Annonce
Livsstil

Hvide pletter på Decra

Det er klatterne foroven, som er interessante: Flisepest, lav eller barksvamp - kært barn har mange navne.
Annonce

? Hej Kjeld Bjerre - kan du hjælpe mig?

I 2004 fik jeg nyt tag - Decra, hvor pladerne er bygget op af stål, som er galvaniseret med aluzink og belagt med et keramisk sort stengranulat. I 2012 og 2014 har jeg fået renset taget hos Jysk Tagteknik, men hver gang bliver der efterladt nogle hvide pletter på nordsiden af taget. Der er ikke hvide pletter andre steder på taget.

Jeg har spurgt Icopal, der oplyser, at det formentlig kan være lav. Og hvordan skal jeg få fjernet dette? Vil det være en god idé at få en tømrer op med en bøtte tagmaling til at dække pletterne - cirka én kvadratmeter, eller er det helt nytteløst? Jeg har selv lidt granulat, som jeg fik af tømreren, der lavede taget.

Og så vil jeg da lige sige, at det første, jeg kigger efter i avisen om søndagen, er dine vidunderlige svar til folk.

Venlig hilsen Hans Jørgen Heby-Christensen, Nørresundby

P.s. Min kloge nabo rådede mig til at tage et foto af taget, så det gjorde jeg selvfølgelig.

! Hej Hans Jørgen - det var et rigtig godt råd, din nabo gav dig. Og det var klogt, at du fulgte det - de spørgsmål, som der er fotos til, bliver altid lagt øverst i bunken!

Jeg tror også, at det er lav - i andre sammenhænge kendt som flisepest. Og det breder sig virkelig som en pest i disse år. Selv på fliser, hvor man kan komme af sted med at bruge kradse metoder, er det svært at slippe af med. Der findes sikkert andre midler, men det eneste, jeg har set virke effektivt og i praksis, er TurboRens fra Lifeguard i Skjern. Man kan ikke sige, at midlet opløser de genstrige hvide plamager af lav, men det bliver i løbet af nogle timer eller et døgn blødt op, så man kan skrubbe dem af med en stiv børste.

Alternativt til TurboRens og lidt lettere at få fat i kan du simpelthen bruge grundrens - op på taget med en pensel eller børste og en bøtte grundrens - søb de hvide pletter godt ind - og lad det hvile. Efter et døgns tid vil de hvide pletter være så bløde, at du kan skrubbe dem af - og det var så det.

Annonce

En klog mand

Jeg har snakket med en, som hedder Karsten Kristiansen fra Icopal - han er produktchef og har temmelig meget forstand på disse her sager, og han siger to ting. For det første, at granulatet på Decra er bundet i en meget solid og modstandsdygtig akryl, som uden problemer tåler det meste kemi - herunder grundrens. For det andet siger han, at den hvide lav (som i øvrigt også kan være sort) er det, som mere korrekt kaldes en barksvamp - fordi de naturligt vokser på træernes bark. Og når man har vædet dem med grundrens, så behøver man faktisk ikke at gøre mere - de dør nogenlunde hurtigt, og efter et års tid vil de smuldre og forsvinde af sig selv.

Og han er faktisk en ganske klog mand, ham Karsten - han fortæller nemlig, at barksvampen lever i en symbiose med grønalger. Det betyder, at hvis man holder algerne nede, så får man ingen barksvampe - når man har flisepest, er det altså i første omgang algerne, man skal bekæmpe, for når de "mangler", så har barksvampen ikke noget at leve af. Sådan kan man blive så klog af at snakke med en tagpap-pusher. Han ved forresten også en hel masse om, hvordan man frelser klimaet ved hjælp af "grønne tage" - så vi har aftalt, at til foråret laver vi en carport med grønt på taget - i en hjemmekonstrueret og yderst innovativ light-version!

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Ambitioner for kunsten, ja tak

Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Annonce