Annonce
Livsstil

Hvide pletter på Decra

Det er klatterne foroven, som er interessante: Flisepest, lav eller barksvamp - kært barn har mange navne.

? Hej Kjeld Bjerre - kan du hjælpe mig?

I 2004 fik jeg nyt tag - Decra, hvor pladerne er bygget op af stål, som er galvaniseret med aluzink og belagt med et keramisk sort stengranulat. I 2012 og 2014 har jeg fået renset taget hos Jysk Tagteknik, men hver gang bliver der efterladt nogle hvide pletter på nordsiden af taget. Der er ikke hvide pletter andre steder på taget.

Jeg har spurgt Icopal, der oplyser, at det formentlig kan være lav. Og hvordan skal jeg få fjernet dette? Vil det være en god idé at få en tømrer op med en bøtte tagmaling til at dække pletterne - cirka én kvadratmeter, eller er det helt nytteløst? Jeg har selv lidt granulat, som jeg fik af tømreren, der lavede taget.

Og så vil jeg da lige sige, at det første, jeg kigger efter i avisen om søndagen, er dine vidunderlige svar til folk.

Venlig hilsen Hans Jørgen Heby-Christensen, Nørresundby

P.s. Min kloge nabo rådede mig til at tage et foto af taget, så det gjorde jeg selvfølgelig.

! Hej Hans Jørgen - det var et rigtig godt råd, din nabo gav dig. Og det var klogt, at du fulgte det - de spørgsmål, som der er fotos til, bliver altid lagt øverst i bunken!

Jeg tror også, at det er lav - i andre sammenhænge kendt som flisepest. Og det breder sig virkelig som en pest i disse år. Selv på fliser, hvor man kan komme af sted med at bruge kradse metoder, er det svært at slippe af med. Der findes sikkert andre midler, men det eneste, jeg har set virke effektivt og i praksis, er TurboRens fra Lifeguard i Skjern. Man kan ikke sige, at midlet opløser de genstrige hvide plamager af lav, men det bliver i løbet af nogle timer eller et døgn blødt op, så man kan skrubbe dem af med en stiv børste.

Alternativt til TurboRens og lidt lettere at få fat i kan du simpelthen bruge grundrens - op på taget med en pensel eller børste og en bøtte grundrens - søb de hvide pletter godt ind - og lad det hvile. Efter et døgns tid vil de hvide pletter være så bløde, at du kan skrubbe dem af - og det var så det.

En klog mand

Jeg har snakket med en, som hedder Karsten Kristiansen fra Icopal - han er produktchef og har temmelig meget forstand på disse her sager, og han siger to ting. For det første, at granulatet på Decra er bundet i en meget solid og modstandsdygtig akryl, som uden problemer tåler det meste kemi - herunder grundrens. For det andet siger han, at den hvide lav (som i øvrigt også kan være sort) er det, som mere korrekt kaldes en barksvamp - fordi de naturligt vokser på træernes bark. Og når man har vædet dem med grundrens, så behøver man faktisk ikke at gøre mere - de dør nogenlunde hurtigt, og efter et års tid vil de smuldre og forsvinde af sig selv.

Og han er faktisk en ganske klog mand, ham Karsten - han fortæller nemlig, at barksvampen lever i en symbiose med grønalger. Det betyder, at hvis man holder algerne nede, så får man ingen barksvampe - når man har flisepest, er det altså i første omgang algerne, man skal bekæmpe, for når de "mangler", så har barksvampen ikke noget at leve af. Sådan kan man blive så klog af at snakke med en tagpap-pusher. Han ved forresten også en hel masse om, hvordan man frelser klimaet ved hjælp af "grønne tage" - så vi har aftalt, at til foråret laver vi en carport med grønt på taget - i en hjemmekonstrueret og yderst innovativ light-version!

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

Annonce
Odense For abonnenter

Fyresedler og nul tiltro til letbanen på konkursramt butiksplads: - Jeg har ikke råd til at vente længere

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gammelt Odense-firma solgt: Ny ejer har allerede ansat flere folk

Fyn For abonnenter

En anderledes bisættelse: Tak til præsten, der sagde nej - nu blev det helt rigtigt

Odense

Musikken spiller højere og højere i Odenses parker: Nu har naboerne fået nok

Nordfyn For abonnenter

Lene frygter, at hendes søn skal starte i skole for tidligt: - Jeg mener, han har godt af at være barn et år endnu i børnehaven

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Faaborg-Midtfyn

Bent er bekymret: Nu har vi kun den her brandhane - og hvad hvis der kommer en storbrand?

Nyborg For abonnenter

Tog narko, terroriserede ekskæresten og kørte fra politiet: Mand idømt tre måneders fængsel

Alle skriger på arbejdskraft, men her drukner man i ansøgninger: - Det har vi aldrig prøvet før

Odense

- Sådan én har jeg sgu aldrig set før: Vaks zoo-gæst fik øje på noget, der hang fra tigeren - nu er dyrepasserne ham 'evigt taknemlig'

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

OB

Han insisterer på ikke at sige noget om sin situation nu: Bashkim Kadrii lover udmelding, når sæsonen er slut

Navne For abonnenter

Ny instruktør på Nordfynspillene er en mand med mange roller: Spiller volleyball og underviser i matematik

Erhverv

Jesper snedkererer millionresultat sammen: Har fordoblet overskuddet på et enkelt år

Annonce