griner og smiler bredt. Den jurastuderende har netop delt sin historie med norske Jimmy Westerheim, og om kort tid vil millioner af mennesker verden over kunne se videoen med den unge dansker på Westerheims onlinebibliotek over livshistorier på The Human Aspect.

- Jeg har utrolig stort respekt for hans arbejde, og det han gerne vil, siger hun.

Hun har brugt omkring en time på at fortælle sin historie, som begynder i fødebyen Randers, hvor en noget yngre Liselotte i mange år blev mobbet, mens angsten for præstere dårligt konstant slog hende ned.

- Jeg led af præstationsangst, og i mange år blev jeg ved med at komme med undskyldninger for mig selv, og samtidigt bildte jeg mig selv ind, at det næste klassetrin eller den næste skole ville blive meget bedre, siger hun.

På efterskolen i 10. klasse forsøgte hun at begå selvmord ved at spille piller, og hun var også selvskadende, for som hun siger i dag, var det en af de ting, hun selv kunne kontrollere. Da hun skulle i gymnasiet flyttede hun fra Randers til Aarhus, hvor mødet med en socialrådgiver blev afgørende for hende.

- Jeg knækkede helt og gik helt ned i tre måneder, da jeg startede på gymnasiet i Aarhus. Jeg kunne nærmest ikke komme ude af min seng eller gøre noget som helst. Men da min socialrådgiver åbnede op og fortalte mig sin egen historie med angst, betød det, at jeg for første gang oplevede, at jeg ikke var alene med mine problemer, siger Liselotte Lykkemark.

Annonce
Liselotte Lykkemark kæmpede i mange år med præstationsangst og var både selvskadende og selvmordstruet. I dag har hun det meget bedre - ikke mindst fordi hun valgte at fortælle om sine problemer til andre, siger hun. Foto: Michael Bager

Fortæl det til nogen

I dag bor hun i Odense, hvor hun er i gang med femte semester på jurastudiet på SDU.

- Det er en kæmpe sejr for mig, at jeg holder fast efter to et halvt år, det er næsten det vigtigste for mig. Jeg har det rigtig godt i dag, siger hun.

Hun arbejder samtidigt frivilligt i det Sociale Netværk, hvor kontakten til Jimmy Westerheim og The Human Aspect blev skabt.

- Jeg håber, at bare en derude hører min historie og kan genkende noget af det og dermed får troen på, at de kan tage et skridt i den rigtige retning og få noget hjælp. I sidste ende handler det om at få hjælp, siger hun.

- Det er derfor, det er vigtigt for mig at stå frem i The Human Aspect. Det blev først bedre for mig selv, da jeg fortalte min historie til nogen, siger hun.

For Liselotte Lykkemark handler det også om at erkende, at man er god nok, som man er. Og ikke nødvendigvis noget særligt.

- Jeg tror, at mange bliver syge, fordi vi hele tiden bliver fortalt, at vi skal være noget helt specielt og særligt - men måske er det specielt nok at være helt almindelig og lidt kedelig, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce