Annonce
Fyn

Hvis du være lidt i fred: Her er næsten alene-øen

Der er et stisystem rundt om Torø. Foto: Martin Kloster
Den lille ø Torø ligger i Lillebælts vandkant og kan bruges som et afstressende afbræk. Der er såre smukt og et rigt dyreliv. Og så er der affolkede strande.
Annonce

Torø: Vi drager ud af dagens Danmark og ind i Torøs stilhed. Ud af det galoperende hamsterhjul og over på den lille ø, som ligger tæt ved Assens. Den er så lille, at man kan gå omkring den på stisystemet på lidt over en halvleg med forlænget spilletid.

På bette Torø kan man vide sig sikker på én ting: At møde andre mennesker er ikke en selvfølgelighed, mens afstandskravene er en selvfølge at overholde. Her er ikke altid menneskeliv at se. Kun for alvor, når skolebørn fra hovedstaden slår midlertidig sommerlejr i de tre feriekolonier på øen, som har udsigt til Lillebælt fra de fleste sider og fiskerlejet Torø Huse til kun en side.

Avisens udsendte har valgt at kigge nærmere på Torøs smukke fortræffeligheder af natur og dyreliv, og har allerede forberedt sig på et ridt over på Torø som ham der Palle alene i verden. Men journalisten har dog held nok til lige ved broen over til øen at møde to mennesker. De er lige kommet den anden vej. Det er Jens Peter Madsen og Bodil Nielsen.

- Det er en naturperle, fordi det er så forskelligt derovre, der er så varieret et naturliv. Det kan man se på fuglelivet og planterne, siger Jens Peter Madsen, da han skal beskrive Torø.

- Vi har været her flere gange, fordi vi observerer fugle, vi indberetter til Dansk Ornitologisk Forening. Vi har 10 punkter derovre, hvor vi går rundt og registrer, hvad vi ser og hører, fortæller Jens Peter Madsen.

- Vi kommer der også af og til bare for at gå en tur og komme ud og bade, bemærker Bodil Nielsen.

Torø

Torø er en lille ø eller halvø, der ligger ud mod Lillebælt og tæt ved fiskerlejet Torø Huse og Assens.

Torø var tidligere en ø, men er i dag blevet forbundet via en lille bro med Fyn.

Der er et rigt dyre- og planteliv på øen, hvor man kan se bl.a. strandmalurt, gul snerre, ande- og vadefugle, marsvin og sæler.

Det er Københavns Lærerforening, der ejer øen. Men man er velkommen til at besøge den og vise hensyn ved kun at benytte det afmærkede stiforløb. Lærerforeningen har tre feriekolonier på øen.

Annonce

En ø i tre dele

Det lyder tillokkende. Og det med at bade, kommer vi tilbage til, jo længere vi begiver os ind på øen, som nogle kalder en halvø og endnu andre staver som "Thorø".

Groft sagt kan Torø i dag deles op i tre dele: Fiskerlejet med de små skure og huse, de små kuttere i vigen og fiskergrejet på sandtangen Drejet, der forbinder Torø med Torø Huse. Midterbæltet med de knoldede sten og porøse sandkorn med strand til den ene side og så den største del: Feriekolonierne, markerne og skovene i bunden.

Københavns Lærerforening ejer Torø, men ejer den ikke mere, end at man er velkommen til at tage en tur derover. Bare man viser hensyn og tager stisystemet. Det er ikke muligt at køre derover, men man kan stille bilen i Torø Huse.

Lærerforeningen har haft skøde på Torø siden 1930, og overtog øen fra dødsboet efter direktør, erhvervsmand og "gullaschbaron" Harald Plum. Han købte øen i 1917 og brugte den til sommerophold. Efter en fallit begik Harald Plum selvmord på Torø. Og siden er skolebørn fra hovedstadens skoler blevet "sommer-afskibet" en uge eller to på Torø for at holde ferie med kammeraterne. Væk fra millionbyen.

