Annonce
Bagsiden

Hvemhvadhvor: Kender du reglerne til dette spil?

Er dette et spil? Og hvordan mon det spilles? Foto: Ove Johansen

Læserne af Bagsiden plejer at være fynsmestre i at hjælpe andre læsere af Bagsiden. Så mon ikke nogen kan hjælpe Ove Johansen, Årslev, med at finde ud af, hvordan man spiller dette spil. Han skriver:

- Jeg har en gammel egetræskiste, som har været brugt blandt andet til julepynt og gamle spil. Dette spil har ligget der upåagtet de sidste 20 år, og kun fordi vi er flyttet, og jeg var i gang med oprydning og fordeling af andre spil til vores to døtre, dukkede det op. Pladen er fremstillet af palisander og brikkerne er drejet i egetræ. Kan ikke huske med sikkerhed, hvor det er købt, men umiddelbart vil jeg tro, at jeg købte det i slutningen af 70'erne ved boghandler John Hansen i Assens.

Ove Johansen kan ikke erindre, at han nogensinde skulle have spillet spillet ... hvis det altså er et spil. Men hvis nogen kunne hjælpe ham med reglerne, kunne han komme i gang med det.

Kender du spillereglerne, kan du maile til: Bagsiden@fyens.dk. Og mon ikke vi snart kan bringe nyt i den sag. /hafa

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce