Annonce
Faaborg-Midtfyn

Hvem skal eje Lyngvild-kunst: Det stemmer menighedsrådet om mandag

Skal Faaborg Kirke overtage ejerskabet til Jim Lyngvilds kæmpe fotostater? Det skal menighedsrådet stemme om på mandag. Arkivfoto: Michael Bager
Når Faaborg Menighedsråd mødes mandag den 6. juli for at stemme, bliver spørgsmålet ikke, hvorvidt Jim Lyngvilds kirkekunst skal op at hænge igen, når kirken er færdigrenoveret. Menighedsrådet skal stemme om, hvorvidt kirken skal overtage ejerskabet til billederne.
Annonce

Faaborg: Debatten er gået lystigt i avisens spalter og på de sociale medier, siden det kom frem, at Faaborg Menighedsråd på seneste møde stemte om, hvorvidt Jim Lyngvilds store fotostater skal hænges op igen, når Faaborg Kirke er færdig med at blive renoveret i slutningen af 2021.

Resultatet blev et nej til, at fotostaterne skulle hænges op igen, hvilket blandt andet ærgrede menighedsrådsformanden.

Han erklærede senere afstemningen ugyldig, da en præst, der officielt stadig er på orlov, havde deltaget i afstemningen, og formanden indkaldte straks til et ekstraordinært menighedsrådsmøde mandag d. 6. juli, hvor endnu en afstemning skal finde sted.

Det bliver dog ikke præcis det samme spørgsmål, der skal stemmes om, fortæller menighedsrådsformand Thomas Patrick Ingemansen.

- Vi skal stemme om, hvorvidt kirken vil overtage ejerskabet, eller om det fortsat skal være Jim Lyngvild og Ole Billum, der ejer billederne, forklarer han.

Det er erhvervsmanden Ole Billum, der har bekostet trykningen og ophængningen af billederne, mens det er Jim Lyngvild, der har ophavsretten på de store fotografier med bibelske motiver.

Annonce

Udskyder beslutning

Derfor bliver det altså heller ikke afgjort mandag, hvorvidt billederne kommer op at hænge i Helligåndskirken igen.

- Men det ligger jo selvfølgelig lidt i den afstemning, at hvis vi overtager ejerskabet, så kan vi arbejde på at få dem op at hænge igen på et tidspunkt. Om det bliver alle billederne, et eller to, og hvor længe, de eventuelt skal hænge, det tager vi ikke stilling til nu, lyder det fra menighedsrådsformanden.

Sagen kort

I november 2019 præsenterede den asatro multikunstner Jim Lyngvild, at han skulle udsmykke Faaborg Kirke med store fotoværker med bibelske motiver.

Billederne blev taget i lokalområdet og med flere lokale modeller. Billederne har bibelske motiver som fx horen, der stenes, Daniel i løvekulen og Jesus på korset.

DR har fulgt processen og sender en række tv-programmer om kirkekunsten i sensommeren.

De færdige billeder blev præsenteret ved et arrangement i Helligåndskirken i marts 2020.

Aftalen var oprindeligt, at billederne skulle hænge i kirken frem til 1. september 2020, hvor kirken lukkes ned for en 14 måneder lang renovering.

Menighedsrådet oprettede på Facebook-siden ”Øhavskirkerne” en vejledende afstemning om, hvorvidt Facebook-følgerne syntes, at Lyngvilds kirkekunst skal op igen, når kirken er renoveret. I skrivende stund har 8200 deltaget i afstemning, hvoraf 97 procent ønsker billederne op igen.

På et menighedsrådsmøde torsdag d. 25. maj blev der så stemt om i menighedsrådet, hvorvidt billederne skal op at hænge igen, når kirken er færdigrenoveret. Syv stemte nej, mens fem stemte ja.

Kort tid efter erklærede formanden afstemningen ugyldig, da Henrik Nedergaard, som officielt stadig er på orlov, havde afgivet sin stemme.

På mandag tages der så stilling til ejerskabet af billederne på et ekstraordinært menighedsrådsmøde.

Den beslutning vil blive taget op i det nye menighedsråd, som vælges i efteråret.

- Essensen er sådan set, at vi skal vide, om det er os, der har ansvaret for at tage billederne ned og opbevare dem, mens kirken bliver renoveret, siger Thomas Patrick Ingemansen.

Annonce

Kræver godkendelse

Skal Jim Lyngvilds billeder hænges op igen, når Helligåndskirken er færdigrenoveret, kræver det højst sandsynligvis en tilladelse fra Fyens Stift, som rådfører sig med Nationalmuseet, den kgl. bygningsinspektør og Akademirådets udvalg for kirkekunst.

Menighedsrådsformand Thomas Patrick Ingemansen ser flere muligheder for at nytænke udsmykningen af kirkerummet i Faaborg, men den snak udskydes, til renoveringen skrider frem, og der sidder et nyt menighedsråd. Arkivfoto: Torsten Cilleborg

I forhold til kirkeudsmykning skelnes der nemlig mellem "løse genstande" og "faste genstande".

Flytbar kunst, som ikke er sat fast i væggen, betragtes som "løse genstande", og der kan menighedsrådet alene beslutte tilstedeværelsen i kirken. Jim Lyngvilds fotostater står pt. på radiatorskjulerne i kirken,  men de tages ned under renoveringen.

- Derfor skal vi søge om en tilladelse, hvis vi på et tidspunkt beslutter, at billederne skal op igen. For så skal de hænges på væggen, siger Thomas Patrick Ingemansen.

For ham kunne der sagtens være flere scenarier i spil, som kunne diskuteres, når tiden er til det.

- Jeg har aldrig sagt, at det for mig handler om, at billederne skal hænge der for evigt og altid. Man kunne også lave en form for samarbejde med lokale kunstnere, som kan udstille på skift. Det kan vi meget bedre tage stilling til, når vi står med det nye kirkerum, siger han.

Annonce

Alle er velkomne

Menighedsrådsmødet på mandag, hvor afstemningen om ejerskabet finder sted, foregår i Det nye Hospital klokken 17, og alle interesserede er velkomne, siger menighedsrådsformanden.

- Det er dog vigtigt for mig at understrege, at gæster ikke har taleret på mødet. Men man er velkommen til at observere, siger han.

Kunstneren Jim Lyngvild opfordrede for nyligt i en video interesserede til at møde op i Faaborg Kirke på mandag forud for menighedsrådsmødet. Klokken 16.30 vil han fortælle om tankerne bag billederne.


Det er dog vigtigt for mig at understrege, at gæster ikke har taleret på mødet. Men man er velkommen til at observere.

Thomas Patrick Ingemansen, menighedsrådsformand


- Hvis der kommer flere end de 40 personer, vi må være i Det nye Hospital til menighedsrådsmødet, så flytter vi mødet. Samlet set må vi være 250 i Faaborg Kirke, som stadig er underlagt corona-restriktioner, siger Thomas Patrick Ingemansen, som er overrasket over, at sagen om kirkekunsten har skabt så meget postyr.

- Men jeg er også glad for debatten, og at så mange deltager i den. Men jeg synes, det er synd, at der bliver hakket på menighedsrådet. Folk har selv valgt menighedsrådet, og så kan man jo stille op, hvis man gerne vil ændre noget, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Nyt håb i de sidste sekunder: Bulldogs udlignede kort før tid til 3-3 i Herlev og fik det ene point - efter tabt forlængelse og straffeslag

Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Annonce