Annonce
Livsstil

Hvedegult vinterforråd

Opbevares zittauerløg tørt og køligt, kan de holde sig. Det er en mulighed at flette de tørre toppe til fine ranker.

Løg. Det kræver mange løg at holde en familie selvforsynende med den klassiske ingrediens, der i sommer blev taget op og lagt til tørre i solen

Dagligdagens løg er en uundværlig klassisk ting i køkkenet, og det gule kepaløg Allium cepa er et varmt aromatisk løg, vi bruger stort set hver eneste dag året rundt. Af den grund skal der mange til for fuldstændig at forsyne en familie, og med en fornuftig pris på velsmagende økologiske løg må man overveje, om det er umagen værd, eller om pladsen er til, at løg skal fylde så meget i køkkenhaven.

Alligevel har jeg et lille lager af løg fra min egen jord. I sommer stod de med saftige grønne toppe, groede til og ved modenhed lod de toppen falde, så de gule blade lå hen ad jorden som indikation på, at nu var tiden inde til at høste. En god sommerdag blev løgene taget op og lagt til tørre i solen.

Annonce

Leverpostej

Til to mindre forme

Et stort løg fra vinterforrådet, hvidløg og æble, et æg fra hønsehuset samt friske krydderurter fra drivhuset bliver sammen med lever og spæk til en skøn leverpostej, som smager af meget.

550 hakket svinelever

250 g hakket spæk

1 stort zittauerløg

3 fed hvidløg

1 mellemstort aromatisk æble

½ dl fløde

1 æg

1 spsk. hvedemel

Frisk timian

Frisk rosmarin

2 strøgne tsk. salt

½ tsk. friskkværnet peber

½ tsk. stødt allehånde

Løg og hvidløg pilles og blendes i en minihakker sammen med timian og rosmarin. Æblet gerne med skræl rives groft. Alle ingredienser blandes godt og hældes i forme. Hæld vand i en lille bradepande og sæt formene med leverpostej i vandbadet. Bag ved 180 grader varmluft i 50 minutter til en time.

Tip

Hvis du ønsker leverpostejen glutenfri, kan hvedemel udelades. Hvidløg justeres efter behag. Vurder hvor stærke feddene er. Jeg bager i to mindre forme og fryser den ene.

Attråværdig afgrøde

Kepaløget er ikke et vildt løg, men derimod resultatet af forædling. I victoriatiden i England fik man øjnene op for det store løg. Løget "Round Tripoli" var kommet fra Italien til England i begyndelsen af 1800-tallet. I en årrække derefter var dyrkningen af store løg vellykket under varmere himmelstrøg, men man manglede at frembringe et stort løg, der kunne dyrkes i køligere klima.

Tyske bønder tog for alvor udfordringen op og brød igennem med det hvedegule løg Allium cepa Zittauer. Zittauerløget dukkede op i det sydøstlige Tyskland, hvor successen bogstavelig talt groede frem i et gunstigt mikroklima i den lette veldrænede jord i Sachsen i området omkring Zittau. Zittauerløget har gode betingelser på sit oprindelsessted, hvor de tyske bønder satsede på en anseelig størrelse, smuk gylden skal og en høj grad af anvendelighed.

Kæmpeløg til nordiske haver

I min barndom handlede jeg med min far hos "Frø Andersen" - en lille hyggelig specialforretning i Svendborg, der mindede om en købmandsbutik. Dengang kørte man på planteskolen, når man skulle bruge planter og til "Frø Andersen", når man manglede frø eller haveredskaber, og i butikken var der hyldemeter med frø fra det danske frøfirma "Ohlsens Enke".

"Ohlsens Enke" havde gartneri på Østerbro og forsøgsmarker ved København og forædlede i tre generationer frø til pryd- og urtehaver. På et tidspunkt var firmaet Skandinaviens mest udbredte frøleverandør, og i 1951 testede man i det engelske haveselskabs velanskrevne forsøgshaver i Wisley tre sorter zittauerløg ved prøvedyrkning. "Ohlsens Enke" deltog med: "Den gule kæmpe".

Fra frø til løg

I dag er der en del forskellige sorter zittauerløg at vælge imellem, hvis man vil så løg i sin have. Man kan også vælge stikløg, hvilket er en nemmere måde at få løg på, blot er udvalget af sorter begrænset, når det gælder stikløg.

Løg trives på en solrig, lun plads i veldrænet, rimelig velgødet jord. Man kan gøde med kompost og velomsat staldgødning. Vær opmærksom på at for meget kvælstof i jorden kan medføre sygdom i løgrækken, som begrænser holdbarheden efter, at afgrøden er taget op. En gang kalk i bedet højner jordens ph-værdi, hvilket bekommer løgene vel. Løg klarer en del tørke, men bliver større, hvis man vander i tørre perioder.

Løg fra frø forkultiveres i marts til april. Så frøene indendørs i potter med så og priklemuld i en centimeters dybde. Spiretemperaturen ligger på 20 til 25 grader. Efter spiring sættes småplanterne lyst og køligere. Man kan plante ud i køkkenhaven, når faren for frost er ovre. Hold en planteafstand på 10 centimeter imellem planterne og 30 til 50 centimeter imellem rækkerne.

Stikløg sættes med samme afstand som beskrevet ovenfor. Stikløg plantes med spidsen lige over jorden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense For abonnenter

Testkørsler på vej: På én strækning især vil der snart køre letbanetog

Annonce