Annonce
Udland

Hviderusland ventes at udlevere gruppe af russere til Ukraine

Vasily Fedosenko/Reuters
Ukraine ønsker at få udleveret russere, som skal have kæmpet sammen med ukrainske separatister.
Annonce

Hvideruslands præsident, Alexander Lukasjenko, siger onsdag, at hans land vil samarbejde med Ukraine i en sag om formodede russiske lejesoldater, som er blevet tilbageholdt af de hviderussiske myndigheder i sidste uge.

Ukraine ønsker at få udleveret den russiske gruppe, som angiveligt skal have kæmpet sammen med ukrainske separatister i det østlige Ukraine.

De hviderussiske sikkerhedsstyrker tilbageholdt i sidste uge en gruppe på i alt 28, hvor af ni er ukrainere, og hvor de øvrige skulle være russere.

Rusland nægter, at den russiske gruppe er lejesoldater, men siger, at de arbejder for et privat sikkerhedsfirma.

Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, sagde onsdag, at den russiske gruppe vil blive retsforfulgt, hvis den bliver udleveret fra Hviderusland.

Lukasjenko beskylder Rusland for at lyve om en påstået sammensværgelse, der omfatter de påståede lejesoldater.

- Ubevæbnede styrker forsøger at gennemføre en revolution i Hviderusland, men det vil mislykkes, sagde Lukasjenko tirsdag - fem dage før præsidentvalget søndag.

Præsidentvalget 9. august ser ud til at blive den største udfordring for Lukasjeno i mange år.

Lukasjenko hævder, at de anholdte "har tilstået alt", og at de var i Hviderusland for at vente på yderligere ordrer fra Moskva.

Hviderusland er en tidligere sovjetrepublik beliggende mellem Rusland og EU. Det er et af de fattigste lande i Europa.

Lukasjenko har styret landet med jernhånd siden 1994. Han har omtalt frygten for coronapandemien som en "psykose".

Han har fået mange nye kritikere under coronakrisen, som han ikke har taget alvorligt. I befolkningen har der været frustrationer over Lukasjenkos manglende vilje til at lukke landet ned eller indføre den samme type tiltag, som andre lande har anvendt for at begrænse smitten.

Hviderusland, der er omkring fem gange så stort som Danmark, har en befolkning på knap 9,5 millioner, hvoraf to millioner bor i hovedstaden, Minsk.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce