Annonce
Musik

Hvad skal der ske med festivalerne?

Simon Staun. Bylinebilleder 2016
De danske festivaler, bands og publikum venter i uvished på en beslutning, der får enorme konsekvenser.

Det er tankevækkende, at der ikke er meldt noget officielt ud i forhold til landets største festivaler endnu. Allerede om syv uger løber Jelling Festival og Heartland Festival af stablen. Men det virker aldeles utopisk, som landet ligger netop nu, hvor det er forbudt at samles mere end 10 personer offentligt.

Både Heartland Festival, Jelling Festival, Northside, Tinderbox og Roskilde Festival har markante udfordringer på denne side af sommerferien. Med den gradvise åbning af Danmark virker det urealistisk, at der allerede i slutningen af maj står 30.000 mennesker tæt sammen på en østjysk mark uden for Jelling. Eller 18.000 på en sydfynsk ved Egeskov. Eller 35.000 på en aarhusiansk mark den første weekend i juni.

Den festival, der sætter flest spekulationer i gang hos undertegnede, er dog Roskilde Festival. Jeg elsker den festival og har været gæst samtlige år på nær et enkelt siden 1997. Med tanke på, at flere lande i Asien igen oplever stigning i antal smittede, er det i mine øjne helt og aldeles urealistisk at samle 100.000 mennesker på Roskilde Festival. Især fordi Roskilde alt andet lige er DK's klammeste festival.

Det er muligvis også den med det mest omfattende musikprogram, men det ændrer ikke ved, at både festivalpladsen og ikke mindst campingområdet er en regulær smitterede.

Alle, der har været i campingområdet, vil vide, at det de sidste dage under festivalen får et indisk slumkvarter til at virke rent. Det flyder med madaffald, pis og bræk. Og der er mildt sagt ikke optimale toiletfaciliteter til de mange tusinde mennesker.

Jeg har ikke belæg for at sige, at der dyrkes mere sex på Roskilde end andre danske festivaler. Men med tanke på det unge publikum på campingområdet, er det ikke utopi, at en del af gæsterne er særdeles tætte. Og dermed bringer virussen med hjem til samtlige afkroge af Danmark foruden det meste af Skandinavien og Tyskland.

Jeg har mange gange smilet ved tanken om de gange, jeg har stået i 15 centimeter mudder rørt godt op med urin eller de år, hvor man har pillet støvbussemænd en hel uge efter festivalen. Men lige nu tænker jeg, at en afholdelse af Roskilde Festival potentielt kan lægge hele Danmark og vores nabolande ned til efteråret.

Festivalerne, bands og publikum er pt. taget som gidsler. Nogen må være de voksne og trække en streg i sandet, selv om det får enorme økonomiske konsekvenser.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Kerteminde

Tina åbner klinik på sin landejendom: Nu mangler hun bare et behåret ben

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Navne

Fynske dødsfald

Nordfyn

Telefonstorm på værkstedet: - Folk reagerer først, når Peter Tanev siger, at nu kommer vinteren

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Fyn

Hun brænder for det frivillige arbejde for udsatte mennesker: Derfor skal Sarwa Sharif være Årets Fynbo

Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

OB

Lars Høgh i sin bog om OB's bestyrelsesformand: Niels Thorborg tog mig aldrig over på sit hold

Annonce