Annonce
Danmark

Hvad skal der til for at få pengene til at slå til i sundhedsvæsnet? Aktiv dødshjælp?

Bender Rasmussen

Sundhedsvæsen: Speciallæge Christina Frøslev-Friis bringer et meget spændende emne på banen i avisen Danmark 14. februar. Hun skriver bl.a.: Skal alle patienter til alle tider have tilbudt alle former for behandling uanset omkostninger? Hvad skal vi som sundhedsvæsen tilbyde? Hvornår synes vi som samfund, at prisen er for høj?

Baggrunden er manglende økonomiske midler til at drive et sundhedsvæsen, hvor alle kan få den optimale behandling. Og manglende politisk vilje til at ville diskutere det.

Ifølge Christina Frøslev-Friis kan personalet ikke yde mere end de allerede gør, de har allerede alt for travlt. Hvis det er rigtigt, er der for mig at se kun to muligheder:

1. Man kan hæve skatten til det nødvendige niveau, så sundhedsvæsenet kan yde det optimale til alle patienter.

2. Man kan udvælge en befolkningsgruppe f.eks. alle over 70 år, der ikke kan påregne at få optimal behandling.

En tredje mulighed kunne være at legalisere retten til assisteret selvmord. Jeg er ikke sikker på, det rigtig vil batte noget, da de fleste af os jo hænger ved livet.

Jeg vover det ene øje og går ind for højere skat velvidende, at det vil udløse et ramaskrig.

Måske er der andre måder at gøre det på? Politikerne vil sandsynligvis fortsat sige mere effektivisering, hvilket den nye sundhedsreform vel dybest set også er et eksempel på. Spørgsmålet er, om det batter noget.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Storspillende Otterup tilbage på sporet

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce