Annonce
Assens

Hvad skal posen af penge bruges på?: Den ene siger veje, den anden de ældre

Flemming Risskov Jørgensen (SF) og Berit Schaldemose (S), Assens Byråd. Fotos: Assens Kommune. Kasper Andersen KAFOTO
Flemming Risskov Jørgensen fra SF og Berit Schaldemose fra Socialdemokratiet har hver deres bud på, hvor Assens Kommune skal bruge et løft på 65 mio. kroner i  efterårets budgetlægning.
Annonce

Efter flere år med voldsomme besparelser tyder et forsigtigt skøn på, at Assens Kommune får et løft på 65 millioner kroner til næste år.

I løbet af den kommende tid spørger vi de enkelte medlemmer i Assens Byråd, hvilke områder de ønsker at prioritere i budgetforhandlingerne, der venter om hjørnet. I dag er det Flemming Risskov Jørgensen (SF) og Berit Schaldemose (S).

Flemming Risskov Jørgensen (SF): Veje, cykelstier, skoler og ældreområdet.

- Hvad vil du bruge flere penge på, når I for én gangs skyld har noget at dele ud af?

- Noget af det vigtigste er, at vi får skabt en stabil økonomi. I den forbindelse mener jeg, at vi skal kigge på balancen mellem anlægs- og driftsudgifter. Der er har jeg den holdning, at anlægsbudgettet simpelthen har været skåret for langt ned de sidste år. Dvs., at noget af det, vi bør drøfte, det er i hvert fald, om vi ikke skal bruge nogle flere penge på vedligehold af vejene - nogle flere penge til asfalt. Det kunne også være, man skulle sætte lidt flere penge af til cykelstier.

- Vil du bruge alle 65 millioner kroner på vejene?

- Nej, det vil jeg ikke. Jeg mener, vi skal have nogle flere penge over på anlægssiden.

- Hvorfor er det egentlig, du mener det?

- Det er, fordi vi har et kæmpe efterslæb på vejene. Det kan enhver se, der kører rundt i kommunen. Der er sparet for meget på det. Det bliver dyrere og dyrere, hvis vi ikke får vejene i orden.

- Så hører jeg dig sige, at du vil bruge flere penge på anlæg fremfor 'varme hænder'?

- Nej, det hører du mig ikke sige. 'De varme hænder' befinder sig også i nogle bygninger. Der må vi sige, at bygningsvedligehold - om det er daginstitutioner eller skoler - det er også noget, vi har sparet alt for meget på. Når du nu taler om 'varme hænder', så mener jeg godt, at der er nogle ting, man kunne kigge nærmere på.

- Hvad er det?

- Det er f.eks. ældreområdet. Jeg mener godt, vi kan prøve at kigge på at få genindført daghjemmene for de ældre. Jeg mener også, man kunne kigge på noget med rengøring.

- Hvorfor rengøring?

- Jeg vil ikke sætte beløb på. Jeg synes vi skal drøfte, om vi ikke skal overveje at sætte nogle flere penge af til rengøring til ældre. Det samme gælder skolevæsenet. Vi er det billigste skolevæsen på Fyn. Jeg er ikke sikker på, det er noget at være stolt af.

- Hvordan vil du og SF overbevise de andre partier om det her?

- Argumentationen tror jeg godt, jeg vil vente med til budgetforhandlingerne. Vi forhandler jo ikke igennem avisen.

Luft efter hårde spareår

Assens Kommune har de seneste år gennemført besparelser på både 67,9 (i 2019-budgettet) og 34,5 millioner kroner (i 2020-budgettet).

Økonomien for 2021 ser på stående fod mere positiv ud.

Det skyldes blandt andet hjælp fra udligningsreformen samt en kommunal økonomi, der over den brede kam i øjeblikket viser gode takter, hvor man forventer et samlet overskud på 15 millioner kroner på trods af, at primært social- og sundhedsområdet er udfordret.

Overskuddet på 15 millioner kroner er blandt andet hentet i regnskabet for 2019, færre børn end forventet der skal passes, ubesatte stillinger, ubrugte puljer og positive corona-effekter i form af rejse- og administrationsudgifter, der er sparet under nedlukningen.

Berit Schaldemose (S): Ældreområdet, handicappede og børneområdet.

- Hvad vil du bruge flere penge på, når I for én gangs skyld har noget at dele ud af?

- Jeg tænker, at der kun er ét sted, hvor det virkelig er nødvendigt: Det er jo indenfor ældre og handicap. Vi har været lagt under sparekniven på hele social- og sundhedsområdet, vi har jo ikke lavet andet i hele perioden, vi har virkelig været hårdt ramt. Også, fordi vi er blevet nødt til at finde pengene indenfor egne områder. Der har vi haft et ønske om, vi skulle kigge lidt mere på tværs (af de politiske udvalg, red.), sådan at det ikke kun var de ældre, det gik ud over.


Nu kører jeg selv motorcykel. Det er ikke skidelækkert at køre på sådan en vej, hvor der lige pludselig mangler noget asfalt.

Berit Schaldemose (S), Assens Byråd.


- Er det alle dine penge, du vil lægge i den kurv?

- Ja, de fleste. Jeg håber, det bliver de fleste. Selvfølgelig kunne der også på børneområdet sagtens bruges nogle penge.

- Hvad så med anlæg og veje: Det evindelige problem med, at vejene har et efterslæb?

- Det har de, det ved vi godt. Men det er jo et hul, man aldrig kan få fyldt helt op lige meget hvad. Jeg tænker, at så må vi køre lidt langsommere. Nu kører jeg selv motorcykel. Det er ikke skidelækkert at køre på sådan en vej, hvor der lige pludselig mangler noget asfalt. Men jeg synes alligevel, set i det lys, at det er mindre vigtigt.

- Når du siger ældre, hvad mener du så helt præcist?

- Jeg tænker, det er personale, så der kan blive gjort mere rent og mere personlig pleje. Sådan, at der kan blive nogle flere timer til den enkelte.

- I forhold til de handicappede, har de ikke stået ligeså meget for skud under nedskæringen, men selvfølgelig har de også, det er bl.a. de her væresteder. Det tænker jeg er et af områderne også: Det er de ældre- og handicappede, som jeg synes, der skal have. De ældre først og fremmest. Jeg tænker, de har stået for skud og skal have nogle af pengene tilbage. Og dernæst er det børneområdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce