Annonce
forside

Hvad ved du om din pension?

Carsten Emil Jensen, 57 år, er førtidspensionist og lægger hver måned 500 kroner til side på en ratepension. Foto: Vibeke Volder

Kæresteparret Trine Mortensen, 22 år, og Alexander Christensen, 23 år, ved godt, at pension er vigtigt, men endnu er det ikke noget, der fylder i bevidstheden. Foto: Vibeke Volder

En halv million, en hel million, tre millioner ... Hvor meget sparer du op til pension, følger du med i din opsparing, og er det noget, der interesserer dig? Vi gik på gaden og spurgte en række tilfældige forbipasserende, hvordan de har det med pension:

Carsten Emil Jensen, 57 år

Niels Jørgen Richard Abelsen, 54 år, er pædagog, og pensionsopsparing siger ham mildt sagt ikke ret meget. Foto: Vibeke Volder

- For 17 år siden begyndte jeg at lægge 500 kroner til side om måneden til en ratepension, fordi jeg ikke havde nogen pensionsopsparing og tænkte, at det nok var en god idé at begynde at spare lidt op. De indbetalinger har jeg lige forlænget, så de fortsætter, til jeg bliver folkepensionist, for jeg vil gerne have lidt ekstra at leve af udover min grundløn som folkepensionist.

- Jeg er førtidspensionist og har ikke nogen uddannelse, og jeg gik ud af skolen efter 9. klasse og har altid haft svært ved det boglige, fordi jeg er ordblind. Jeg har haft mange forskellige slags job - gartner, lagerarbejder etc. - men jeg har ikke haft chance for at spare en masse op. Jeg har skånearbejde 22 timer om ugen i Odense Idrætspark, hvor jeg er en slags vicevært - jeg har 25 års jubilæum næste år. Jeg vil gerne have styr på min økonomi og vide, hvad jeg har, når regningerne er betalt - det har jeg ikke altid haft overblik over, men siden jeg har fået hjælp til at lægge et budget, har jeg haft det, og det giver mig ro.

Trine Mortensen, 22 år, Alexander Christensen, 23 år

Trine: - Jeg har ikke tænkt ret meget på pension. Jeg ved, det er vigtigt, men jeg tror, det er noget, der kommer, når jeg får mit første fuldtidsjob, og når jeg føler mig "rigtig" voksen. Det føler jeg mig ikke endnu. Jeg har haft job i hjemmeplejen, men lige nu går jeg og håber, at jeg kommer ind på lærerstudiet - jeg er på venteliste.

- Mine forældre siger til mig, at det er vigtigt, at man lægger godt til side til pension, og jeg har også familie, der køber grunde og huse som pensionsopsparing, men jeg har ingen idé om, hvad man skal have sparet op. Jeg har en fornemmelse af, at det er mere, end jeg forestiller mig, men jeg synes ikke, pension er noget, man i det hele taget får ret meget at vide om som ung. Jeg havde samfundsfag på A-niveau i gymnasiet, men der var det da heller ikke noget, der fyldte meget.

Alexander: - Jeg har været inde at kigge på min pensionsinfo, men der står så lidt lige nu, at det i hvert fald ikke er noget, jeg kan blive gammel for. Jeg tænker ligesom Trine, at pensionsopsparing er noget, jeg går i gang med, når jeg får mit første fuldtidsjob. Jeg læser HA på Syddansk Universitet, og så har jeg sæsonarbejde som skraldemand på Nordfyn - og i min familie er pension ikke noget, man stresser ret meget over. Jeg er opvokset i en lærerfamilie, og lærere har ikke en ret høj løn, men de har til gengæld en fed pension. Men hvem ved, om vi overhovedet får lov til at gå på pension - vi skal måske arbejde altid ...

Niels Jørgen Richard Abelsen, 54 år

- Jeg er pædagog, og jeg har pension via mit arbejde og har altid haft det, men jeg aner ikke, hvor meget jeg har stående. Jeg tror, jeg sidst var inde at kigge på det for fire år siden, fordi jeg fik en eller anden henvendelse. Min opsparing er vist o.k., men det er ikke sådan, at jeg får to millioner udbetalt lige pludselig - og hvis jeg gjorde, så var jeg i øvrigt den, der var stukket af til Grækenland i en fart.

- Pension interesserer mig ikke ret meget, men på det seneste er jeg begyndt at spekulere lidt mere på det, fordi man hele tiden bliver hevet i og puffet til fra den ene eller anden side. Så skal man spare op til det ene, og så skal man spare op til det andet. Jeg bor til leje, og jeg har ikke sparet op i hus eller andre ting. Den galej har jeg været på, men så blev jeg skilt, og nu har jeg det sådan, at jeg helst bare vil kunne komme afsted uden først at skulle sælge et hus. Jeg aner ikke, hvad jeg har at leve for, når jeg holder op med at arbejde, men bare jeg har til huslejen og er sund og rask, så har jeg nok. Og så har jeg i øvrigt ikke tænkt mig at holde op med at arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

2822 husstande uden strøm

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Odense Sporveje vil nedlægge stoppesteder

1995 4,7 millioner kroner. Så mange penge lagde 11.852 glemsomme fynske bilister i statskassen for ulovlig parkering i 1993. Hovedparten af afgifterne, der som bekendt er på 400 kroner pr. gang, blev lagt af 8816 i Fyns største politikreds, Odense. De 3036 øvrige afgifter er blevet opkrævet jævnt fordelt over resten af Fyn. Selv om afgiften for ulovlig parkering blev fordoblet fra 200 til 400 kroner 1. april 1991, kan de seks fynske p-kontrollører fortsat uddele lige så mange afgifter – ca. 12.000 – om året, konstaterer politikommissær Poul Dahl. 398 bilister klagede over afgiften, men kun 172 fik medhold og pengene eftergivet – oftest i forbindelse med læge- eller sygehusbesøg, der uventet trak ud. 1970 Statsbanerne udbyder i dag en ny Storebæltsfærge til 50 millioner kroner i licitation, og på forhånd ventes de fire værfter i Helsingør, Nakskov, Ålborg og Odense at være interesseret i ordren. Efter planen skal den nye tredækker leveres til sommeren 1972 eller muligvis først til foråret 1973. Samtidig viser en prognose, at færgekapaciteten skal fordobles inden udgangen af 1970-erne, hvis der ikke ret hurtigt tages beslutning om en bro mellem Fyn og Jylland. Færgen kommer i store træk til at ligne ”Arveprins Knud” og får en kapacitet på 450 personbiler og 1500 passagerer. En ny jernbanefærge, der kan overføre gennemgående eksprestog mellem Nyborg og Korsør, ventes bestilt til levering i 1973. 1945 Fra Odense Sporvejes begyndelse har der eksisteret en del faste stoppesteder på særligt trafikerede steder, men sporvejsselskabet overvejer at likvidere dem. Det gælder ved hjørnet af Klaregade og Mageløs samt ved hjørnet af Mageløs og Kongensgade, hvor der nu opsættes almindelige stoppestedsskilte i stedet. Ifølge driftsbestyrer Schaumann sker nedlæggelsen af de faste stoppesteder ud fra hensynet til at gennemføre en hurtigere drift under de nuværende, besværlige trafikforhold, hvor der er stort pres på sporvognene. De faste stoppesteder virker kun forsinkende, og hvis der ingen passagerer er at optage og afsætte, vil sporvognene altså fremtidig kunne køre videre uden standsning.

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Borgmester efter DF'ers kritik af omstridt chef: - Overvej dit ansvar som arbejdsgiver

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];