Annonce
Livsstil

Hvedegult vinterforråd

Opbevares zittauerløg tørt og køligt, kan de holde sig. Det er en mulighed at flette de tørre toppe til fine ranker.

Løg. Det kræver mange løg at holde en familie selvforsynende med den klassiske ingrediens, der i sommer blev taget op og lagt til tørre i solen

Dagligdagens løg er en uundværlig klassisk ting i køkkenet, og det gule kepaløg Allium cepa er et varmt aromatisk løg, vi bruger stort set hver eneste dag året rundt. Af den grund skal der mange til for fuldstændig at forsyne en familie, og med en fornuftig pris på velsmagende økologiske løg må man overveje, om det er umagen værd, eller om pladsen er til, at løg skal fylde så meget i køkkenhaven.

Alligevel har jeg et lille lager af løg fra min egen jord. I sommer stod de med saftige grønne toppe, groede til og ved modenhed lod de toppen falde, så de gule blade lå hen ad jorden som indikation på, at nu var tiden inde til at høste. En god sommerdag blev løgene taget op og lagt til tørre i solen.

Leverpostej

Til to mindre forme

Et stort løg fra vinterforrådet, hvidløg og æble, et æg fra hønsehuset samt friske krydderurter fra drivhuset bliver sammen med lever og spæk til en skøn leverpostej, som smager af meget.

550 hakket svinelever

250 g hakket spæk

1 stort zittauerløg

3 fed hvidløg

1 mellemstort aromatisk æble

½ dl fløde

1 æg

1 spsk. hvedemel

Frisk timian

Frisk rosmarin

2 strøgne tsk. salt

½ tsk. friskkværnet peber

½ tsk. stødt allehånde

Løg og hvidløg pilles og blendes i en minihakker sammen med timian og rosmarin. Æblet gerne med skræl rives groft. Alle ingredienser blandes godt og hældes i forme. Hæld vand i en lille bradepande og sæt formene med leverpostej i vandbadet. Bag ved 180 grader varmluft i 50 minutter til en time.

Tip

Hvis du ønsker leverpostejen glutenfri, kan hvedemel udelades. Hvidløg justeres efter behag. Vurder hvor stærke feddene er. Jeg bager i to mindre forme og fryser den ene.

Attråværdig afgrøde

Kepaløget er ikke et vildt løg, men derimod resultatet af forædling. I victoriatiden i England fik man øjnene op for det store løg. Løget "Round Tripoli" var kommet fra Italien til England i begyndelsen af 1800-tallet. I en årrække derefter var dyrkningen af store løg vellykket under varmere himmelstrøg, men man manglede at frembringe et stort løg, der kunne dyrkes i køligere klima.

Tyske bønder tog for alvor udfordringen op og brød igennem med det hvedegule løg Allium cepa Zittauer. Zittauerløget dukkede op i det sydøstlige Tyskland, hvor successen bogstavelig talt groede frem i et gunstigt mikroklima i den lette veldrænede jord i Sachsen i området omkring Zittau. Zittauerløget har gode betingelser på sit oprindelsessted, hvor de tyske bønder satsede på en anseelig størrelse, smuk gylden skal og en høj grad af anvendelighed.

Annonce

Kæmpeløg til nordiske haver

I min barndom handlede jeg med min far hos "Frø Andersen" - en lille hyggelig specialforretning i Svendborg, der mindede om en købmandsbutik. Dengang kørte man på planteskolen, når man skulle bruge planter og til "Frø Andersen", når man manglede frø eller haveredskaber, og i butikken var der hyldemeter med frø fra det danske frøfirma "Ohlsens Enke".

"Ohlsens Enke" havde gartneri på Østerbro og forsøgsmarker ved København og forædlede i tre generationer frø til pryd- og urtehaver. På et tidspunkt var firmaet Skandinaviens mest udbredte frøleverandør, og i 1951 testede man i det engelske haveselskabs velanskrevne forsøgshaver i Wisley tre sorter zittauerløg ved prøvedyrkning. "Ohlsens Enke" deltog med: "Den gule kæmpe".

Annonce

Fra frø til løg

I dag er der en del forskellige sorter zittauerløg at vælge imellem, hvis man vil så løg i sin have. Man kan også vælge stikløg, hvilket er en nemmere måde at få løg på, blot er udvalget af sorter begrænset, når det gælder stikløg.

Løg trives på en solrig, lun plads i veldrænet, rimelig velgødet jord. Man kan gøde med kompost og velomsat staldgødning. Vær opmærksom på at for meget kvælstof i jorden kan medføre sygdom i løgrækken, som begrænser holdbarheden efter, at afgrøden er taget op. En gang kalk i bedet højner jordens ph-værdi, hvilket bekommer løgene vel. Løg klarer en del tørke, men bliver større, hvis man vander i tørre perioder.

Løg fra frø forkultiveres i marts til april. Så frøene indendørs i potter med så og priklemuld i en centimeters dybde. Spiretemperaturen ligger på 20 til 25 grader. Efter spiring sættes småplanterne lyst og køligere. Man kan plante ud i køkkenhaven, når faren for frost er ovre. Hold en planteafstand på 10 centimeter imellem planterne og 30 til 50 centimeter imellem rækkerne.

Stikløg sættes med samme afstand som beskrevet ovenfor. Stikløg plantes med spidsen lige over jorden.

Annonce
Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Erhverv For abonnenter

Det startede med to billetter til en boligmesse - nu har Lars og Marie en voksende blomsterbutik på nettet

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Odense For abonnenter

Én kører traktoren og en anden holder øje med tog: Sådan skal græsset slås på Odenses letbane

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende:

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Assens

Ukrudtsbrænder antændte hæk: Person sigtet i sagen

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Odense

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Nyborg

Fra tømrer til filialdirektør: Jesper har altid sagt sin mening - og det gav ansvar

Fyn For abonnenter

Familie kan ikke leve med ensom mormor på plejehjem: Nu flytter de hende hjem

Middelfart

Genbrug, sangaftner og systue: Røde Kors åbner ny forretning i gammel administrationsbygning

Annonce