Da avisens udsendte er ved enden af midterbæltet, skal der træffes et essentielt valg, der afgør den videre skæbne: Grusvejen deler sig. Vil du til højre eller venstre? Avisen vælger at gå højre om uden at se et menneske. Og da vi når ud til et sumpet område på stisystemet på øens nordøstlige side, hvor man kan sidde på en sandet forhøjning efter at have forceret nogle vejende træer, kan vi kan skimte et lille skib uden panamaflag i Torø Vig. Til alt held føler man sig atter som en del af civilisationen. Man kan nemlig ane en person inde bag et af skibets små ruder. Men mon vedkommende kan se avisens mand?

Det kan mågerne helt sikkert. De flyver i lav formation skrigende over skrivekarlen for at advare om, at de bestemt ikke bryder sig om et fremmedelement fra fastlandet.

Annonce

Små kapitler

Torø er nævnt allerede i 1231 til 1265, da øen optræder i Kong Valdemar Sejrs Jordebog stavet med h. Ordet kommer af den olddanske terrænbetegnelse thõr eller thõra, som betyder forhøjning. Der er fundet flere spor fra oldtiden, som går helt tilbage til Ertebølletiden for 4-5000 år siden.

Ringer man Assens-borgmester Søren Steen Andersen (V) op, kalder han øen "ikonisk". Han har foretaget et par vielser på øen, siger han.

- Øen er historisk set ikonisk udover den er smuk og attraktiv. Den er den dimension, folk gerne vil have; det den historiske dimension, mener Søren Steen Andersen.

- Det er en rigtig god vandrerturs-ø med en stærk historie, fordi noget af danmarkshistorien faktisk er skrevet af den mand, som boede derude, siger han og tænker selvfølgelig på Harald Plum.

- Alle de specielle steder, vi har, det er nogle små kapitler allesammen, tilføjer han og remser flere af kommunens små herligheder op.

Torø er helt sikkert et af dem. Og strandene: Avisen når ud til en lækker sag, der er helt ubeboet og hvor man kan bade i fred med fødderne i Lillebælt i ren stilhed.

I Torø Vig anes en båd. Der ver en person i båden. Foto: Martin Kloster
Annonce

Tilbage ...

Avisens mand må omsider gå tilbage til fastlandet, som Fyn jo egentlig ikke er. Det er bare en større ø i et større rige i en større verden.

Da vi når broen, må avisens mand gå til side. En grøn varevogn med håndværkere, vi ikke så på turen, der har været ovre på feriekolonien Thorøgård, skal klemme "rumpen" over broen til Fyn, der er uden broafgift. En arabisk mor med tre børn begiver sig den anden vej over til Torø, da bilen er kørt.

Vi er tilbage i dagens Danmark.

Tilbage i hjulet.

Så laber tager perlen Torø sig ud. Foto: Martin Kloster
Jens Peter Madsen og Bodil Nielsen holder af Torø og observerer fugle og fugleliv på øen. Foto: Martin Kloster
Et af de store valg, man må foretage sig på Torø: Til højre eller venstre? Avisen valgte højre. Foto: Martin Kloster
Fiskerlejet ved Torø er idyllisk, men småt. Foto: Martin Kloster
Der er flotte strande på Torø. Foto: Martin Kloster
En svensk ødegård? Nej, Torø. Her ses feriekolonien Skovhytten. Foto: Martin Kloster
Der er visse regler, der skal overholdes på øen. Foto: Martin Kloster
Nogle håndværkere kører over den lille bro, der forbinder Fyn med Torø. Foto: Martin Kloster
I baggrunden ses Thorøgård. Foto: Martin Kloster
Torø Vig. Foto: Martin Kloster
Skove er der også på Torø. Foto: Martin Kloster
En person ses i det fjerne på Torø. Foto: Martin Kloster
Annonce
Annonce
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mad og drikke

Frankrig, vi ses igen

OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce