Annonce
Nyborg

Hvad skal den hedde?: Ny forening udlover præmie

Jesper Nielsen er i forvejen daglig leder af Musical-talentskolen ved Nyborg Ungdomsskole. For slet ikke at tale om byrådsmedlem for Socialdemokratet. Nu er han også formand for den nystartede musikklub i Nyborg. Arkivfoto:Yilmaz Polat
Med 10 surprise-koncerter på et år har nystartet forening i Nyborg fundet sit eget koncept. Til gengæld mangler man stadig at finde et egnet navn og beder nu nyborgenserne om hjælp.

Nyborg: Den 22. oktober er det muligt at få en smagsprøve på konceptet bag en nystartet musikklub i Nyborg. Det sker i form af en gratis introduktionskoncert på Bastionen, der begynder klokken 19.30.

Hvem der står på scenen til den tid er en hemmelighed. Det er hele konceptet bag den nye forening, der blev stiftet tidligere i år.

I alt vil man arrangere 10 dobbeltkoncerter i løbet af 2020 med kunstnere, som først vil blive afsløret, når man er lukket ind i varmen. En ting kan man dog være sikker på: Der er tale om dygtige folk, garanterer formand Jesper Nielsen.

Samtidig lancerer den nystartede forening nu en navnekonkurrence, hvor præmien er et års medlemskab til en værdi af 1000 kroner.

Konceptet er mere eller mindre kopieret én til én fra Taastrup og København, hvor man har kørt med lignende foreninger igennem et stykke tid.

- Det ene sted har man valgt at kalde sig "Bag duggede ruder", det andet sted "Klondyke", så der er ikke nogen rød tråd i det. Vi vil gerne finde et navn, der passer til Nyborg. Indtil det sker, har vi valgt arbejdstitlen "Musikklubben Nyborg", fortæller formanden.

Det nye navn vil blive afsløret i forbindelse med introkoncerten på Bastionen den 22. oktober, og forslag skal derfor være indsendt inden denne frist.

Annonce

Intimt præg

Selv om der er tale om en gratiskoncert i kulturhuset, hvor der er plads til rigtig mange mennesker, har foreningen valgt at sætte begrænsninger på.

Det samme gælder antallet af faste medlemmer, der ikke må overstige 175. Det skal være med til at sikre, at dobbeltkoncerterne ikke ligner traditionelle koncerter, men får et mere intimt præg.

Arrangementerne vil i øvrigt blive placeret først på ugen, typisk mandag eller tirsdag, for at undgå, at musikerne konkurrerer med sig selv.

- Vi vil gerne lave en forening for folk, der godt kan lide musik. Og som godt vil have et par timer et par gange om måneden, hvor man har et fællesskab omkring den gode musik. Erfaringen fra Taastrup viser, at musikerne også er glade for konceptet, fordi der ikke er nogen, der sidder og snakker hen over bordene eller har mobiltelefonerne fremme. Det er også derfor, at man kan tiltrække gode musiknavne, selv om de kun får tariffen svarende til et par tusinde per mand, fortæller Jesper Nielsen.

Mens konceptet altså er bygget op omkring en fast medlemsskare, vil der være mulighed for at købe billetter i døren til de ti dobbeltkoncerter, som finder sted i løbet af 2020. Der vil dog højst være 15-20 billetter at få fra gang til gang, så man skal være medlem for at være på den sikre side. Og har man ikke 1000 kroner på lommen, kan man jo altid finde på et godt navn til foreningen og håbe på, at man vinder konkurrencen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce