Annonce
Hvem skal passe farmor

Hvem skal passe farmor?: Fyens Stiftstidende vil sikre værdige ældreliv  - og du kan være med

Kom med dit bud på, hvad vi skal gøre for at skaffe nok hænder til at passe de mange gamle.  Foto: Michael Bager

Jeg har ingen børn, så ét er sikkert: Jeg skal som gammel blive ved med at have et fantastisk forhold til mine niecer. For tænk sig nu, hvis jeg ikke kan få den fornødne hjælp på anden vis.

Lige nu ligger jeg selv vandret, fordi min gamle mor i Jylland er faldet og har brækket sit brystben og er endnu mere afhængig af hjælp fra vi pårørende og hjemmeplejen.

Min mor er ramt af leddegigt og har som mange ældre oplevet ekstra pressede sosu'er i løbet af sommeren, fordi det har været svært at finde ferievikarer. Sådan har det også været på Fyn, hvor en række kommuner samtidig har store problemer med at besætte de faste stillinger.

Manglen på arbejdskraft er ekstra skræmmende, når vi de næste ti år får danmarkshistoriens største stigning i antallet af gamle, uden arbejdsstyrken stiger. Derfor søsætter Fyens Stiftstidende i dag kampagnen ”Hvem skal passe farmor?” For hvordan sikrer vi værdige ældreliv? Hvem er det, der skal tage sig af de gamle? Hvilket ansvar har vi som pårørende eller frivillige? Skal vi i højere grad satse på robotter og velfærdsteknologi? Skal vi tegne forsikringer eller benytte os af private aktører? Vil vi betale mere i skat - eller skal skattekronerne bruges anderledes?

Undervejs i kampagnen besøger vi 9. E på Munkebo Skole. For det nytter jo ikke at finde pengene til en værdig ældrepleje, hvis de unge ikke ønsker at gå ind i faget, og der er stor rift om arbejdskraften fra andre brancher.

Senere rykker redaktionen ud til Social- og Sundhedsskolen i Odense for at få et indblik i uddannelsen og tale med fremtidens passere af farmor. Nutidens hjælpere beder vi læserne påskønne ved at indstille kandidater til prisen "Fyns bedste sosu", så vi også kan fortælle de gode historier. Men vi vil også tage fat, hvor det gør ondt, så vi kan få en åben debat.

Vi runder kampagnen af 11. oktober med et stort topmøde, hvor ældreminister Astrid Krag og en række fremtrædende personer deltager. Debatten foregår på Social- og Sundhedsskolen, der samtidig inviterer til åbent hus.

Vi håber, du vil være med, og du er også mere end velkommen til at kontakte redaktionen og give kommentarer og forslag til artikler i jagten på at hjælpe farmor.

Mest læste

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Odense

Mysterie opklaret: Borgere troede, de havde mistet cykelsti over motorvejen - nu baner gigantisk projekt vej for to helt nye broer, når den gamle rives ned

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid