Annonce
Nyborg

Hvad mon de laver? 'Hemmeligt' udvalg frem i lyset

Kommunaldirektør Lars Svenningsen er formand for et helt særligt udvalg, der først efter tre års arbejde nu bliver synligt for offentligheden. Foto: Michael Bager
Først efter tre års arbejde bliver udvalg, hvor spillereglerne for de lokale politikere og embedsmænd er på dagsordenen, synligt for offentligheden.

Nyborg: Formanden et tydeligvis enig: Det er ikke så smart, at et særligt udvalg, der bygger på principper om åbenhed og transparens i den offentlige forvaltning, er noget nær usynligt.

Formanden hedder Lars Svenningsen. Han er også kommunaldirektør i Nyborg Kommune.

Det særlige - og indtil altså også "hemmelige" - udvalg, han er formand for, har det officielle navn "Arbejdsgruppen vedr. Bo Smith-Udvalget".

Og det har trods de principper, det bygger på, i godt og vel tre år været det eneste af Nyborg Kommunes 26 politiske udvalg, råd, nævn og kommissioner, der ikke har været til at finde på Nyborg Kommunes hjemmeside.

Indtil den dag forleden, hvor Fyens Stiftstidende konfronterede formanden med det paradoksale i den manglende åbenhed om et udvalg, der blandt andet skal sikre åbenhed og transparens i den offentlige forvaltning.

Så kom det "hemmelige" udvalg frem i lyset og op på nyborg.dk i en fart.

"Fælles for mange af tingene er, at det er noget, politikerne går rigtig meget op i"

Kommunaldirektør Lars Svenningsen

Det eneste af sin slags

Og godt det samme.

For ud over, at udvalget tilsyneladende er det eneste af sin slags i Danmarks 98 kommuner, er det også sager, som mange borgere formentlig vil finde meget interessante, Arbejdsgruppen vedr. Bo Smith-udvalget beskæftiger sig med.

- Det mest specielle ved arbejdsgruppen er nok, at man her kan drøfte interessante emner, som ikke passer ind i de faste, politiske udvalg. Og fælles for mange af tingene er, at det er noget, politikerne går rigtig meget op i, forklarer Lars Svenningsen.

Arbejdsgruppen blev dannet i 2016, efter at et udvalg med den tidligere departementschef i Beskæftigelsesministeriet Bo Smith i spidsen havde offentliggjort en rapport, der anbefalede større åbenhed og transparens i den offentlige forvaltning.

For åbenheden er, som det hed, afgørende, hvis borgerne fortsat skal have tillid til det offentlige.

Annonce

Emma Gad for politikere

Nyborgs Bo Smith-udvalg tager afsæt i en slags Emma Gad for det lokalpolitiske arbejde og administrationen.

Den består af et kodeks for byrådsarbejdet, hvor det blandt andet bliver slået fast, at "vi taler ordentligt til, om og med hinanden med respekt for den politiske mangfoldighed".

Og et kodeks for den kommunale administration, hvor det blandt andet understreges, at "administrationen sikrer tidlig inddragelse af det politiske niveau for at sikre politisk ejerskab".

Lars Svenningsen medgiver, at den slags spilleregler kan forekomme at være banale, når man ser dem skrevet ned på et stykke papir.

- Men i virkeligheden er det måske heller ikke så meget det, der står, som er det vigtige. Det er lige så meget processen med at få talt om og diskuteret tingene, mener han.

Blandt de mange emner, arbejdsgruppen har haft på dagsordenen, er muligheden for borgerne til at fremsætte borgerdrevne forslag til byrådet, regler for politikerbesøg på kommunens institutioner i forbindelse med valgkampe, livestreaming fra byrådsmøder, en whistleblowerordning, en håndbog for lokalpolitikerne, spørgetid i byrådet og politikernes og administrationens forhold til pressen.

Og ifølge et af arbejdsgruppens stiftende medlemmer, byrådsmedlem Martin Stenmann (S), er det vigtigt med spilleregler for det lokalpolitiske arbejde. Og vigtigt, at der er et forum, hvor sagen kan bringes op, hvis nogen træder ved siden af.

- Nogle kan måske synes, det er sjovt at læse om konflikter og ballade i avisen. Men jeg tror også, der er mange, som har lede ved, at vi går og kritiserer hinanden på den måde. Man kan nemt kom til at opleve det som en børnehave, tilføjer han.

Arbejdsgruppen vedr. Bo Smith-udvalget mødes fire gange om året. Og ellers efter behov.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Sælger overfaldt biografdirektør med kniv: Efter medieomtale dukkede Marilyn Monroe figuren pludselig op

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Kerteminde For abonnenter

Der gik 15 år før folk fik øjnene op for Flemmings opfindelse: Efter ny lov bliver han kimet ned

Odense

Nu har bilisterne lært det: Bøder for 25 millioner har sænket farten på Odense-strækning

Odense

Fjernvarmekunder kan roligt skrue op for radiatoren: Trods milliardinvestering i CO2-fangst vil Fjernvarme Fyn holde prisen

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Erhverv For abonnenter

Konkursen slog grundlæggeren af Munkebo Mikrobryg ud: - Men en dag rejste jeg mig op og gik

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Nordfyn

Ung, politisk spire: - Jeg vil gøre en forskel for lokalområdet

Faaborg-Midtfyn

45 efterskoleelever smittet, og ski-tur udsat: - Det er et lille Wuhan her hos os

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Odense

- Det lyder som science fiction, men det er et eventyr: Minister satser på klimaløsning fra Fyn

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kommune vred armen om på erhvervsmand: Betal dummebøde - eller din ejendom går på tvangsauktion

Kerteminde

Så skete det igen: Pludselig fløj der en sten gennem ruden ind til kvindes lejlighed

Annonce