Annonce
Fyn

Hver fjerde fynbo rejser uden rejseforsikring: - Det er utrolig skræmmende

Det kan være en god idé at tjekke, hvad ens rejseforsikring indebærer, inden man rejser til udlandet, lyder rådet fra Dan Kjølhede Laursen, der er direktør ved Gouda Rejseforsikring. Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix
Snart er det sommerferie, og det betyder, at mange af os pakker kufferten og rejser til udlandet. En ny undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring viser dog, at 27 procent af danskerne rejser uden rejseforsikring.

Skulle uheldet være ude, mens du er på ferie i udlandet, kan rejseforsikringen være med til at redde dig fra et grimt økonomisk efterspil.

Senest er det lykkedes lokalbefolkningen i Faaborg at få samlet penge ind til, at Jonas Legaard Sørensen kan blive transporteret hjem fra New Zealand, hvor han døde under en jagttur. Den 21-årige mand rejste uden rejseforsikring, og derfor kostede det omkring 70.000 kroner at få ham transporteret fra New Zealand til Danmark.

Nye tal fra Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring viser, at Jonas Legaard Sørensen langt fra er den eneste, der rejser udenlands uden en rejseforsikring.

Når turen går til udlandet, er der 27 procent af danskerne, der vælger at rejse uden rejseforsikring - i 2017 lå det tal på 21 procent. Og det gør sig gældende for alle landsdele. For der er ifølge undersøgelsen ingen signifikante forskelle på de enkelte landsdele.

Annonce

Bag om undersøgelsen

Undersøgelsen er blevet foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring fra den 28. februar til 8. marts 2019.

Kantar Gallup har udvalgt 1209 danskere, der viser et repræsentativt billede af Danmark.

Undersøgelsen viser, at 27 procent rejser til udlandet uden rejseforsikring, 19 procent rejser uden blåt sygesikringskort og 13 procent rejser hverken med rejseforsikring eller blåt sygesikringskort.

Der er ingen signifikante forskelle på regioner eller landsdele.

Gult sygesikring er ikke noget værd

At en fjerdedel rejser uden rejseforsikring, er noget, der vækker bekymring hos direktør ved Gouda Rejseforsikring, Dan Kjølhede Laursen.

- Det er utrolig skræmmende, at der er så mange danskere, der rejser uden rejseforsikring. Taget i betragtning af, hvor mange kampagner både vi som forsikringsselskaber har kørt, men også det offentlige, er det utroligt, at der er så mange, der rejser uden, siger direktøren.

Den nye undersøgelse viser også, at der er 19 procent af danskerne, der rejser uden det blå sygesikringskort. Derudover er der 13 procent, som hverken rejser med det blå sygesikringskort eller en rejseforsikring.

Til gengæld er der 63 procent, der rejser med det gule sygesikringskort. Det er dog ikke til meget hjælp, hvis først uheldet er ude.

- Vi danskere er vant til, at der er nogen, der hjælper os, hvis vi kommer til skade. Men sådan er det bare ikke alle steder. Der er mange, der stadig har en forestilling om, at vi stadig er dækket ind af det gule kort, men det er ikke noget værd, når vi rejser til udlandet, fortæller Dan Kjølhede Laursen.

Hav styr på forsikringerne

Hvis man derfor vælger at rejse afsted udelukkende med det gule sygesikringskort i pungen, kan det ende med at blive en dyr fornøjelse at komme hjem. Det hele kommer dog an på, hvilken skade man har pådraget sig, hvis man spørger direktøren for Gouda Rejseforsikring.

- Det kan tænkes, at man kan transporteres hjem i den bus eller bil, man ankom i, men hvis man er kommet slemt til skade, kan en hjemtransport nemt løbe op i 30.000 til 40.000 kroner. Og hvis man skal transporteres hjem med ambulancefly, kan det koste op mod en halv million kroner.

Derfor gør Dan Kjølhede Laursen også opmærksom på, at det er vigtigt at tegne en rejseforsikring, hvis man vil være sikker på, at feriebudgettet ikke sprænger alle rammer.

- Jeg vil klart anbefale, at alle tegner en rejseforsikring - det ville jeg også, selv om jeg ikke arbejdede med forsikringer. En rejseforsikring kan være med til at sikre dig den rigtige rådgivning samt betaling af behandlinger og eventuel hjemtransport, som det blå sygesikringskort ikke dækker.

Direktør for Gouda Rejseforsikring, Dan Kjølhede Laursen, synes, at det er skræmmende, at der er så mange danskere, der rejser uden rejseforsikring. Foto: Lars Svankjær.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce