Annonce
Debat

Hvad med de højere priser på smøger, Løkke?

Røg: Statsminister Lars Løkke Rasmussen leverede et par yderst interessante udtalelser, da jeg debatterede fremtidens sundhedsvæsen med ham på årets Lægemøde (Lægeforeningens repræsentantskabsmøde) for nylig.

For det første slog statsministeren fra talerstolen fast, at der ”er et uomtvisteligt behov for at investere noget mere i sundhedsvæsenet”. Han fulgte selv op i vores efterfølgende debat og lovede, at "ja, jeg vil gerne give flere penge til sundhedsvæsenet. Hvor mange det præcist bliver, det siger jeg, når valgkampen starter".

For det andet åbnede han op for – igen, først når valgkampen er i gang – at spille ud med højere priser på cigaretter.

Jeg vil ikke kloge mig på politisk timing, men det er på høje tid med begge initiativer. Hverken regeringen eller Socialdemokratiet har indtil nu klart meldt ud, at de afsætter, hvad der skal til. De beløb, som har været nævnt, dækker simpelthen ikke, hvad der er brug for. For faktum er, at sundhedsvæsenets økonomi har været presset på grund af smalhals i bevillingerne siden finanskriseårene. Realvæksten har ligget på omtrent en procent fra 2010 og frem, hvilket knap dækker, at der kommer flere – ofte ældre – patienter til. År for år frem til 2050 er der udsigt til flere ældre og flere patienter med behov for mere behandling og pleje. Alene frem til 2025 kommer der 39 procent flere i aldersgruppen 80-89 år. Samtidig kommer der hele tiden nye behandlinger og ny teknologi til, som kan redde og forbedre liv, men som selvfølgelig også koster penge. Derfor er det helt nødvendigt med et reelt og langvarigt løft af sundhedsvæsenets økonomi.

Vi har på baggrund af en rapport fra VIVE anbefalet et løft på to procent årligt til 2025 med blandt andet Ældre Sagen, Danske Patienter, Danske Handicaporganisationer, FOA og Dansk Sygeplejeråd. Senest er Danske Regioner kommet med lignende forslag, hvilket kun understreger vigtigheden af at investere nu.

På samme måde er markant højere priser på tobak heller ikke noget, man kan komme udenom. Hvert år dør 13.600 af tobaksrelaterede sygdomme, og 40 børn og unge begynder at ryge hver dag. Det skal vi selvfølgelig sætte en stopper for, og der ved vi, at dyrere cigaretter er meget effektivt. Det skal følges af neutrale pakninger, tobakken skal gemmes væk, og der skal arbejdes for flere røgfri miljøer. Og alle storrygere skal i en periode kunne få gratis rygestopmedicin, når de samtidig følger et rygestoprådgivningsforløb.

At investere massivt i at kunne behandle flere patienter og tilbyde nye behandlinger. At prioritere børn og unge ved bl.a. at sætte cigaretpriserne markant op. Begge dele er sundhedspolitiske tiltag, som vi som læger tillægger afgørende betydning.

Derfor vil Lægeforeningen også følge nøje med i, hvad både statsministeren og de andre partiledere konkret spiller ud med, når valgkampen er skudt i gang.

Andreas Rudkjøbing
Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nabo raser mod støjterror: Unge holder nattefester og raserer skolegård

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

GOG

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Odense For abonnenter

Aflyttede bil under narko-efterforskning: Specialenhed hørte mistænkts kæreste læse sms om anden forbrydelse højt

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Sport

Livsnødvendig sejr til HC Odense: - Det er fedt at vinde, og det vil vi gerne prøve igen

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kerteminde

Højtbelagt smørrebrød og en lille én: Efter to års fravær spreder 'vennerne' igen glæde på plejehjem

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Kerteminde

Alle reolerne er fyldt hos populær genbrugsbutik: Folk står på venteliste for at få lov at sælge deres ting

Annonce