Annonce
Fyn

Hvis coronaen rammer: Vagtcentralen har ingen nødplan, hvis personalet bliver syge

AMK-vagtcentralen i Odense.Foto: Michael Bager
De ansatte ved AMK-vagtcentralen i Region Syddanmark får flere ugers oplæring før en selvstændig vagt. Alligevel er der ingen nødplan, hvis ansatte er forhindret i at arbejde ved coronasmitte.

Selv om de ansatte hos AMK-vagtcentralen varetager vigtige opgaver med lange oplæringstider, har man hos AMK-vagtcentralen i Odense og Sundhedsplanlægningen i Region Syddanmark ikke taget stilling til et skrækscenarie med coronasmittede ansatte ude af stand til at tage imod 1-1-2-opkald.

- Der er mange ubesvarede spørgsmål i denne tid. Hvis tingene udvikler sig, tager vi det til den tid. Vi har ikke en specifik nødoplæringsplan på nuværende tidspunkt, da vi vurderer, at vi fortsat kan klare det inden for egne rammer, forklarer leder for AMK-vagtcentralen i Odense, Kim Ahlers.

Manglende nødoplæringsplan til trods, forsøger man hos AMK-vagtcentralen alligevel at holde sig klar på en situation med coronasmitte blandt de ansatte.

- Vi prøver at forberede os på, at et coronaudbrud kan opstå her lige så vel som andre steder. Både de sundhedsfaglige visitatorer og de tekniske disponenter er sårbare grupper, vi skal beskytte, så de ikke bliver syge, siger Kim Ahlers og fortsætter:

- Vi kan ikke vide, hvordan de ansatte bevæger sig, når de ikke er på arbejde. Der er ingen, der skal sættes i karantæne, men hvis man udviser symptomer på coronavirus, kan de ansatte blive hjemsendt. Flere syge på én gang øger arbejdspresset.

Afdelingschef for Sundhedsplanlægningen i Region Syddanmark, Helene Vestergaard, ønsker ikke at knytte kommentarer til sagen, men udtaler, at man på nuværende tidspunkt ikke er nået til at diskutere muligheden for en nødoplæringsplan for AMK-vagtcentralen.

Annonce

Hvordan fungerer alarmberedskabet 1-1-2?

Er man syg eller tilskadekommen og ringer til 1-1-2, kommer man igennem til en alarmcentral, der er placeret i henholdsvis Aarhus eller Slagelse. Herfra viderestiller man opkaldet til den AMK-vagtcentral, der er placeret i den region, hvor opringeren sidder.

Her tager en sundhedsfaglig visitator stilling til, om eller hvilken ambulancekørsel opringeren har brug for.

Er der brug for en ambulance, videresendes meddelelsen til den tekniske disponent, der sender enten en A, B, C eller D-kørsel med ambulance til opringeren et sted i den pågældende region.

En A-kørsel er en ambulancekørsel, der kører med blå blink og sirene. Denne kørsel sendes, når der er brug for omgående hjælp.

De sundhedsfaglige visitatorer vurderer ambulancekørslerne ud fra Dansk Indeks for Akuthjælp, der giver overblik over alvorlighedsgraden af hvert enkelt opkald.

Arbejdet kræver erfaring

AMK-vagtcentralen, Akut Medicinsk Koordinering, er et af de centrale led i den danske sundhedssektor. Det er her, man har ansvaret for de mennesker, der ringer 1-1-2 og har brug for akut sundhedsfaglig hjælp.

Der er en AMK-vagtcentral placeret i hver af de danske regioner. Hos AMK-vagtcentralen i Odense, der dækker over hele Region Syddanmark, er der i alt 20 ansatte til at tage opkald. Disse ansatte modtager opkald via 1-1-2 fra danskerne og kaldes sundhedsfaglige visitatorer.

Det kræver både rette baggrund og tid at sidde i én af vagtcentralens varme stole.

- Man skal have set mange patienter, inden man kommer herind og arbejder som sundhedsfaglig visitator. Udfordringen ved stillingen er, at alt gøres telefonisk, så man skal kunne danne sig et billede af patienten, uden at man ser vedkommende, forklarer leder Kim Ahlers.

- I alt kræver det seks til otte ugers oplæring at kunne arbejde i en selvstændig vagt som sundhedsfaglig visitator. Desuden kræver det tre måneders oplæring at arbejde i selvstændig vagt som teknisk disponent, der tager sig af udsending af ambulancer, tilføjer han.

De ansatte ved AMK-vagtcentralen vurderer hvert enkelt opkald ud fra Dansk Indeks for Akuthjælp og skelner desuden imellem henholdsvis A, B, C og D-kørsler med ambulancer, afhængig af hvor akut et opkald er.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce