Annonce
Indland

Hver tredje importør har solgt alt for røde tunbøffer

Fødevarestyrelsen finder ulovligt indhold af tilsætningsstoffer hos 6 ud af 17 danske importører af tunkød.

Fødevarestyrelsen har fundet ulovlige mængder antioxidanter i tunbøffer hos hver tredje importør.

Der er tale om antioxidanten ascorbinsyre, der får tunkødet til at se mere rødt og friskt ud.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) vil på baggrund af fundene skrue op for kontrollen.

- Det er helt uacceptabelt, at der bliver svindlet med tilsætningsstoffer, så forbrugerne ikke kan se, hvad de køber, siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Antioxidanterne er ulovlige, hvis de overskrider EU's vejledende grænser.

Fødevarestyrelsen har fundet et indhold af antioxidanter, der var op til syv gange højere end EU's vejledende grænser, i importeret tun hos 6 ud af 17 danske importører.

De ulovlige mængder antioxidanter har ikke gjort tunfiskene farlige at spise.

Men tilsætningsstofferne kan sløre både arten og kvaliteten, og det er efter Fødevarestyrelsens opfattelse vildledning af forbrugerne.

Det er ikke de danske importører, der ifølge Fødevarestyrelsens undersøgelser står bag den overdrevne brug af tilsætningsstofferne.

Men de har ansvaret for, at deres varer er uden ulovlige tilsætningsstoffer.

- Min forventning er, at pres fra danske importører og de europæiske myndigheder vil føre til mindre brug af ulovlige tilsætningsstoffer i fremtiden, siger Mogens Jensen.

Fiskene med det ulovlige indhold af tilsætningsstoffer var indført dels fra andre EU-lande, dels importeret fra Vietnam.

Fødevarestyrelsen vil i 2020 udtage cirka 50 prøver af tun til analyse. Sidste år blev der udtaget 24 prøver.

/ritzau/

Annonce
Pressemeddelelse fra Fødevareministeriet
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod hende

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn For abonnenter

Frederik Barfoed: - Når det skal gå stærkt, kan vi være nødt til at parkere på fortovet

Middelfart

Stort træ spærrede hovedvej: Bilister hjalp med at slæbe grene og dirigere trafik

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce