Annonce
Bagsiden

Hvemhvadhvor: Sagen opklaret - her er reglerne

Det årslevske pindespil. Foto: Ove Johansen

I forgårs spurgte Ove Johansen, Årslev, om Bagsidens læsere kunne hjælpe ham med reglerne til et spil, han havde fundet under oprydning.

- Det omtalte spil på dagens bagside er et ganske enkelt spil med meget få regler. Jeg har aldrig set en sådan spilleplade, men synes, at den er utrolig flot.

Spillet spilles af to personer, der efter tur må fjerne lige så mange brikker i en enkelt række, som man ønsker, skriver Svend Møller.

Annonce

Spillet hedder nim

Han bakkes op af eksilfynbo John Nielsen fra Fredericia, der gætter på, at det er en specialudgave af tændstikspillet nim:

- Det spilles ved, at man laver et vilkårligt antal rækker med mindst én tændstik i hver række. Man skiftes til at trække tændstikker, og man må i hvert træk kun trække fra én række. Man skal mindst trække én tændstik, men kan også trække hele rækken. Den, der fjerner den sidste tændstik, har vundet, skriver han og giver et eksempel på, hvordan man kan spille med Ove Johansens brikker:

Sådan spilles der

Række 1 har 3 brikker, række 2 har 4 brikker, og række 3 har 5 brikker. Med denne specielle opstilling vil den vinde, der trækker først, hvis man vel og mærke kender den rigtige strategi.

Udgangsstillingen er (3,4,5), som angiver antal brikker i hver række.

A fjerner nu 2 brikker fra række 1, og herefter er stillingen (1,4,5).

B fjerner nu 3 brikker fra række 3 og efterlader stillingen (1,4,2).

A, der kender strategien, fjerner nu 1 brik fra række 2, og stillingen er nu (1,3,2).

B fjerner nu 2 brikker i række 2, og stillingen er nu (1,1,2).

A fjerner nu hele række 3 , og stillingen bliver (1,1,0).

Nu er B tvunget til at fjerne en brik enten fra række 1 eller 2 , og ligegyldig, hvad han gør, tager A den sidste brik.

Tak til læserne

Tak til de to læsere, og til de andre, der kom med bud på det fine spil fra Årslev.

Bagsiden har jo Fyns klogeste læsere, så har du en dims, du ikke kender formålet med, kan du maile til Hvemhvadhvor på hhh@fyens.dk eller hhh@faa.dk. Så står Bagsidens samlede læserviden til rådighed for opklaringen. /hafa

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce