Annonce
Danmark

Hvilke kommuner er gode til at få folk i arbejde? Ny liste skærer det ud i pap

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen er nu begyndt at rangliste kommuner efter deres evner til at få borgere væk fra offentlig forsørgelse. Foto: Asger Ladefoged

Kommunerne skal blive meget bedre til at lære af hinanden, når det drejer sig om at få borgere i arbejde. Derfor lancerer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen en ny liste, der rangordner alle kommuner.

Rangliste: Jobcenterchefer i kommuner som Langeland, Fredericia og Stevns kan godt begynde at finde telefonnumrene frem på deres kolleger i Nyborg, Frederiksberg og Gladsaxe.

De tre første kommuner ligger nemlig og roder rundt nede i bunden af en ny rangliste fra Beskæftigelsesministeriet, der udstiller, hvor gode landets 98 kommuner er til at få folk væk fra offentlig forsørgelse. De tre andre ligger til gengæld helt i top.

- Jeg har store forventninger til, at vi nu måler kommunerne på denne måde. Først og fremmest forventer jeg, at det vil gavne de ledige, som vil få en bedre indsats. Men det vil også lune i kommunekassen og dermed give penge, som kan bruges andre steder til f.eks. bedre velfærd. Ranglisten sætter slet og ret spot på, hvor man ikke gør nok for ledige, og hvem der er gode, og som man kan lære noget af, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Annonce

Det risikerer at betyde, at vi får besøg af beskæftigelsesministeren, og ham gider vi ikke have rendende i tide og utide.

Charlotte Gye Sørensen, jobcenterchef i Ikast-Brande Kommune

Tre meninger om ranglisten

1. Hans Hummelgaard, forsknings- og analysechef på VIVE, det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd:

- Jeg har indtryk af, at kommunerne i forvejen har meget erfaringsudveksling, men sådan en liste kan være med til at kvalificere den. Den kan helt generelt bruges som et udgangspunkt for, at man kan lære af de kommuner, der gør det bedst. Særligt når listen er korrigeret for de omstændigheder, som kommunerne ikke selv har indflydelse på.

- Og så kan listen og opmærksomheden på området være med til at sætte gang i mere forskning på området. Det har der ikke været stor efterspørgsel på tidligere. Det er nemlig ikke altid, at de kommuner, der gør det godt, faktisk ved, hvorfor de gør det godt. Om det lige er den ene eller den anden ting, der gør forskellen, er ikke nødvendigvis let at se uden dybtgående analyser.

2. Louise Berg, jobcenterchef i Nyborg Kommune - nummer ét på ranglisten:

- Det er dejligt at ligge nummer et på sådan en liste. Først og fremmest fordi det er et udtryk for, at vi får mange af vores borgere i beskæftigelse. Det er et område, som har stor politisk bevågenhed i kommunen.

- Vi har succes med at have et meget nært samarbejde med virksomhederne i kommunen. Vi snakker ikke så meget om, at vores borgere skal i job, som om hvor vi kan tilbyde noget. Vi har blandt andet skabt nogle brancheklynger - fødevarevirksomheder, hotelbranchen, og vi har et par mere på vej - hvor vi sender ledige på træningsbane i et netværk af virksomheder. De kan f.eks. starte på Daloon, fortsætte på Danrice og ende med at få et job ved Tenax Sild, som er tre eksempler på virksomheder i vores fødevareklynge.

- Vi samarbejder i forvejen tæt med de andre kommuner på Fyn, hvor vi deler viden. Der er mange af dem, hvor vi finder inspiration. Og hvis denne nye liste betyder, at vi bliver kontaktet af andre kommuner, byder vi gerne på en kop kaffe. Vi kan fortælle dem, at for os handler det især om et meget nært samarbejde med virksomhederne og et fokus på deres behov, men alle kommuner har jo områder, hvor de gør det godt, så jeg er sikker på, at vi også vil kunne lære noget af dem.

3. Charlotte Gye Sørensen, jobcenterchef i Ikast-Brande - nummer 90 på ranglisten:

- Det ærgrer mig, at listen bliver lanceret med tal fra 2017. Det er vores forklaring på, at vi ligger så lavt. Det var nemlig der, Siemens fyrede næsten 1000 medarbejdere i vores kommune. Det er lidt barskt med sådan en liste. Jeg ved ikke rigtigt, om jeg bryder mig om det, fordi det er en simpel fremstilling af et komplekst problem.

- Det positive er, at den kan give os i kommunerne en nysgerrighed på, hvad de andre gør. Det kan også give et øget fokus på området - især blandt politikerne i kommunen, for de kan ikke lide det, når de ligger dårligt placeret. Det risikerer også at betyde, at vi får besøg af beskæftigelsesministeren, og ham gider vi ikke have rendende i tide og utide.

- Listen kan også give en sund konkurrence kommunerne imellem. Det kan betyde, at man kan sætte sig nogle politiske mål om, hvor man gerne vil ligge på listen.

Hans Holmegaard, forsknings- og analysechef ved VIVE.

Det handler om forventninger

Ranglisten tager højde for de enkelte kommuners forudsætninger for at få folk i arbejde fra kontanthjælp, dagpenge og sygedagpenge. Kommunerne bliver ikke bare mål på de rå tal, men på, om de klarer sig bedre eller dårligere, end man kunne forvente. Hvis man for eksempel har en stor gruppe af uuddannede flygtninge og indvandrere, bliver det ikke forventet, at man kan få dem lige så let på arbejdsmarkedet som en kommune, der har meget få indvandrere.

Der er 58 kommuner, der får nul eller flere væk fra forsørgelse, end regnemaskinerne i ministeriet forventer af dem, og 40 kommuner, der ligger på nul eller færre, der forlader kontanthjælp, dagpenge eller sygedagpenge.

København boner ud med det største minustal på 1630 borgere, der burde være kommet i arbejde eller uddannelse f.eks. - det giver kommunen end ranglisteplacering i den grimme ende som nummer 84. Til gengæld har Frederiksberg, der er fuldstændig omkranset af København det største tal med 760 flere borgere end forventet, der har forladt offentlig forsørgelse - det placerer den som nummer to.

Louise Berg, jobcenterchef i Nyborg Kommune.

Penge at hente

Hvis alle kommuner kommer op på mindst det forventede antal, vil det i følge Beskæftigelsesministeriet give en samlet gevinst på 430 millioner kroner.

- Det er altså både en gevinst for borgerne og kommunerne. Den nye opgørelse går hånd i hånd med større frihed til kommunerne, der er en konsekvens af en politisk aftale, som gør op med stive regler i beskæftigelsesindsatsen. Men det er frihed under ansvar. Vi vil ikke acceptere, at ledige overlades til sig selv. Kommunerne kan komme under administration, hvis ledige efterlades uden indsats, siger Troels Lund Poulsen.

Ranglisten vil blive opdateret to gange om året. Den kan ses på bm.dk/arbejdsomraader/aktuelle-fokusomraader/benchmark/

Charlotte Gye Sørensen, jobcenterchef i Ikast-Brande Kommune.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Inden ny lov er færdig: V og K i Odense vil aktivere indvandrere på fuld tid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];